Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Hollandia romokban

2017.09.01. 12:22

Keserűen tudósítanak a holland lapok a franciáktól vb-selejtezőn szenvedett 4-0-s vereség után. A saját hírnevüket gyalázták meg ezen a meccsen a hollandok, vélik az újságok. A de Volkskrant szerint hiába öltözött a csapat élénk narancssárgába, olyan sápadt volt, mint egy kifakult függöny. A 4-0 még így is hízelgő, hiszen a franciák olyan fölényben voltak, hogy akár 10-1-re is nyerhettek volna.

Sokan azt gondolták, hogy a márciusi, Bulgária elleni 0-2 volt a mélypont, de ezt is sikerült alulmúlni Dick Advocaat csapatának. Az idős holland mester a márciusi csalódások után vette át az irányítást Danny Blindtől (akit egy meccsre közben egy beugró, Fred Grim helyettesített).

A holland tudósítók kiemelik, szerencsésnek mondhatják magukat, mert láthatták a franciákat játszani, akik futballoztak.

Mintha egy másik bolygóról jöttek volna, döbbenetes volt a különbség, nem egy-, hanem ötosztálynyi.

Tény, a franciák zseniálisak voltak. A 14. percben Griezmann szerzett vezetést, Olivier Giroud-val passzolták ki ketten a teljes holland védelmet, majd az Atlético-csatár Cilessen lábai között gurított a kapuba.

Az utolsó negyedórában aztán tényleg gáláztak a franciak. Az Arsenalnak nemet mondó Thomas Lemar két gólt szerzett. Mind a kettő pazar volt. Előbb kapásból bombázott a bal felsőbe védhetetlenül, majd Griezmann passzát lőtte az üres kapuba.

Főleg a harmadik gól jellemezte jól az egész meccset: egyszerre három francia ment teljesen üresen a kapusra, más hollandnak se híre, se hamva nem volt. A végén a már PSG-s, 180 milliós srác, Kylian Mbappé állította be a végeredményt.

De ahogy a hosszabb összefoglalóból is jól kitűnik, a franciák nem egyszer csináltak bohócot a holland védelemből.

Kritizálták a lapok Advocaatot amiatt is, hogy nem egy megerősített középpályával, hanem 4-3-3-as hadrendben próbált nekiszaladni a franciáknak. Az se biztos, hogy jó döntés volt, hogy az ajaxos Joel Veltman helyett a védelemben a 19 éves Timothy Fosu-Mensah élete első válogatott meccsét éppen a franciák ellen játszotta.

Érthetetlen az is, hogy olyan tapasztalt futballista, mint Kevin Strootman hogyan kaphat egy ilyen fontos meccsen öt perc alatt két sárga lapot. Mivel a második a 61. percben jött, óriási büntetés volt a csapatnak. 

Történelmi is volt a vereség, Hollandia 1961 óta nem kapott ki 4-0-ra.

A vicces az egészben, hogy a hollandoknak még így is maradt esélyük a második helyre, mert a bolgárok megtették azt a szívességet, hogy 3-2-re legyőzték a svédeket. Ezzel teljesen nyílt a csoportban a helyzet, de az esélyek érvényesítéséhez a hollandoknak előbb vasárnap verni kell Bulgáriát, majd az utolsó két meccsen nem hibázhatnak a fehéroroszok otthonában, majd a legvégén a svédek ellen otthon.

                             
1 Franciaország 7 5 1 1 15 5 +10 16
2 Svédország 7 4 1 2 14 7 +7 13
3 Bulgária 7 4 0 3 12 14 -2 12
4 Hollandia 7 3 1 3 13 10 +3 10
5 Fehéroroszország 7 1 2 4 4 12 -8 5
6 Luxemburg 7 1 1 5 7 17 -10 4

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?