Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

3-0 a Barcának a katalán választások miatt zárt kapus meccsen

2017-10-01T144626Z 1870640795 RC194BE805B0 RTRMADP 3 SOCCER-SPAI
2017.10.01. 14:01 Módosítva: 2017-10-01 17:42:00
Időben elkezdték a balhés felvezetés után a Barcelona-Las Palmast, a katalán csapat verte a spanyolt. Egy néző így is beszaladt.

Hiába kérte a Barcelona a kezdés előtt pár órával, hogy halasszák el a katalán függetlenségről tartott népszavazás napjára kiírt bajnokijukat a Las Palmas ellen, végül a spanyol és a katalán futballszövetség sem engedélyezte ezt nekik: elég nagy kavarodás után, zárt kapuk mögött álltak ki a mérkőzésre a csapatok.

A kezdés előtt felmerült, hogy a Barcelona akár pontlevonás árán is vállalná, hogy nem áll ki, de a Barcelona vezetősége a játékosokkal egyeztetve a zárt kapuk mögötti játék mellett döntött. Bartomeu elnök saját hatáskörében jelezte, kiállnak, de nézőket nem engednek be.

Ugyanis akár hat pontot is levonhattak volna a Barcától, ha nem játszanak.

Ez meggyőzte a klub vezetőségét is, és fél órával a kezdés előtt kiadott egy közleményt a Barca:

A klub elítéli a Katalónia szerte tapasztalt intézkedéseket, amelyek gátolják a polgárok demokratikus szavazását és a szabad vélemény-nyilvánítását. A körülmények hatására az FC Barcelona úgy döntött, hogy zárt kapuk mögött játssza le a Las Palmas elleni mérkőzését, mivel a futball-liga elutasította az egyesület halasztási kérelmét.

A Spanyol Labdarúgó Szövetség csak abban az esetben engedte volna a halasztást, ha a rendőrség nem tudta volna biztosítani a mérkőzést, de ők kellő mennyiségű rendőrt a helyszínre küldtek, így ez az opció kiesett. Madridból érkeztek rendőrök a választásokra Barcelonába, és a hatóságok jelezték a Barcának, tőlük mehet a meccs.

Negyed ötkor a Nou Campban elkezdődött a mérkőzés teljesen üres lelátók előtt.

A stadion 98 ezres, de most csak újságírók voltak bent, a pálya körül, a tribünökön senki. A Barcában ott voltak a sztárok, Messi, Luis Suarez, Busquets, Piqué; Iniesta nem kezdett csak a nagy nevek közül.

Piqué állítólag nem akart pályára lépni, és Carles Villarubi, a Barca alelnöke sem akarta, hogy játsszanak, ezért ő le is mondott a posztjáról. (Bartomeu elnök a lemondást elfogadta - számolt be a Sport1.)

Szünetben 0-0-ra álltak a csapatok, a vendégek jól mozogtak, a 43. percben a kapufát is eltalálták. A második félidő elején Busquets fejelt a kapuba Messi-szögletből, 1-0-ra alakult az állás.

Szokatlan kép a Nou Campból
Szokatlan kép a Nou Campból

A 70. percben Messi is betalált, 10. gólját lőtte a bajnoki szezonban, a 13.-at mindent számítva. Denis Suarez adott óriási labdát neki, aztán a kapust is kicselezte, mielőtt begurította. 2-0.

Közvetlenül a gól után kisebb incidens zavarta meg a meccset, a középkezdés

előtt valaki befutott a pályára, de a biztonságiak a Barca-térfél közepén elkapták,

és kivezették. Egy elégedetlen nézőnek vélhetően mégis sikerült bejutnia a stadionba.

A 76. percben Messi duplázott, 3-0 volt bő negyedórával a vége előtt, ennyi is maradt a végéig. A hajrában Iniestát sérülés miatt kellett lecserélni, Luis Suarez pedig a 91. percben kihagyott egy helyzetet, dühében széttépte a mezét, majd még a lefújás előtt elhagyta a pályát.

A Barca hétből hetet nyert a bajnokságban, 21 ponttal áll az élen. A meccs összességében nyugodtan lement, indulatok a stadionon kívül lehettek.

Sosem volt ilyen meccse a Barcának otthon

Sajtóhírekben másfél órával a 16.15-ös kezdés előtt jelent meg, hogy nem lesz meccs, de végül mégis megtartották, annak ellenére is, hogy a barcelonai szurkolók csoportja közölte, amennyiben mégis elkezdik, ellepik a pályát tiltakozásul.

A Nou Camp körül óriási volt a tömeg és a tumultus, a drukkerek próbáltak bejutni a stadionba, de ezt a rendfenntartók nem engedték nekik. Két kordon is volt, mint kiderült, legalább egy ultrának sikerült áttörnie.

Zárt kapus meccsről nem tudni a Barcelona történetében, legalábbis az utóbbi 40 évben nem valószínű, hogy volt.

A népszavazás vasárnap reggel a szavazóurnák elkobzásával kezdődött, rohamrendőröket is bevetettek a tüntetők, több sérült is volt, sőt, a rendőrök gumilövedékkel is lőtték a tömeget.

Olaj volt a tűzre a Las Palmas meze

Miután a Spanyol Labdarúgó Szövetség utasította a Barcelonát, hogy ne keverjék a futball a politikával, engedélyt adtak a Las Palmasnak, hogy a katalán függetlenségi népszavazás napján spanyol zászlóval egészítsék ki a mezüket a Barcelona elleni meccsre. 

Az FC Barcelona Katalónia büszkesége, az egyik legfontosabb jelképe a függetlenségének, emiatt is volt különösen fontos a tartomány népének, hogy lemenjen a mérkőzés, még ha sokan bele is keverték volna a politikát, és inkább nem álltak volna ki.