Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Befejeződött a futballforradalom: a videóbíró hivatalos játékszabály lett

2018.03.03. 14:12 Módosítva: 2018-03-03 14:25:04

Történelmi döntést hozott szombaton a FIFA szabályalkotó testülete, az IFAB, az évente esedékes zürichi találkozójukon ugyanis hivatalosan is bekerült a labdarúgás játékszabályai közé a videóbíró használata – írja a Telegraph.

A technológia egyik fő szószólja, a korábban bíróként tevékenykedő David Elleray szerint ez a valaha volt legfontosabb változtatás a legmagasabb szintű futballban, és hasonlóan nyilatkozott a szombati ülést levezető Gianni Infantino is, a döntést megelőző két évnyi tesztelés azonban korántsem győzött meg mindenkit.

Az UEFA elnöke éppen hétfőn közölte, hogy a Bajnokok Ligájában a következő szezonban biztosan nem lesz még videóbíró, de voltak elég érdekes esetek is, elég csak erre gondolni. Ez sem akadályozta meg ugyanakkor az IFAB-ot, akik az elmúlt évek 1000 videóbírós esetéből összeállított adatbázis miatt hisznek a technológiában, eszerint ugyanis a korábbi 93 százalékról 99 százalékra ugrott fel a helyesen meghozott döntések aránya.

Ez a döntés egyébként a világbajnokságra nem vonatkozik, azonban március 16-án valószínűleg arról is határoz majd a FIFA-tanács, mikor Bogotában összeülnek, azt ugyanis régóta tudni lehet már, hogy Gianni Infantino, a FIFA elnöke nagy rajongója a videóbírónak.

Az IFAB emellett arról is határozott, hogy a hosszabbítás során egy negyedik cserével is élhetnek majd a csapatok, emellett pedig több kisebb változtatásra is sor került.