Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szalai Ádám: A pénz már nem gond Magyarországon

2018.01.13. 10:05

Sandro Wagner már a télen búcsúzott - a Bayernhez ment -, a holland Mark Uth a nyáron hagyja el a Hoffenheimet a Schalke kedvéért, ezért a csapat átalakulásának egyik nagy nyertese, a szintén csatár Szalai Ádám lehet. Ennek apropóján beszélgetett vele a Kicker újságírója.

Az interjú nem lett rövid, alaptételeket is megállapít a 30 éves magyar csatár, hogy nem mindegy, hány évesen sérül meg valaki. A lettek elleni augusztus végi válogatott meccsen rögtön érezte, hogy nagy a baj, november végéig nem is tudott pályára lépni. Arról is beszélt, mennyire tiszteli az edzőket, de nem hiszi, hogy neki lenne türelme ahhoz a hivatáshoz.

A legérdekesebb rész magyar szemmel, amikor a hazai futballról kérdezték.

"Portugália és Svájc ellen ki lehet kapni, de elszenvedtünk olyan vereségeket, amiket nem szabadott volna. A hazai futballal ugyanaz a probléma, mint évek óta, kevés jó és képzett játékos van a hazai ligánkban, akik később külföldön tovább tudnának fejlődni."

A Kicker utána azt kérdezi tőle, kevés a pénz a magyar futballban?

"Nem, már jól finanszírozzák. A tehetség a kevés. Nem véletlen, hogy a válogatottnak külföldi edzőre van szüksége."

Az csak kikövetkeztethető, hogy a tehetségek számát az elégtelen szakmai munkával köti össze.

Szalai az amszterdami 1-8 után - 2013-ban - elsöprő erejű beszédet mondott, már akkor a baj forrásának a topligákban megforduló magyar játékosok csekély számát jelölte meg. Azóta a helyzet semmit sem javult, sőt.

Pedig az akadémiai rendszerben ennyi pénz még soha sem volt, és a magyar bajnokságban annyit lehet keresni néhány csapatban, mint Ausztriában, ahonnan táplálkozik a Bundesliga, mert sok megfelelő játékost nevelnek.