Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Guardiola: Ki fogjuk nyírni a játékosokat

2018.01.04. 19:02

„Kyle-nak kisebb sérülése lehet, megnézzük. Láthatták, mennyien sérültek meg az utóbbi hetekben. Meg fogjuk őket ölni. Nem normális, hogy játszunk december 31-én és január 2-án. Tudom, hogy a show nem állhat le, de nem védjük rendesen a játékosokat. A fejeseknek foglalkozniuk kell ezzel a kérdéssel. Nem azt mondom, hogy töröljük a karácsonyi boxing day fordulót, de nézzék már meg, mennyien sérülnek meg.

Itt Angliában nem vigyáznak rájuk rendesen, és ez nagy hiba

– borult ki Pep Guardiola a keddi Manchester City-Watford bajnoki után, mikor az utolsó percekben Kyle Walker, a jobbhátvédje is sántikálni kezdett.

A City-edző régóta vitatott kérdésre világított rá újra: az ünnepi időszakban – amikor Európában szinte mindenhol pihen a futball – kétnaponta játszanak az angol bajnokságban. Ekkor is telt házak előtt, ez a legnagyobb biznisz, mindenki csak a futballra és a Premier League-re figyel.

Pedig Guardiola a játékosait ért brutális faultok miatt szót sem emelt, ami kissé fura, persze valószínűleg csak azért, mert a horrorbelépők miatt egyetlen emberét sem veszítette el. Csoda, hogy Raheem Sterling, Ilkay Gündogan, de főleg Kevin De Bruyne végig tudta játszani az ünnepeket, nézzék csak:

  • Sterlinget a spursös Harry Kane talpalta le, azonnali piros helyett megúszta sárgával;
  • Gündogan vádlijába a newcastle-ös Murphy szállt bele, büntetlenül;
  • De Bruynét a spursös Dele Alli taposta szét egy sárgáért;
  • majd szintén De Bruynét rúgta szét 31-én a Crystal Palace védője, Puncheon, csupán sárgáért.

Utóbbi után csoda, hogy De Bruyne 2-án, kedden, a Watford ellen játszhatott.

Puncheon viszont úgy belesérült a saját ámokfutásába, hogy kidőlt a szezonra.

Sőt, a Palace edzője, Roy Hodgson azt mondta: olyan súlyos térdszalagszakadása van, hogy lehet, még a következő idény rajtjára, tehát augusztusra sem épül fel.

Puncheon azért csúszott be ennyire keményen, hogy mindenáron megállítsa a City 90. percben – a Palace kihagyott büntetője után – indított kontráját. Taktikai fault volt, biztosra ment.

A bírók pedig mindezt tétlenül végignézik, sőt, engedik: az összes fenti szabálytalanság egyből piros lapos kiállítás a futball szabályai szerint, de itt a négyből

egyért sem járt piros, sőt, egyikért semmi sem.

Úgy, ahogy azt néhány hete a legjobb angol bíró, Mark Clattenburg elárulta: mivel szerinte az angol közönség imádja a kemény kontaktot, a bírók engedékenyek, és csak a legritkább esetben állítanak ki valakit, még ha tudják is, a belépő pirosat érne.

A fenti szabálytalanságok mind lábra mentek, végül is a hat-nyolc hónapos térdsérülésbe, esetleg a múltban többször látott lábtörésekbe még nem halt bele senki. A Hull futballistája, Ryan Mason viszont az alábbi képpel sokkolt a napokban:

Ryan Mason műtéti hege a január 22-i sérülése után
Ryan Mason műtéti hege a január 22-i sérülése után

Ő ebbe a fejsérülésbe majdnem belehalt, amikor tavaly január 22-én a Chelsea védője, Gary Cahill belefejelt a halántékába. Véletlen ütközés volt, Cahillt nem büntették, Masonon viszont életmentő műtétet kellett végrehajtani, mert betört a koponyája.

Azóta sem játszott, annak is örül, hogy felépült, és teljes életet élhet. Nagyon valószínű, hogy 26 évesen véget ért a karrierje.

Sokkal nagyobb szerencséje volt pár napja a unitedes Romelu Lukakunak, őt a Southampton-védő Wesley Hoedt fejelte telibe. Nem a halántékánál, hanem jóval a tarkója fölött, ahol kevésbé sérülékeny a koponya. Hordágyon vitték le, agyrázkódást kapott, de úgy tűnik, a hétvégén már játszhat. Szerencséje volt.

Ahogy Cahillt, úgy Houdtot sem büntették, véletlen összefejelés, ugye. Csakhogy valamit tenni kell,

mert ezek az összefejelések, ha nem is szándékosak, életveszélyesek:

a futballisták méterekről, lendületből ugranak fel, repülnek a levegőben, és vakszerencse, hogy a labdát vagy a másik fejét kapják telibe.

Ha az angol bírók – de bárhol a világban – továbbra is engedik a többméteres becsúszásokat és az ész nélküli fejeléseket, annak tragédia lesz a vége.