Huba
17 °C
33 °C

Futballtechnológia, amitől jobban védenek a kapusok

GettyImages-844880306
2018.01.07. 20:44

118 évvel ezelőtt Boscombe FC néven alapították a Premier League-ben szereplő AFC Bournemouth-t, amely története során 2015-ben jutott fel először az első osztályba. Az is ritkán esett meg velük, hogy a másodosztályban szerepeljenek, az pedig igazi csodaszámba ment, hogy a legjobbak közé került. A siker okait elsősorban a szakmai munkában kell keresni, valamint egy olyan fejlesztésben, amely forradalmasíthatja a kapusok felkészítését.

Neil Mosst, aki nyolc évig védte a Southampton és hét évig a Bournemouth kapuját, 2009-ben nevezték ki a csapat kapusedzőjének. Ő és Anthony White asszisztens a felnőtt kerethez tartozó Asmir Begovic és Artur Boruc mellett két fiatallal, Aaron Ramsdale-lel és Patrick O'Flahertyvel foglalkozik.

Az első csapattól az U18-asokig a Bournemouth az úgynevezett Catapult G5 technológiát alkalmazza. A Catapultsport által kifejlesztett rendszert 35 sportágban 1520 sportegyesületnél használják szerte a világban. A Bournemouth mellett a Chelsea, a Leicester, a Southampton és a Tottenham is működteti ezt a GPS-alapú rendszert, amely nagyban hasonlít a már alkalmazott technológiákhoz, amikor egy mellényben elhelyezett adóvevő szolgáltat információkat a futballista fizikai állapotáról, és azt egy számítógép dolgozza fel.

Amiben ez más, hogy van egy olyan egysége, amelyet direkt kapusspecifikusan fejlesztettek ki. Ahogy Moss fogalmazott a Sky Sportsnak adott interjújában, itt akár milliméterek dönthetnek egy-egy szituációban, és ezzel a rendszerrel pont azokra a milliméterekre koncentrálhatnak, felkészülve arra, hogy a hétvégére csúcsformába kerüljenek a kapusaik.

„Az adatok lehetővé teszik számunkra, hogy megértsük, hogy milyen terheléseket adjunk az edzéseken, melyek azok a mozdulatsorok, akár felugrás, akár vetődés, kifutás, amelyeknek a fizikai értékét tudjuk mérni, összehasonlítani az egy héttel ezelőtti adatokkal és ezáltal a következő napok munkavégzését is meghatározni. Megtudjuk, melyek azok a mozgássorok, amelyeken javítani kell. Tudjuk korrigálni a terhelést, hogy fizikailag készen álljon a mérkőzésekre. A technikával részletesen megvizsgálhatjuk, mik azok a programok, amelyekre a kapusainknak szüksége van.”

A technológia hatása jól lemérhető Asmir Begovicon. A Chelsea-től a nyáron érkezett bosnyák-kanadai az első 18 fordulóban minden meccsen a kapuban állt, és az alsó régió csapatai közül – ahol most éppen a Bournemouth áll – a legkevesebb gólt kapta.

„Nagyon hasznosnak találom – mesélte Begovic. – Úgy gondolom, hogy ebben az idényben megmutatta, hogy az általunk használt technológia segít abban, hogy minél jobb formában legyünk a meccs napjára. Tisztában vagyunk ez által az erősségeinkkel és a gyengeségeinkkel is. Azt pedig jó tudni, hogy miben kell még fejlődni.”

Érdekesség, hogy a technológia bevezetése előtt Moss egyedüliként dirigálta a felnőtt és az utánpótláskeret munkáját, ma pedig már öt edző segíti a napi munkát. Ők mind kizárólag a kapusok felkészítésével foglalkoznak.

Azt hiszem, ha ez a technológia korábban a birtokunkban van, sérüléseket előzhettünk volna meg.

Hálásak vagyok, hogy ilyen ismeretek birtokába kerültünk, amelyek különböző élettani hatások elemzésével mutatják meg a megfelelő utat.”

De mi is az Catapult G5?

A céget 2006-ban, Ausztráliában, Melbourne-ban alapították, azóta a világ számos országában vannak irodáik. A sport számos területére dolgoztak ki GPS-alapú analitikai rendszereket, a Catapult G5 kifejezetten a futballkapusoknak szánt modell. Mozgáselemzésen alapuló rendszer, amely a vetődések, felugrások, a gyorsítások, lassulások, az irányváltások dinamikáját analizálja. Egy mellénybe épített adóvevő rendszer, amely a mozgások mellett a kapusok élettani adatait is méri, amelyből fizikai jellemzőket lehet kinyerni. Egy ultragyors, vezeték nélküli rendszer, amely egy Catapult OpenField szoftverhez csatlakozik, amely a kapusok taktikai, technikai, fizikai jellemzőit gyűjti össze és elemzi.

A rendszer képes arra, hogy az eltérő eredmények alapján másféle felkészítési rendszerre tegyen javaslatot, adatbázisban gyűjti a játékosok hetek, hónapok alatt elvégzett munkájának adatait. Képes arra, hogy egyes játékosokról saját algoritmust hozzon létre, az adatok alapján taktikai elemzést végez. Szorosan illeszkedik a cég egyéb alkalmazásaihoz, amellyel egy egész csapat elemzése megoldható. Képes exportálni olyan videófájlokat, amelyekkel rendszerben lehet vizsgálni az egyes játékosok teljesítményét.

OptimEye-G5
Fotó: catapultsports.com

Az asszisztens White szerint az adatelemzőkkel együtt sikerült olyan koncepciót kialakítani, amelyben mérhetően meg tudták változtatni a kapusaik mozgását a labda irányába, illetve a gólvonal előtt. A G5-tel sikerült úgy koordinálni a mozgásukat, hogy sokkal labdaérzékenyebb lett mindenki, így a bravúrok mögül sokszor a technika köszön vissza. A kapusok munkájáról videófelvétel is készül, ezeket hasonlítják össze, egyeztetik az adatokkal.

A rendszer abban is segít a használóinak, hogy a felnőtt keret tagjai által elért eredményeket képesek rávetíteni az U18-asokra, így a még fejlődő korosztály számára megfelelő edzésterveket tudnak készíteni.

„A technológia megváltoztatta a játékot – mondta White. – A rendszer ötleteket ad nekünk, hogy tudjunk még alaposabb munkát végezni a kapusainkkal. Persze létezik a modern technika és az emberi tényező. A technika óriási segítséget jelent, de az adott szituációban az emberi teljesítőképesség az, ami eldönti, hogy gól, vagy bravúros védés lesz a támadás vége.”

Borítókép: Asmir Begovic Fotó: Clive Rose/Getty Images