Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Komoly büntetésre is számíthat a PSG

GettyImages-854815984
2018.04.12. 18:01

A Financial Times szerdán közölt részleteket az UEFA által a Paris Saint-Germain ellen tavaly szeptemberben indított vizsgálatról, amiből kiderült, a klub látszólag jóval több pénzt könyvelt el a szponzori szerződésekből, mint amennyit kellett volna, a párizsiak azonban továbbra is kitartanak amellett, hogy megfelelően jártak el – írja a BBC.

A PSG ellen a rekordigazolások, azaz Neymar és Mbappé miatt indult eljárás, miután többen rögtön a pénzügyi fair play szabályainak megsértéséről beszéltek az ügyben, a klub azonban már akkor azt nyilatkozta, hogy nem történt szabálysértés, ráadásul – mint mondták – ők annak ellenére is folyamatosan tájékoztatták az UEFA pénzügyi fair play-jel foglalkozó csapatait az átigazolások hatásairól, hogy semmi nem kötelezte erre a csapatot.

A Financial Times által közreadott adatok alapján ugyanakkor az derült ki, hogy több szponzor, köztük 

  • a Quatar National Bank,
  • a Bein Sports
  • és a Katari Turisztikai Hatóság

esetében is találtak anomáliákat, és bár egyelőre nem tudni pontos adatokat, a jelek szerint a tőlük befolyt támogatói bevételeket nagyjából 200 millió euróval felülértékelték, hogy fedezetet gyártsanak az igazolásaikhoz.

Ha ez bebizonyosodik, akkor a csapatot akár ki is zárhatják a BL-ből, ha nem rendezi a pénzügyeit júniusig, a PSG ugyanis már visszaesőnek számít, 2013-ban is büntették már meg őket, akkor 60 millió eurót kellett fizetniük.

A PSG ugyanakkor továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy helyesen jártak el, a szponzoraikkal különösképpen átlátható a kapcsolatuk, a Financial Times cikkére pedig azt reagálták, hogy szomorú, hogy a brit sajtóban a klubra nézve terhelő álhírek jelentek meg.

A csapat képviselői április 20-án találkoznak majd az UEFA pénzügyekért felelős bizottságával, ahova az eddigiekhez hasonlóan ismét a teljes átláthatóság jegyében mennek majd.

(Borítókép:  Alexander Hassenstein / Getty Images Hungary)