Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A gibraltári, andorrai bajnok is megelőzi a Fradit

2018.05.08. 07:07 Módosítva: 2018-05-08 16:07:59

A szombati Videoton–Ferencváros bajnoki rangadó után az aranyérem sorsa nem dőlt el, így értelemszerűen az sem, melyik magyar csapat indulhat az átszervezett Bajnokok Ligájában. Az látszik, hogy a Fradi megtartotta előnyét, de még négy forduló hátravan.

A BL átszervezésének előnye: az első kör vesztesei nem fejezik be azonnal – ahogy tavaly a Honvéddal történt –, mindenképpen kapnak még egy meccset. Nehezítés: négyen juthatnak be az eddigi öt helyett, és eggyel több párharcot (négyet) kell nyerni, mint az előző kiírásban.

Az európai sorrendben azonban a Ferencvárosnak nincs esélye arra, hogy a kiemeltek közé kerüljön a BL-ben, mert az előző években mindössze 2,5-ös együtthatót vívott ki magának. Ilyenkor köszön vissza az, hogy a bosnyák Željezničarnak gólt sem rúgott.

Hogy ezt a teljesítményt elhelyezzük, elég csak annyit említeni:

  • Az andorrai bajnok Santa Colomának 2,75-ös az értéke.
  • Ha Gibraltárban a Lincoln lesz az első, 2,75-ös koefficienssel nevez be.

Öt évet számoltak bele, minden döntetlen és győzelem számított. Az igazsághoz hozzátartozik, a feljebb említett csapatok az előselejtezőben gyűjtögették a pontjaikat, ettől még tény, az UEFA rangsorában megelőzik a hazai bajnokság favoritját. Itt a teljes rangsor.

A Videoton 4,25-ön áll, ebben benne van a francia Bordeaux tavalyi kiverése is, de már nincsenek benne a Sousával elért győzelmek. A klub elszalasztotta az esélyt, hogy arra építsen, pedig 9 pont felett is járt.

Ha a fehérváriaknak szerencséjük lesz, még így is bejöhetnek a kiemeltek közé. Aggasztó viszont, hogy a félamatőr walesi The New Saints (TNS) együtthatója kereken ötösre emelkedett – ezzel már biztosan az erősebbek között van –, és amikor három éve szembekerült egymással a két csapat, akkor még a Videoton volt a kiemelt. (Carrillót azonban elbocsátották, Casoni pedig nagyon nem vált be.)

  • Kiemeltek (17 csapat): Ludogorec, Celtic, Astana, Karabag, BATE, Sheriff Tiraspol, Malmö, Zvezda, ciprusi bajnok, Rosenborg, HJK Helsinki, dán bajnok, TNS, izraeli bajnok, és még három hely

Ha Szlovéniában nem a Maribor lesz a bajnok (egyelőre a második helyen áll), akkor a Videoton bekerülhet ebbe a felső kasztba. Vagyis valamelyest könnyebb ellenfelet kaphatna, hiszen mégiscsak a máltai, a feröeri, az ír vagy a grúz bajnok lehetne a riválisa a július 12-i bemutatkozáson.

A Fradinak erre sajnos nincs esélye, Thomas Doll csapata biztosan a kiemelt csapatok egyikével játszhat kezdésként.

Az Európa Ligában is kizárólag a Videotonnak van esélye arra, hogy az első fordulóban kiemelt legyen, a másodikban ehhez már mázli kell. Bárki lesz a kupagyőztes itthon, a jobbak közül kap ellenfelet.

Az első kör legjobb csapata a szerb Partizan Beograd, amelyik tavaly a Videotonnal az EL-playoffban akadt össze. Szerencsétlen esetben a Partizannal most azonnal összefuthat a magyar bronzérmes, már az első körben.