Judit
3 °C
7 °C

150 millió forintot bukott a Videoton az ingyen lelépő Suljicon

2018.02.06. 12:04 Módosítva: 2018-02-06 12:10:12

2015 egyik legnagyobb hazai átigazolása volt, hogy a Videoton megvette az Újpest bosnyák szélsőjét Asmir Suljicot, akit sokan a magyar bajnokság legjobban cselező játékosának tartottak. Az akkor 24 éves Suljichoz jelentős reményeket fűztek Fehérváron, amiből aztán később nem sok valósult meg.

Hogy ez a játékos hibája volt, vagy a leggazdagabbra stafírozott magyar klubra jellemző szakmai koncepciótlanság áldozata lett Suljic, azt nem tudni. Biztos nem segítette a dolgot, hogy két és fél szezon alatt öt edzője volt, mindenesetre a Transfermarkt adatai szerint 500 ezer euróért – nagyjából 150 millió forint – megvett játékos a bajnoki meccsek felén sem játszott, és gólt alig lőtt a Fehérváron. (A magyar sajtóhírek 400-500 ezer euróról szóltak.)

Suljic épp idén kezdett belendülni, már nyolc gólpassznál jár a bajnokságban, ám a fehérváriak így is az elengedése mellett döntöttek, nem hosszabbították meg nyáron lejáró szerződését és a télen az első csapat keretéből is kitették. Hogy ez tudatos döntés volt a klub részéről, vagy kényszerű, mert a játékos nem volt hajlandó hosszabbítani, az nem egyértelmű. Így vagy úgy, de elég nagyvonalú megoldásnak tűnik, mivel lényegében azt jelenti, hogy ingyen lemondtak a klub egyik legnagyobb értékéről.

És nem is kellett sokat várni, hogy valaki lecsapjon a lehetőségre, hétfőn este a Wisla Kraków a honlapján bejelentette, hogy szerződést kötöttek Suljiccsal, aki júliustól lesz hivatalosan is a játékosuk. 

A hírek szerint a Videoton 250 ezer euróért már télen elengedte volna, de a lengyelek inkább kivárják, amíg grátisz vihetik a labdarúgót. A helyzet eléggé emlékeztet Nikolicséra, akit szintén egy lengyel klub – a Legia Warsawa – vitt el ingyen Fehérvárról, miután az ő szerződését sem sikerült időben meghosszabbítani.

Nagyon úgy tűnik, Fehérváron még mindig nem sikerült beépíteni a klub működésébe, hogy 22 éve bevezették a Bosman-szabályt.

Suljic jelenlegi értékét 750 ezer euróra teszi a Transfermarkt, azaz a lengyelek egy 232 millió forintos játékost vittek el ingyen a Videotontól. Ez az összeg sok magyar klubot a földhöz vágna, még szerencse, hogy a csak a pénztárgépekből évi félmilliárdot kereső Garancsi István állami megbízásokkal kitömött cégbirodalmával, illetve a szponzoráló állami vállalatokkal, sőt időnként még némi EU-s támogatással a háta mögött a Videotonnak meg se kottyan, ha időről-időre kidob az ablakon pár száz milliót.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?