Etelka, Aletta
1 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Délután meglesz az új szövetségi kapitány, de ki lehet az?

2017.10.30. 11:45
Négy edzőt említett név szerint Bánki Erik, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségének tagja a vb-selejtezők után kirúgott Bernd Storck helyére napokkal azután, hogy a szövetségi kapitányi állás megüresedett. Mivel hétfő délután két órakor Csányi Sándor rendkívüli sajtótájékoztatót tart Telkiben, a téma hirtelen még aktuálisabbá vált. Megnéztük a jelölteket, hogy a megbízott Szélesi Zoltánnal kiegészítve mennyire jó folytatást jelentenének a válogatott élén.

A sikertelen vb-selejtezők után október közepén kirúgott Bernd Storck helyére ideiglenesen a pályaedző Szélesi Zoltánt nevezte ki szövetségi kapitánynak a Magyar Labdarúgó Szövetség. Úgy tűnt, a november 9-i Luxemburg és 14-i Costa Rica elleni meccsekig nem is lesz új kapitány, csakhogy az MLSZ hétfőn kettőre sajtótájékoztatót hirdetett, amin Csányi Sándor személyi ügyben közöl valamit – erősen azt sejtjük, az új szövetségi kapitány nevét.

Paulo Sousa azonnal jelezte, őt nem érdekli a poszt, és a felkérésre szintén nemet mondó Herczeg András mellett képbe került az MLSZ-nél:

 • a volt belga kapitány, Georges Leekens
 • a Honvéddal bajnok, mára Dunaszerdahelyen edzősködő Marco Rossi
 • a hétszeres olasz bajnok és BEK-győztes Giovanni Trapattoni
 • Dárdai Pál korábbi pályaedzője, Szabics Imre
 • a Bundesliga-harmadik RB Leipzig másodedzője, Lőw Zsolt

Melléjük vesszük még az aktív – bár csak megbízott – kapitányt, Szélesi Zoltánt is, és megnéztük, közülük kivel járnánk a legjobban a folytatásban.

Giovanni Trapattoni

Nehéz pontosan értelmezni, mit is akar az MLSZ 2017-ben a 78 éves Giovanni Trapattonival. Ha valaki egy 2012-es autóbaleset után kómából felébred, és azt mondják neki, hogy Trapattoni lett a magyar kapitány, még örülhetne is, egészen addig, amíg hozzá nem teszik, hogy bő öt évet volt kómában. A 78 éves olasz kinevezésével legalább annyira megtisztelné az MLSZ az agg edzőlegendát, mint ő minket, hogy öregségére idenézett hozzánk.

 • Ahová ment, ott sikeres volt. Játékosként kétszeres olasz bajnok és KEK-győztes volt a Milannal, majd edzőként a Juventusszal hat bajnoki címet, BEK-et, KEK-et, két UEFA-kupát nyert. A Milannal hozzátett még egy bajnoki címet és KEK-győzelmet, a Bayern Münchennél pedig egy Bundesliga-sikert. Az olasz válogatottal nem alkotott maradandót a 2002-es vb-n és a 2004-es Eb-n, az írekkel viszont ott volt a 2012-es Eb-n, és a 2010-es vb-ről is csak óriási csalás – Thierry Henry kezezése – miatt maradt le.
 • Magával ragadó figura, külföldön is képes volt a játékosokat és a sajtót is pillanatok alatt maga mellé állítani, ebben a humora is sokat segített. A Bayern Münchennél elejtett „Ich habe fertig” (az Ich bin fertig, vagyis kész vagyok helyett nagyjából azt mondta, hogy van nekem kész) mondata örök klasszikus lett.
 • Dárdai Pál is őt szerette volna utódnak.
 • Óriási tapasztalata van, 1382 meccsen volt edző – ez több, mint a többi jelölt rutinja együtt –, sztárcsapatokkal sikert sikerre halmozott, de kisebb klubokkal nem tudott igazán komoly eredményt elérni. A Fiorentinával 44, a Stuttgarttal 35 százalékos győzelmi mutatót ért csak el, de ír kapitányként is csak a meccsek 40 százalékát nyerte meg. Az egyetlen kisebb csapat, ahol sikeresnek mondható, a Red Bull Salzburg volt, velük bajnok is lett, de a liga legerősebb keretével dolgozhatott.
 • A sikeres csapatai mind nagyon szervezettek, mentálisan erősek, megtörhetetlenek voltak a pályán. Ugyanezt a magyar válogatottal megvalósítani nem lesz könnyű. A Benficában többek között Nuno Gomessel, Simao Sabrosával és Joao Pereirával dolgozhatott együtt, a Salzburgjában ott volt a levezető Niko Kovac, a Bayern Münchenből odaigazoló Alexander Zickler, az ír válogatottban pedig John O'Shea-re építhette a védelmet, elöl pedig Damien Duff és Robbie Keane volt a két alapembere. Egyik sem az a szint, amit a telki edzőpályán látna viszont.
 • 2013 óta nem dolgozott sehol, négy év pedig elég hosszú kihagyás.
 • Szinte biztos, hogy semennyire nincs képben a magyar viszonyokkal. Valószínűleg amolyan fél-edző lenne csak, egy nagy név, aki figyelmet és komolyabb szakmai háttérstábot tudna hozni magával, de a valós munkát nem ő, hanem a csapata végezné majd.

Marco Rossi

A most 53 éves olasz edző viszonylag a semmiből került 2012-ben a Budapest Honvédhoz – az előttük vezetett öt olasz klubból másodosztályú volt a legmagasabb szinten játszó. Első körben 2012 és 14 között volt a Honvéddal, akkor bronzéremig jutott, a második megbízása (a kettő között bő 9 hónap volt) a 2017-es bajnoki arannyal ért véget. Jelenleg a Dunaszerdahely vezetőedzője, velük negyedik helyen áll a szlovák bajnokságban.

 • Tökéletesen tisztában van a magyar viszonyokkal. Nemcsak a játékosokkal, de az MLSZ-szel és a hazai tulajdonosok hozzáállásával is, bár nem biztos, hogy a legjobb dolog, hogy távozásakor összeveszett a Honvéd-tulaj George Hemingwayjel.
 • A Honvédban már bizonyította, hogy nagyon jó taktikai érzéke van, tökéletesen fel tudja mérni az ellenfél erősségeit és gyenge pontjait, és ehhez alakítja a játékot. Nem akart többet a csapatától, mint amire képes volt, és főleg a védelemre épített, ebben Dárdai felfogását követi.
 • Az Olasz Edzőképző Akadémia tanára jelenleg is, ami azt mutatja, tudja, hogyan kell edzőtársaival kommunikálni azokat esetleg irányítani. Ugyan Bernd Storcknak nem sikerült rávennie a hazai akadémiákat, hogy 4-4-2-es rendszerben játsszanak, segítve a válogatottak munkáját, de ő is tehet egy próbát hasonlóval.
 • Érdekli a szövetségi kapitányi állás, ráadásul a Dunaszerdahely is hajlandó elengedni, ha végül őt választja az MLSZ.
 • Korai lenne azért egy harmadik hellyel és egy bajnoki arannyal edzőzseninek kikiáltani. Nem volt olyan domináns az NB I.-ben, mint anno Paulo Sousa a Videotonnal, igaz, mélyebbről rángatta fel a bajnoki címig a Honvédot, és gyengébb keretből is dolgozhatott.

Georges Leekens

Nem sokat mond a 68 éves belga edző neve? Ez még úgy sem baj, hogy Leekens valójában kétszer is volt már belga kapitány, 1997–99 és 2010–12 között. MLSZ-közeli információk alapján úgy tudjuk, hogy az ő neve is felkerült a jelöltlistára, méghozzá magasra. Nem is akármikor, Storck kirúgása másnapján úgy értesültünk, hogy Leekens szívesen lenne magyar kapitány, vagyis a puhatolózás már korábban elkezdődhetett.

 • Egy időben tényleg jó edző volt, vele jutottak ki a belgák az 1998-as világbajnokságra, de ott leszerepeltek, úgyhogy ki is rúgták. 2012-ben közel jártak az Eb-szerepléshez a selejtezőn, hosszabbítottak is vele, de Leekens inkább a Club Brugge-höz igazolt, ahol villámgyorsan kirúgták.
 • Komoly eredménye sosem volt, egyszeres belga bajnok és kétszeres belga kupagyőztes.
 • 1984-ben kezdett edzősködni, azóta 23 helyen dolgozott, a leghosszabb megbízatása 3 év volt, vagyis nem a hosszú távú sikerek záloga a neve.

Szabics Imre

D KOS20110902059
Fotó: Koszticsák Szilárd

Az MLSZ-elnökségi tag Bánki Erik két kategóriára osztotta a lehetséges jelölteket. Rutinos külföldit vagy feltörekvő, fiatal magyart keresnek. Utóbbi tökéletes példája Szabics Imre, aki Dárdai Pál alatt már volt a válogatott pályaedzője, de Bernd Storcknak nem kellett. A korábbi 36-szoros válogatott csatár jelenleg annál a Sturm Graznál másodedző, ahol bekerült a halhatatlanok közé is.

 • Nem végezhet rossz munkát, a Graz jelenleg 12 forduló után vezeti az osztrák bajnokságot, három ponttal előzik az elmúlt hat évből ötször bajnok Salzburgot.
 • Dárdai Pál megbízott benne, nemcsak hogy megtette pályaedzőnek az akkor még csak 33 éves, frissen visszavonult Szabicsot, de távozásakor Trapattoni (vagy bármely utód) segédjének is őt szánta.
 • Felmerült Thomas Tuchel, a Dortmunddal remeklő edzőnél is a neve mint másodedző, ami nem utolsó ajánlólevél.
 • Elképzelhető az is, hogy az új kapitány mellett újra pályaedző lehetne.
 • Feltörekvőnek feltörekvő, viszont pont ezért nincs komoly tapasztalata, első tétmeccsén a válogatott élén lenne vezetőedző, ami nagyon visszaüthet.
 • Jelenleg végzi a pro licenc kurzust az MLSZ-nél.
 • 36 évesen 1930 óta a legfiatalabb magyar kapitány lenne. 2013-ban, amikor utoljára játszott a válogatottban, még együtt szerepelt Bogdán Ádámmal, Guzmics Richárddal, Kádár Tamással, Korcsmár Zsolttal, Bode Dániellel, Dzsudzsák Balázzsal, Szalai Ádámmal, Elek Ákossal, Fiola Attilával, Lovrencsics Gergővel – bár ha másodedzőnek elfogadták, edzőként is lenne tekintélye.

Lőw Zsolt

A legdinamikusabban fejlődő német csapat, a jelenleg Bundesliga-dobogós RB Leipzig másodedzője. Korábban dolgozott a Red Bull Salzburg fiókcsapatánál, a másodosztályú Lieferingnél, majd Ralf Rangnick segítője lett Salzburgban, vele ment Lipcsébe is, ahol Ralph Hasenhüttl is megtartotta posztján.

 • Nagyon jó helyen tanul, kevés német klubnál láthat többet sikeres csapatmenedzselésből, mint Lipcsében, ahol ugyan sok pénzből, de nem észveszejtő összegekből csináltak Bundesliga-esélyes, BL-induló keretet.
 • Szabicshoz hasonlóan ő is most végzi a pro licenchez szükséges tanfolyamot.
 • A német fociban hódító gegenpressinget közelről tanulmányozhatja, de ahhoz nagyon prezíc játék kell, a magyar csapatnál másra lenne szükség.
 • Túl jó állásnak tűnik a lipcsei másodedzői poszt – hiszen rengeteget tanulhat egy sikeres klubnál – ahhoz, hogy feladja a meglehetősen ingatag szövetségi kapitányi posztért.

Szélesi Zoltán

A korábbi kapitány Dárdai Pál barátja egyelőre csak ideiglenes megbízást kapott a felnőttek irányítására, de azt, hogy jó érzékkel tud irányítani, már az U17-esek élén megmutatta.

 • Egyszerre volt fontos szerepe az U17-es és a felnőtt játékosok mellett, az oroszok és norvégok eleni korosztályos Eb-selejtezők között a kiutazott a felnőttekkel Portugáliába, hogy őket is segíthesse, az ingázás viszont meg sem látszott az U17-esek játékán.
 • Nem ragadtatja el magát, akár egy 4-0-s siker után is inkább a javítandó hibákra, sem mint az ünneplésre fókuszál.
 • Nem segítőként még csak U17-esekkel dolgozott, és egy felnőtt keretet egészen más felkészíteni, motiválni, mint a fiatalokat. Igaz, ebben Bernd Storck tolmácsaként azért már van rutinja a felnőttek mellett is.
 • Kevés rutinja van.