Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Döbbenetes fordulat: lecsapott a minisztérium a felcsúti futballakadémiára

Image uploaded from iOS
2018.02.08. 18:30 Módosítva: 2018-02-09 10:59:20

A Földi Judittól, a DK elnökségi tagjától kapott tájékoztatás szerint váratlan fordulatot vett a Demokratikus Koalíció Orbán Viktor felcsúti futballakadémiája ellen indított adatigénylési pere, amit a párt ügyvédei első, másod- és legfelsőbb fokon is megnyertek a Mészáros Lőrinc vezette intézmény ellen.

De hiába telt le a törvényben meghatározott határidő, adatok helyett csak egy levél érkezett a DK-hoz, igaz azt maga Mészáros Lőrinc írta. A tehetséges vállalkozó arról tájékoztatta a párt képviselőit, hogy sajnos nem tudja átadni a kért iratokat, számlákat a tao formájában érkező évi több milliárd forintos költségvetési támogatás felhasználásáról, mert az Emmi októberben hirtelen utólagos ellenőrzést rendelt el a Felcsútnál, és valamennyi irat eredeti példányát bekérették.

FUNA levél.PNG

Ezek szerint se papíron, se digitalizálva nem őriztek másolatokat az intézménynél, de nem ez az egyetlen részlet, ami valószínűtlenül szerencsésen segítette, hogy a Felcsút tovább titkolózhasson.

Mészáros Lőrinc utánozhatatlan stílusában megfogalmazva az ellenőrzés oka

„hogy a támogatás felhasználásának jogcíme vonatkozásában a finanszírozási források tekintetében adódhat átfedés”.

Azaz esetleg olyan vállalkozás adta az adóját, aki aztán részesült belőle a megbízás teljesítésekor szerződő félként.

Ami még ennél is érdekesebb, hogy az utólagos ellenőrzést egy olyan jogszabálymódosítás tette lehetővé a sportért felelős minisztérium számára (Emmi), amit nem sokkal azután illesztettek a Tao-törvénybe, hogy a Transparency International párhuzamosan futó adatigénylési perében 2017 tavaszán a bíróság másodfokon, jogerősen is kimondta, hogy a tao-támogatás közpénz.

Innentől már igencsak sejteni lehetett, hogy a kormány érvelése el fog bukni, és az adatokat ki kell adni. Persze csak akkor, ha nem pont akkor kéreti be őket a miniszter. 

Az ellenőrzés elrendelésének időpontja is érdekes, kereken egy nappal előzte meg a Kúria (volt legfelsőbb bíróság) döntését a Transparency által indított perben, ami helyben hagyta a bíróság jogerős ítéletét. Mintha biztos ami biztos alapon még a döntés előtt gyorsan bekérették volna az iratokat Felcsútról, ne mondhassa senki utólag, hogy a Transparency International ügyében meghozott döntés hatása lett volna a dolog. Az Emminek a törvény 180 napot biztosít a vizsgálat lefolyatásához, ami további 180 nappal meghosszabbítható.

Vagyis gratulálhatunk Mészárososéknak: a választások előtt ebből már nem lesz semmi.

Feltéve persze, hogy a szigorú minisztériumi vizsgálat nem tár fel súlyos hiányosságokat. (Muhaha.)