Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rasszizmussal vádolják a franciák az orosz szurkolókat

2018.03.28. 19:19

Kedden Szentpéterváron játszott egymással barátságos meccset az orosz és a francia válogatott, amit a vendégek könnyedén, 3-1–re nyertek meg Pogba szabadrúgásával és Mbappé góljaival, az orosz szurkolók azonban megint tettek róla, hogy ne a fociról szóljon az este, több francia médium írt ugyanis arról a meccs után, hogy Pogba és Dembele megmozdulásait is rasszista kórussal fogadta a hazai drukkerek egy része – írja az ESPN.

A francia AFP hírügynökség egyik fotósa is megerősítette, hogy Dembelét szögletrúgás közben pécézték ki az oroszok, Pogbát pedig a meccs vége felé találták meg, emiatt pedig még Laura Flessel, a francia sportért felelős miniszter is megszólalt szerdán, Twitteren azt írta, hogy a rasszizmusnak nincs helye a futballpályán, ennek megfékezésére pedig európai és nemzetközi szinten is összefogást sürgetett.

Az AFP emellett arra is rámutatott, hogy a futballban megjelenő rasszizmus ellen küzdő szervezet, a FARE a 2016-17–es idényben 89 rasszista, vagy szélsőjobboldalhoz köthető esetet jegyzett fel az orosz bajnokságból, ami elég nagy szám. Látszólag ráadásul az sem veszi ezeknek az eseteknek elejét, hogy legutóbb, mikor a Szpartak Moszka drukkerei zaklatták a Lokomotív Moszkva brazil származású, egyébként honosított kapusát, az orosz szövetség utoljára figyelmeztette a Szpartakot.

Ezen a ponton már elég információ áll rendelkezésre ahhoz, hogy a FIFA vizsgálatot indítson. 

– mondta szerdán Piara Powar, a FARE elnöke, aki szerint nyilván nem csak a pálya szélén álló fotósok hallották a rasszista megnyilvánulásokat, ha pedig most, március végén láthatóan fogalma sincs az oroszoknak arról, hogy mit tegyenek ebben a helyzetben, az nem jelent semmi jót a nyári világbajnokságra nézve. Szerinte elsősorban az a kérdés, hogy ilyen közel a vb-hez miért nem vetettek véget a dolognak már rögtön a meccs közben.

A FIFA szóvivője az ügyben azt nyilatkozta, hogy jelenleg bizonyítékot gyűjtenek az eddig bejelentett esetekkel kapcsolatban, azonban hozzátette, hogy amíg a vizsgálat le nem zárult, addig további információkat nem tud mondani. Az ugyanakkor biztos, hogy az egyik elődöntőnek is otthont adó szentpétervári stadionban ez már a harmadik ilyen eset, a Zenitet kétszer vették elő eddig, ebből az egyik esetben május 31-én lesz majd meghallgatás.