Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

20 percig szenvedett a gyepen lábszártöréssel a 16 éves diósgyőri srác

2018.04.14. 08:47 Módosítva: 2018-04-15 09:51:49

A Budapesten rendezett Future Talents Cup elnevezésű nemzetközi utánpótlás-labdarúgótorna egyik keddi mérkőzésén a Diósgyőr 16 éves játékosa olyan szerencsétlenül rúgott össze újpesti ellenfelével, hogy mind a sípcsontja, mind a szárkapocscsontja eltört, utóbbi szilánkosan. A sérült játékos a földre zuhant, közelebb álló társai azonnal jelezték, hogy baj van. Mindkét csapat masszőre futva érkezett, hogy segítsen. Próbálták megnyugtatni a fájdalommal és sokkal küzdő játékost, jegelték a lábát, levették a cipőjét. Aztán vártak.

A jég olvadt, a srác zokogva szenvedett, a masszőrök és az edzők tehetetlenül tébláboltak. Így telt el húsz perc. Orvos vagy akárcsak egy ápoló sem volt a helyszínen, se mentőautó. Meg kellett várni, hogy kiérkezzen, amit telefonon hívtak.

Nehezen hihető, de a mérkőzés felvétele és a játékidő múlása mutatja, hogy szóról-szóra így történt.

A Future Talents Cup a résztvevő csapatok alapján egy komoly nemzetközi utánpótlás-torna, amit immár negyedik éve rendeznek meg Budapesten. A Goldball FC sportcentrumában rendezett tavaszi rájátszásra 8 ország összesen 12 korosztályos csapata érkezett a fővárosba, többek közt a Sturm Graz, a Karpaty Lviv, a Wisla Krakow, a Rijeka, az Academia Hagi és a DAC is képviseltette magát. Magyar részről a ZTE, a DVTK és az Újpest korosztályos együttese vett részt a háromnapos rendezvényen, ahol naponta hat mérkőzés került lebonyolításra.

Mégis hogy fordulhat elő, hogy egy ilyen tornán nem tudnak mást tenni egy lábszártöréssel, mint jegelni, aztán ha a jég mind elolvadt, akkor borogatni?

A rendezvényt nem az MLSZ szervezte, hanem a Future Talents Cup Nonprofit Kft. elnevezésű cég. Felhívtuk a cég tulajdonosát és egyben vezetőjét, aki elmondta, hogy a sérült játékost megnézte az orvos, és az ő utasítása volt, hogy a beteg nem mozdítható, ki kell hívni a mentőt. Kérdésünkre határozottan megerősítette, hogy volt orvosi személyzet a helyszínen.

Arra a kérdésre, hogy ki biztosította az orvosi jelenlétet a rendezvényen, a szervező azt válaszolta, hogy erről a meghívott csapatokkal történt megállapodás szerint a csapatok kötelessége volt gondoskodni. 

Minden csapatnál van orvos, mindenki saját csapatorvossal érkezik, ez a megállapodás.

A megállapodás betartásának ellenőrzése viszont a cégtulajdonos szerint nem az ő feladatuk lett volna. Ugyanakkor többször is kiemelte, hogy mindenki saját felelősségére vett részt a tornán.

A DVTK regionális utánpótlásképzési igazgatója, Benczés Miklós eléggé meglepődött, amikor megtudta, hogy az ő dolguk lett volna orvost vinni a tornára.

Nem kaptunk olyan tájékoztatást, hogy vinnünk kéne orvosi stábot, és ez nem is így működik a gyakorlatban. Mindig a rendező biztosít orvosi ügyeletet. Sem a szakmai igazgatónk, sem az U17 edzője nem tudott róla. Ez egy nemzetközi tornán, külföldi csapatokkal egyébként is elég nehezen és drágán lenne megoldható.

Éppen ezért a diósgyőriek nem is vittek magukkal orvost. A szokásoknak megfelelően a masszőr kísérte el a csapatot, ahogy újpesti részről is. A klub egyik megkérdezett munkatársa szerint egyébként nemcsak egy orvos, de egy mentőautó jelenléte is elvárható lett volna a rendezvényen.

Az egyik legnevesebb hazai akadémia volt sportorvosa érdeklődésünkre azt mondta, hogy szerinte fel sem merülhetne, hogy egy nemzetközi tornán ne legyen orvos. Akinek feladata lábszártörés esetén a sérült testrész rögzítése és a fájdalom csillapítása lett volna. 

A Future Talents Cup rendezőjének magyarázata alapján amúgy összesen 4 orvosnak kellett volna a helyszínen tartózkodnia az eset idején, mivel két meccs zajlott párhuzamosan, négy csapat részvételével. Ehhez képest nem volt egy sem. 

A tornát nem az MLSZ szervezi, a szövetségtől azt az információt kaptuk, hogy az általuk szervezett tornákon az UEFA előírásait tartják irányadónak.

A jogi háttér a mi legjobb tudásunk szerint úgy fest, hogy az Egészségügyi Minisztérium vonatkozó 5/2006 (II. 7.) mentésről szóló rendelete szerint az esemény biztosítását az Országos Mentőszolgálat közreműködésével kellett volna megoldani, lévén nemzetközi sportrendezvény (11. szakasz 4. bekezdés, b pont); a kért sportegészségügyi ellátás meghatározásához a Sporttörvény 15. szakaszának 3. bekezdése szerint a nemzetközi szövetség előírásait és az esemény jellegét kellett (volna) figyelembe venni.

Az UEFA minimális követelményei többek közt egy rohammentő és mentőtiszt jelenlétét írják elő.

A diósgyőri klubtól kapott tájékoztatás szerint a sérült játékost már megműtötték, és a körülményekhez képest jól van. A felépülése hosszú hónapokat vesz majd igénybe.