Szervác, Imola
12 °C
16 °C

Nem múlt a gólon semmi, mégis forrnak az indulatok

2017-09-17T170213Z 1153679534 RC12CF1BA520 RTRMADP 3 SOCCER-GERM
2017.09.18. 11:30

A Dortmund a Bundesliga negyedik fordulójának vasárnapi zárómeccsén 5-0-ra legyőzte a Kölnt, már a második percben vezetett a tavalyi ezüstérmes.

A második gól heves indulatokat váltott ki, a kölniek minden fórumon tiltakoztak eddig.

Érdemes megnézni, mi történt.

  • A Dortmund jöhetett szöglettel, a labdára Horn kapus és Sokratis mozdult, a kapus kezéből kicsúszott a labda az ötösön belül, a görög védő a lecsorgót a kapuba rúgta
  • Ittrich játékvezető előbb úgy ítélte meg, szabálytalanság volt
  • Aztán a kölni központból Felix Brych, a videó előtt ülő bíró a fülére szólt, hogy nem volt szabálytalanság, adja meg a gólt
  • Ittrich megadta a gólt, vagyis helyes ítélet született

Akkor mégis mi a gond?

Ahogy a kikockázott lenti videón látszik, a játékvezető a tizenhatos vonaláról figyeli az eseményeket, és akkor emeli a sípot a szájához, amikor az ütközés megtörtént.

MI a baj ezzel a helyzettel?

A legnagyobb kérdés, belefújt-e akkor. Mert ha még azelőtt belefújt, mielőtt a labda átment a gólvonalon, akkor baj van.

Mert ha belefújt, akkor azzal a lendülettel véget vetett az akciónak, és nem számít, mi történt utána. Ebben az esetben ugyanis a videóbíró is felesleges, mert csak azt tudná vizsgálni, szabálytalanság történt-e vagy sem a kapussal. A következmény, hogy a labda bement a kapuba, már másodlagos, mert a sípszó után történt minden.

A kölniek tiltakoztak, és épp azzal érveltek, ha lefújta Ittrich az ütközést, akkor a gól érvénytelen. A dortmundiak meg erre azzal kontráznak, jó és igazságos ítélet született, és nem kellene ez a rossz vesztes hozzáállás az ellenfél részéről, pláne egy olyan meccsen, amikor sima ötös a vége.

Azt ugyanakkor nem árt megjegyezni, ha vár a játékvezető pár tizedet, és nem fúj bele, akkor semmi probléma. A bírókkal majd azt kell megértetniük a németeknek éppúgy, mint a világ többi pontján,

hogy egyre kevesebb a szerepük a pályán, és ezt fogadják el.

Ha így tesznek, megússzák az ilyen helyzeteket, mert úgyis ott van a videóbíró, aki mindent jobban lát.