Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Aranylabda bocsánatot kért Iniestától

2018.04.25. 18:37

"Bocsáss meg nekünk, Andrés."

Ezzel a címmel írt jegyzetet Pascal Ferré, az Aranylabdát kiosztó France Football magazin főszerkesztője, melyben az egész szerkesztőség nevében kér elnézést Andrés Iniestától: a Barcelona középpályása ugyanis sosem kapott Aranylabdát. 

Nekünk ő nem egy játékos volt, hanem a játékos. A csapatért hozott áldozatai megfosztották őt a nagyobb egyéni elismeréstől. Ő különösen fájdalmasan hiányzik az aranylabdások közül. Bebizonyította, hogy a futballista legfontosabb fegyvere az agya. Már csak abban reménykedhetünk, hogy a világbajnoksága különleges lesz, és akkor helyrehozhatjuk ezt a demokratikus anomáliát

- folytatta Ferré.

Iniesta 2010-ben góljával eldöntötte a vébédöntőt, de csak második lett Messi mögött a szavazáson. 2012-ben is a legjobb háromba jelölték, ám Messi és Cristiano Ronaldo után végzett. 2008 óta csak az argentin és a portugál nyerte meg a díjat, ötöt-ötöt.

A májusban 34 éves Iniestának szinte biztosan ez az utolsó szezonja a Barcelonában, a hétvégén valószínűleg bejelenti, hogy a következő idénytől Kínában folytatja. (Motivációja valószínűleg már nem a régi.)

Andrés Iniesta a szombati kupadöntőn szenzációs gólt lőtt
Andrés Iniesta a szombati kupadöntőn szenzációs gólt lőtt

A spanyol válogatottal a világbajnokságon az esélyesek között lesz, és a szombati Spanyol Kupa-döntőben mutatott gólja és formája alapján nem csak a részvétel miatt utazik Oroszországba.

Az Aranylabdát 2010 és 2016 között a FIFA-val közösen ítélte oda a France Football, a szavazás is változott a korábbiakhoz képest, a szövetségi kapitányok és a válogatott csapatkapitányok is voksolhattak az újságírók mellett.

Maradona az Aranylabdájával 1995-ben
Maradona az Aranylabdájával 1995-ben

Ferréék viszont találhatnak módot, hogy kárpótolják Iniestát, legalábbis Diego Maradona a 90-es évek közepén soron kívül kapott karrier-Aranylabdát: az argentin fénykorában még csak európaiak kaphatták a díjat, ezért 1995-ben, amikor világméretűvé terjesztették ki a mezőnyt, neki is adtak egyet.