Jenő
-3 °C
6 °C

Nem csak a pályán ver meg mindenkit a Manchester City

GettyImages-870512842
2018.01.04. 19:24

Szerdán érkezett meg a futball pénzügyeivel foglalkozó Soccerex legújabb, a focicsapatok pénzügyi erejével foglalkozó kimutatása, amiből kiderült, hogy pénzügyi szempontból a Manchester City a világ legerősebb futballklubja – írja az MTI.

A Soccerex tanulmánya öt tényezőből állt fel, ezek a 

 • a játékosok értéke,
 • a tárgyi tulajdon,
 • a bankban lévő pénz,
 • a tulajdonosok befektetési képessége
 • és az adósság.

Ezek segítségével állították fel a listájukat, melynek élén a Premier League-et vezető Manchester City foglal helyet, ahol a világ egyik legértékesebb játékoskeretén kívül az is rengeteget számít, hogy rengeteget költöttek a stadionjukat is magába foglaló Etihad Campus nevű sportlétesítményre, valamint hogy a csapatot 2008-ban megvásárló Mansour bin Zayed al Nahyan sejk az elmúlt évek során több mint 650 millió eurót invesztált a csapatba.

Talán meglepő lehet, hogy a tulajdonosi háttere miatt sokat kritizált City után második helyen az Arsenal áll, a francia Paris Saint-Germain pedig csak a harmadik helyre fért be, pedig Neymar kivásárlása után ők is össztűz alá kerültek a gazdasági dopping miatt. Ennél is érdekesebb a negyedik hely, ahol a Barca által leigazolt brazil Paulinho korábbi klubja, a Kuangcsou Evergrande foglal helyet, főként a két tulajdonosi csoport elképesztő, 32 milliárd eurós vagyonának köszönhetően.

Az ötödik helyre ismét egy angol csapat, a Tottenham Hotspur került, beelőzve ezzel a tavalyi BL-győztes Real Madridot, bár azt a tanulmány készítői is kiemelték, hogy a spanyol csapat csak azért került ennyire hátra, mert egy klubtagokból álló nonprofit szervezet a tulajdonosa és hozzátette azt is, hogy ha tőzsdére vinnék a klubot, vélhetően minden más csapatnál nagyobb lenne az értéke.

A top 30-ban egyébként az angolok domináltak, a csapatok több mint negyede az Egyesült Királyságból került ki, a második helyre az USA, a harmadikra pedig holtversenyben, 4-4 csapattal Spanyolország és Németország került.

Az első tíz

 1. Manchester City 
 2. Arsenal 
 3. PSG 
 4. Kuangcsou Evergrande
 5. Tottenham Hotspur
 6. Real Madrid
 7. Manchester United
 8. Juventus
 9. Chelsea
 10. Bayern München

(Borítókép: Laurence Griffiths / Getty Images Hungary)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?