Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bach Botondot a németek választották ki a futballra

2018.03.06. 09:05

Februárban a 18 évesek magyar futballválogatottjának tagja volt a 2000. áprilisában született Bach Botond, a német Zwickau csatára.

A város a Trabantról lett ismert szerte a világban, a felnőtt klub most a német harmadosztályban szerepel, a korosztályos csapat ellenben a második ligában. De hogy kerül egy fiatal tehetség épp Zwickauba?

bach2
Fotó: Bach Botond / Facebook

„Botond itthon a Vasasban futballozott, 2013-ig. Egy évvel korábban szerettünk volna elmenni az MTK-ba, de egymillió forintos átigazolási díjat kellett volna fizetni érte. Amit természetesen nem akart a fogadó klub. 51 gólt lőtt itthon a korosztályos meccseken, így is bevállaltuk, hogy a nulláról kezdjük, mert 2013-ban az élet úgy hozta, hogy Németországban kaptam munkát. Botond jött velem. Arra gondoltunk, ha jól fog játszani, a tehetség úgyis utat tör magának. Köln egyik kis csapatában játszott (SC West), majd egy 250 csapatos területi tornára mentek, ahol megakadt a szeme az egyik scoutnak Botondon” - utalt vissza a múltra az édesapa, aki egyben a menedzser is, Bach Csaba.

A Viktoria Köln megfigyelője észrevette az ifjú Bach robbanékonyságát, sebességét, fizikális felkészültségét, hogy ballal és jobbal is jól és bátran ér a labdához. Leigazolták.

Két szezont lehúzott a csapatnál, a Schalkénak gólt fejelt például. A Viktoria a Ruhr-vidék jelentős tradíciójú csapatai között játszik a korosztályos bajnokságban, a Dortmund, Leverkusen vagy a Mönchengladbach az állandó ellenfele a Köln mellett.

Edzője azonban szerződést kapott a Zwickautól, és Bachnak azt mondta, tartson vele. 2017 nyarán ezért váltottak. Eddig jó tapasztalatokat szereztek, a keletnémet csapatban állandó kezdő, meghatározó ember az U19-ben, és mivel a korosztályos válogatott egyik edzője ebből a régióból került Magyarországra, és jókat hallottak a magyar csatárról, megnézték testközelből a korosztályos válogatottban (U18).

bach
Fotó: Bach Botond / Facebook

„A fiamat jobban ismerték eddig a pillanatig Németországban, mint itthon. Nem akarok kampányolni a külföld mellett, mert minden család, minden tehetség helyzete más és más. Egyet tudok, Németország a világbajnoki címvédő, olyan rossz helyen nem lehet, ha azokat az edzéseket kapja. Lehet úgy felfogni, hogy ez csak a Zwickau, de szerintem ez hibás közelítés. Kint kizárólag a tudás számít, a szülők nem tudják bevásárolni a csapatba a gyerekeket, tiszták a viszonyok, ezért szerintem a legjobb helyen van. Az itteni szakemberek választották ki, és találták a futballra alkalmasnak. A nyelvet kicsi kora óta beszéli, nagy konkurenciaharcban van már ebben a kisebb városban is, de nem féltem ettől, bízom a fejlődésében. A felnőtt csapattal is edzett már néhányszor, gepárd a beceneve. Azt remélem, hallani fog még az ország sokszor róla.”

2000-ben született egyébként Szoboszlai Dominik (Salzburg), Csoboth Kevin (Benfica), Schön Szabolcs (Ajax), Bencze Márk (Vitesse), szóval ez a korosztály tényleg segíthet a magyar futballon.