Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Két orosz milliárdost tartóztattak le az oroszországi vébé egyik stadionja miatt

2018.04.01. 00:31 Módosítva: 2018-04-01 00:48:24

Két orosz milliárdos, Zijavugyin Magomedov és Magomed Magomedov őrizetbe vételét rendelte el szombaton egy moszkvai bíróság. A testvéreket azzal gyanúsítják, hogy 2,5 milliárd rubel (kb. 10 milliárd forint) állami pénzt sikkasztottak el, írja az MTI.

Akár tíz évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják a Magomedov testvéreket és Artur Makszidovot, aki a testvérpár tulajdonában álló Szumma építőipari és logisztikai holdinghoz tartozó egyik vállalat vezetője. A cég a nyári oroszországi labdarúgó világbajnokságra épült kalinyingrádi stadion kivitelezésében vett részt.

A stadion látványterve
A stadion látványterve

A Kommerszant  úgy tudja, hogy csak az orosz enklávéban épülő stadionnál 752 millió rubelt csaltak el. A nyomozó hatóságok szerint a Magomedov-vállalatbirodalomhoz tartozó egyik cég a stadionépítés előtti földmunkálatokat nem megfelelően és lassan végezte el. A mocsaras talajon emelt kalinyingrádi stadion a szakértők szerint az Oroszországban június 14. és július 15. között tartandó foci vb egyik legproblémásabb létesítménye. Az elhúzódó projektnél jelentkező szabálytalanságok miatt tavaly a kalinyingrádi városvezetés több munkatársát is őrizetbe vették.

A szombati tárgyalást vezető bíró szerint azzal gyanúsítják őket, hogy bűnszervezetként működtek és nyomást gyakoroltak szemtanúkra. A vádak szerint Magomedovot összesen 2,5 milliárd rubel elsikkasztásával gyanúsítják. A vizsgálóbíró ezért a Magomedov testvérek őrizetbe vételét rendelte el május 30-ig.

A törvényszék egyben elutasította Zijavugyin Magomedov ajánlatát, hogy 2,5 milliárd rubel óvadék ellenében szabadlábon védekezhessen. A bíró azzal indokolta döntését, hogy Magomedovnak saját repülőgépe van és külföldön is van tulajdona. A vállalkozó az elfogása előtti napon repülőjegyet foglalt Moszvából Miamiba.

Zijavugyin Magomedov tagadta az ellene felhozott vádakat. A Szumma-holding szombati közleményében jelentette be, hogy a bírósági döntés megfellebbezését tervezi. A vállalat kész együttműködni a hatóságokkal.