Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Viszlát, Bajnokok Ligája!

000 V24M6
2018.02.27. 14:23

Az UEFA hivatalos weboldala kedden közölte az új típusú, következő szezontól induló, azaz 2018-19-es Bajnokok Ligája-szezon paramétereit, illetve, hogy hogyan lehet bejutni a legerősebb és leghíresebb európai futballkupa-sorozatba.

A BL 32-es főtáblája meglehetősen leegyszerűsödik, 26 csapattal alapból feltöltik, azaz

26 helyre nem lesz semmiféle selejtező,

automatikusan beosztják ezekre a csapatokat a legerősebb ligákból.

Ezekre a helyekre érkezik:

  • a BL címvédője, vagyis az előző kiírás győztese (1 hely)
  • az előző Európa Liga győztese (1 hely)
  • az első négy helyezett a legjobb négy bajnokságból, az angolból, a németből, a spanyolból és az olaszból (16 hely)
  • az első két helyezett az UEFA-koefficiens alapján 5. és a 6.-nak rangsorolt bajnokságból, vagyis a franciából és az oroszból (4 hely)
  • a 7-10.-ként rangsorolt országok bajnokai, azaz a portugál, az ukrán, a belga és a török (4 hely)

Fontos: ha a BL-címvédő közvetlenül bejut a BL-be a saját bajnokságából, akkor a 11.-ként rangsorolt ország bajnokával, a cseh bajnokkal töltik fel a felszabaduló helyet.

Valamint: ha az EL-győztes közvetlenül bejut a BL-be a saját bajnokságából, akkor az 5.-ként rangsorolt bajnokság, azaz a francia harmadik helyezettjével töltik fel a felszabaduló helyet.

Egy szövetség, azaz ország maximum öt csapatot delegálhat a Bajnokok Ligájába.
   
Marad tehát hat hely a BL-ben a 11. legerősebb bajnokságtól - a csehektől - fölfelé rangsorolt országok bajnokainak - mondanánk, csakhogy még ez sem igaz, mert ezt a hat helyet is felbontják 2+4 helyre.

2 helyre - az úgynevezett Liga-úton - az 5. és 6.-nak besorolt országok bajnoki harmadik helyezettjei és a 7.-től a 15.-ig rangsorolt országok második helyezettjei pályáznak. Három kieséses, oda-visszavágós selejtezőkörben kell pályára lépniük.

4 helyre - az úgynevezett Bajnokok útján - a 11.-től lefelé rangsorolt országok bajnokai mehetnek, azaz a magyar bajnok is,

amit a 33. helyen sorolnak majd be

az európai koefficienslista alapján.

Lesz egy előselejtezős minitorna a négy leggyengébb csapattal (két elődöntő és döntő), majd jön három selejtezőkör és végül a playoffkör.

Az FTC futballistái a 2016-os, albán Partizani elleni BL-selejtezős kiesés után
Az FTC futballistái a 2016-os, albán Partizani elleni BL-selejtezős kiesés után

A magyar bajnoknak a minitornán nem kell részt vennie, viszont már a legelső selejtezőkörben be kell kapcsolódnia. Eddig csak egy körrel később kellett. Az eggyel korábbi kör azt jelenti, hogy bajnokunk már a nyári futball-világbajnokság ideje alatt BL-selejtezőket fog játszani: az első kör odavágóit a vb utolsó hetében, július 10-11-én rendezik. (Július 15., vasárnap a vb-döntő.) Egy héttel később lesznek a visszavágók.

Vagyis a Bajnokok Ligája-selejtezés sokkal szigorúbb lesz a kiscsapatokra nézve, mint eddig volt, ám ezt kompenzálandó az UEFA engedékenyebb is: minden egyes BL-selejtezős kieső folytathatja az Európa Liga selejtezőiben.

Magyar csapat kétszer játszott a Bajnokok Ligájában, a Fradi 1995 őszén került a főtáblára, egy meccset nyert, kettőt ikszelt, kiesett a csoportkörben a 95-96-os szezonban. A Debreceni VSC 2009-ben került be, hat vereséggel esett ki a csoportból a 2009-10-es idényben.

Hazai klub egyetlen meccset nyert a Bajnokok Ligájában, az elsőt: Grasshoppers-Ferencváros 0-3 1995. szeptemberben.

Változnak a BL kezdési időpontjai


A csoportkör, azaz a 32-es főtábla változatlanul nyolc négyescsoportban zajlik majd, továbbra is kedden és szerdán, ami változik, az a 20:45-ös kezdés: 2018 szeptemberétől 18 óra 55 perckor és 21 órakor is kezdődnek meccsek, azaz két idősávban.

Kommentelheted ezt a cikket az index.hu Facebok-oldalán:

(Borítókép:  Giorgio Marchetti, az UEFA versenyigazgatója a Bajnokok Ligája sorsolásán 2017-ben - fotó: Fabrice Coffrini / AFP)