Adél
-1 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Akkor húzzuk le a France Football magazint a vécén

2017.12.06. 17:16

A France Football magazin az a híres francia újság, ami vagy 70 éve szervezi az Aranylabda-átadást. Az Aranylabda a futball legnívósabb egyéni elismerése. Aki megkapja, még az extraklasszisok közül is kiemelkedik.

Kapus eddig egyszer kapta meg az év legjobb futballistájának járó Aranylabdát, az orosz Lev Jasin volt a szerencsés, még a 60-as években. A modern futballban a kapusoknak esélyünk sincs Aranylabdát nyerni, bár 2014-ben Manuel Neuer harmadik lett a szavazáson. A dobogója akkora siker, mint hogy Jasin anno megkapta a díjat.

Valószínűleg a kapusok állandó mellőzése miatt most a France Football szervezett egy szavazást, amin csak kapusokat ransoroltak. Leültettek öt kapust, és megkérték őket, hogy állítsák fel az 5-ös kapuslistájukat, majd 6-4-3-2-1 ponttal jutalmazzák őket aszerint, melyikük a legjobb.

A voksoló kapusok:

 • Santiago Canizares - ex-Real Madrid és Valencia, BL-győztes 1998-ban, többszörös spanyol bajnok, 46x spanyol válogatott
 • Lionel Letizi - hat évet védett a PSG-ben, 4x francia válogatott 1997 és 2001 között
 • Sepp Maier - a Bayern München legendás kapusa, BEK- és Bundesliga-győztes, világbajnok, 73 éves
 • Francesco Toldo - BL-győztes 2010-ben (csere volt), 5x olasz bajnok, Eb-döntős az olasz válogatottal 2000-ben
 • Mark Schwarzer - 109x ausztrál válogatott, 11 évig a Middlesbrough kapusa, 2016-ban Premier League-győztes a Leicesterrel, egy meccsen sem védett

Nos, tehát ők szavaztak, 5x6 pont volt a maximum, amit ugye úgy lehetett megkapni, ha mind az öten ugyanazt az embert tették az első helyükre. Megtörtént, Manuel Neuert tartják a legjobbnak mind. (Bár ő ebben a szezonban csak 3 meccset játszott sorozatos lábtörések miatt.)

Nézzük a teljes sorrendet:

 • 1. Manuel Neuer (Németország és Bayern München) 30p
 • 2. Gianluigi Buffon (Olaszország és Juventus) 13p
 • 3. Thibaut Courtois (Belgium és Chelsea) 9p
 • 4. Hugo Lloris (Franciaország és Tottenham) és Jan Oblak (Szlovénia és Atletico Madrid) 7p
 • 6. Keylor Navas (Costa Rica és Real Madrid) 5p
 • 7. David de Gea (Spanyolország és Manchester United) 4p
 • 8. Marc-Andre Ter Stegen (Németország és Barcelona) 3p
 • 9. Samir Handanovic (Szlovénia és Inter) 2p

Ők kilencen kaptak szavazatot, más nem. Ami rendben is van, topkapus nem hiányzik a listáról, ott van az összes fontos aktív név, ezt végülis eltalálták.

De az, hogy David De Gea, aki minden fórumon, ahol előkerül a neve, minimum a legjobb háromban van, de jelenleg inkább a top 1-ben, mivel Neuer közel 3 hónapja nem véd, 4 pontot kaparhat össze, vicc. Akkora röhej, hogy az a voksolók mellett az újságot is minősíti. (Ne kérdezzék, miért pont ezeket az embereket választották ki.)

De Gea legutóbbi parádéja szombaton volt, amikor az Arsenal ellen, idegenben állította be az egy meccsen bemutatott védések rekordját a Premier League-ben. 14 labdát fogott idegenben, a PL egyik leghíresebb rangadóján. Évek óta ő tartja csúcsközelben a Manchester Unitedet.

Az, hogy Courtois, Oblak, de pláne Lloris előtte lehet, fájdalmas butaság. Hugo lloris leghíresebb mozdulata futballpályán az alábbi, ami idén júniusban történt, vb-selejtezőn, 1-1-es állásnál, a 93. percben:

Az, hogy megelőzte az utóbbi két BL-döntőt is végigvédő Keylor Navast és a mostani ősz kapusát, Marc-André Ter-Stegent, akinek a Barca leginkább eddigi veretlenségét a szezonban köszönheti, már nem is hír.

Így szavazott az öt kapus

Santiago Canizares

1. Neuer 2. Navas 3. Courtois 4. Oblak 5. De Gea

Lionel Letizi

1. Neuer 2. Buffon 3. Lloris 4. Ter Stegen 5. Courtois

Sepp Maier

1. Neuer 2. Buffon 3. Oblak 4. Courtois 5. Ter Stegen

Mark Schwarzer

1. Neuer 2. Lloris 3. Courtois 4. Oblak 5. Buffon

Francesco Toldo

1. Neuer 2. Buffon 3. De Gea 4. Handanovic 5. Navas