Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Nemzetek Ligáján múlik, játszunk-e 2020-ban Budapesten Eb-meccset

D YT20160626093
2018.01.24. 07:17
Január 24-én, szerdán délben, Lausanne-ban rendezik a futball Nemzetek Ligája sorsolását. Az UEFA új sorozata a nemzeti válogatottak barátságos meccseit igyekszik kiváltani és az első kiírás van még egy komoly tétje is. Négy csapat innen kvalifikálja majd magát a 2020-as Európa-bajnokságra, amit 12 ország 12 városában rendeznek majd.

Két út, ami a 2020-as Eb-re vezet

Az UEFA már régóta kereste a lehetőségét, hogy az Eb-, illetve a világbajnoki selejtezők közben lejátszott tét nélküli, sokszor érdektelen barátságos meccseket felváltsa egy színvonalasabb, téttel bíró sorozattal. 2014-ben fogadták el a mostani sorsolással elinduló koncepciót.

Az 55 részt vevő országot az UEFA a nemzeti válogatottak koefficiensei alapján négy divízióra osztották a 2018-as vb-selejtezők befejezése után, így:

A divízió: 12 válogatott, 4 darab hármas csoport

 • 1 kalap: Németország, Portugália, Belgium, Spanyolország
 • 2 kalap: Franciaország, Anglia, Svájc, Olaszország
 • 3 kalap: Lengyelország, Izland, Horvátország, Hollandia

B divízió, 12 válogatott, 4 darab hármas csoport

 • 1 kalap: Ausztria, Wales, Oroszország, Szlovákia
 • 2 kalap: Svédország, Ukrajna, Írország, Bosznia-Hercegovina
 • 3 kalap: Észak-Írország, Dánia, Csehország, Törökország

C divízió, 15 válogatott, 1 darab hármas és 3 darab négyes csoport

 • 1 kalap: MAGYARORSZÁG, Románia, Skócia, Szlovénia
 • 2 kalap: Görögország, Szerbia, Albánia, Norvégia
 • 3 kalap: Montenegró, Izrael, Bulgária, Finnország
 • 4 kalap: Ciprus, Észtország és Litvánia

D divízió: 16 válogatott, 4 darab négyes csoport

 • 1 kalap: Azerbajdzsán, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Fehéroroszország, Grúzia
 • 2 kalap: Örményország, Lettország, Feröer-szigetek, Luxemburg
 • 3 kalap: Kazahsztán, Moldova, Liechtenstein, Málta
 • 4 kalap: Andorra, Koszovó, San Marino, Gibraltár
2

Minden csoportban oda-visszavágós (ez összesen hat fordulót jelent) rendszerben 2018 szeptemberében, októberében és novemberében játszanak. Minden divízióból a négy csoportgyőztes az úgynevezett playoffkörbe jut, és egyben a csoportgyőztesek (kivéve az A divízió) eggyel feljebb jutnak. A csoportutolsók (kivéve a D divízió) egy divízióval lejjebb esnek. Az A divízió csoportelsőinek külön tét is van, ők játszanak majd a Nemzetek Ligája kupájáért.

Hogy néz ki a menetrend?

A Nemzetek Ligája meccsei 2018 szeptemberben indulnak majd, onnan  három hónap alatt háromszor két fordulót rendezve el is dőlnek a csoportok, ezzel a feljutók és kiesők.

A következő fázis 2019 márciusától az Eb-selejtező lesz. A Nemzetek Ligájában is induló 55 válogatottat itt 10 csoportba osztják, 5 darab öt- és 5 darab hatcsapatos csoportba. 2019-ben márciusban, júniusban, szeptemberben, októberben és novemberben is havi 2-2 fordulót, azaz összesen 10 fordulót rendeznek majd. Minden csoportból az első és a második jut ki a 13 városban – köztük Budapesten is – rendezendő Európa-bajnokságra, így lesz meg az első 20 Eb-résztvevő.

Közben 2019 júniusában lezajlik a Nemzetek Ligája A divíziójának playoffköre is (a másik három dívízió még vár), amelyben a négy csoportgyőztes vesz részt. Ez egyelőre csak a Nemzetek Ligája bajnoki címéről hivatott majd dönteni. A tornán nem körmérkőzéseket rendeznek, hanem elődöntő-döntő formában játszanak majd a csapatok.

2019 novemberére tehát befejeződnek a Európa-bajnoki selejtezők, ahonnan 20 csapat már kijutott az Eb-re, és az is eldől, ki nyeri a Nemzetek Ligáját. Külön motivációt jelent, hogy az Eb 24 fős mezőnye a Nemzetek Ligája négy divíziójának győztesével egészül ki, azaz az A, a B, a C és a D osztály legjobbja is ott lehet az Eb-n. Ennek a döntőit 2020 márciusában rendezik, sikertelen Eb-selejtező esetén mi is ebben bízhatunk, már persze, ha addig sikerült csoportgyőztesként zárni a Nemzetek Ligájában.

Az európai válogatott futball menetrendje 2018 szeptemberétől:

 • 2018 szeptember – két csoportforduló a Nemzetek Ligájában
 • 2018 október – két csoportforduló a Nemzetek Ligájában
 • 2018 november – az utolsó két csoportforduló a Nemzetek Ligájában
 • 2019 március – két csoportforduló az Európa-bajnoki selejtezőben
 • 2019 június – két csoportforduló az Európa-bajnoki selejtezőben; a Nemzetek Ligája A divíziójának playoffköre
 • 2019 szeptember – két csoportforduló az Európa-bajnoki selejtezőben
 • 2019 október – két csoportforduló az Európa-bajnoki selejtezőben
 • 2019 november – az utolsó két csoportforduló az Európa-bajnoki selejtezőben
 • 2020 március – a Nemzetek Ligája playoffkörei
 • 2020 június–július – Európa-bajnokság 12 városban
1

Hogyan csatlakozik az Nemzetek Ligája az Eb-selejtezőkbe?

2019 novemberére húsz válogatott tehát már kivívta az Európa-bajnoki részvételt a selejtezőkből. Ezek a válogatottak gyakorlatilag a Nemzetek Ligája bármely divíziójából kikerülhetnek. Vagyis lényegében garantált olyan paradox helyzet, amiben Nemzetek Ligája-csoportgyőztes is megszerezte az Eb-selejtezőben a részvételt. Mivel csoportgyőztesként jogosult lenne a playoffra, a helyét át kell adni egy másik csapatnak.

Ebben az esetben kétféle feltöltési módszert alkalmaz az UEFA. Prioritásban először a saját csoportjából töltik fel a maradék helyeket a Európa-bajnoki pótselejtezőre. De, ha például az A divízió 12 válogatottjából 9 kijut a selejtezőből az Eb-re, akkor az A csoport négy helyére csak három csapat marad, így a B divízióból érkezővel töltik fel a hiányzó helyet, és így tovább, ha B-ből fogynak el a csapatok, a C divízióból jöhet a playoffos. Az UEFA alábbi videója vizuálisabban szemlélteti a lehetőségeket

De hova juthat a magyar válogatott?

Ebben a rendszerben könnyen előfordulhat, hogy hiába leszünk rendezői a 2020-as Európa-bajnokságnak, mégsem láthatjuk saját csapatunkat az újjáépülő Puskás Stadionban. Az előző négy selejtezőben Magyarország rendre csak a csoportja harmadik helyén végzett. A mostani lebonyolítás alapján a csoportharmadik hely kevés lesz a továbbjutáshoz, így aztán a Nemzetek Ligájában bízhatunk.

Ott is először is abban, hogy megnyerjük a C divízió playoffját is. A válogatottak sorát elnézve ez egyáltalán nem egy könnyű, sőt nagyon nehéz feladat. Másodsorban pedig abban bízhatunk, hogy a legerősebb válogatottak az Eb-selejtezőben kivívják a részvételt. A tavaly véget ért vb-selejtezőkben a mi osztályunkból csak a szerb és a görög válogatott végzett az első két hely valamelyikén.

Ha szintén a vb-selejtezőket vesszük alapul, akkor az A divízióból 11 válogatott, a B-ből 5 (az oroszok rendezőként vb-résztvevők), és a C-ből 2 csapat volt csoportja első két helyén. Azt tegyük hozzá, hogy a példa kicsit sántít, hiszen a vb-selejtezőket 9 csoportban rendezték. Ez a példa csak azt szemlélteti, hogy könnyen előfordulhat, hogy az A csoport nagy részét a B-ből fogják feltölteni, de a B-ben így is marad annyi, hogy a legjobb C csoportosokhoz nem kell hozzányúlni, vagyis egy sikertelen Eb-selejtező előtt muszáj lenne a divíziónk playoff-körét elérni, vagyis csoportelsőnek lenni. Ez a komoly kihívás.

Annyit fontos hangsúlyozni, hogy a csoportelsők a feltöltésnél védettséget élveznek. Vagyis velük nem lehet feltölteni, így náluk (papíron) erősebb csapattal nem kerülhetnek össze a play-offban.

Mi lesz hosszú távon?

A tervek szerint a Nemzetek Ligája 2020 őszén, a fentebb felsorolt elvek alapján, a második idényével folytatódna. 2021-ben elkezdődnek a világbajnoki selejtezők és azt egyelőre nem tudni, hogy a Nemzetek Ligája milyen elven csatlakozna abba bele (a kijutási szisztéma alapján vélhetően sehogyan). Egyelőre még az sem tisztázott, hogy a 2024-es Eb-selejtezőkre is megmaradnak ezek az elvek, ezt majd az UEFA az első két sorozat eredményességétől teszi függővé.

Két utat kaptak tehát a csapatok az Eb-re való kijutásra, amelynek külön érdekessége, hogy a leggyengébb válogatottak közül is egy ott lehet majd a 2020-as tornán. Így például Azerbajdzsán, Macedónia, a fehéroroszok, vagy akár a grúzok is.