Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Befejeződött a futballforradalom: a videóbíró hivatalos játékszabály lett

2018.03.03. 14:12 Módosítva: 2018-03-03 14:25:04

Történelmi döntést hozott szombaton a FIFA szabályalkotó testülete, az IFAB, az évente esedékes zürichi találkozójukon ugyanis hivatalosan is bekerült a labdarúgás játékszabályai közé a videóbíró használata – írja a Telegraph.

A technológia egyik fő szószólja, a korábban bíróként tevékenykedő David Elleray szerint ez a valaha volt legfontosabb változtatás a legmagasabb szintű futballban, és hasonlóan nyilatkozott a szombati ülést levezető Gianni Infantino is, a döntést megelőző két évnyi tesztelés azonban korántsem győzött meg mindenkit.

Az UEFA elnöke éppen hétfőn közölte, hogy a Bajnokok Ligájában a következő szezonban biztosan nem lesz még videóbíró, de voltak elég érdekes esetek is, elég csak erre gondolni. Ez sem akadályozta meg ugyanakkor az IFAB-ot, akik az elmúlt évek 1000 videóbírós esetéből összeállított adatbázis miatt hisznek a technológiában, eszerint ugyanis a korábbi 93 százalékról 99 százalékra ugrott fel a helyesen meghozott döntések aránya.

Ez a döntés egyébként a világbajnokságra nem vonatkozik, azonban március 16-án valószínűleg arról is határoz majd a FIFA-tanács, mikor Bogotában összeülnek, azt ugyanis régóta tudni lehet már, hogy Gianni Infantino, a FIFA elnöke nagy rajongója a videóbírónak.

Az IFAB emellett arról is határozott, hogy a hosszabbítás során egy negyedik cserével is élhetnek majd a csapatok, emellett pedig több kisebb változtatásra is sor került.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!