Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Huszonötmilliárd dollárral felforgatják a világ futballját

000 1329F3
2018.05.10. 23:08
A nemzetközi futball versenyrendszere évtizedek óta állandónak tekinthető. A FIFA most ebbe nyúl bele, új sorozatokat indít, amit 25 milliárd dollárnyi befektetői pénz is hajt. Jöhet a globális Nemzetek Ligája, ami mini vb-vel zárulna, és a klub-világbajnokságot is felfrissítenék.

Az új ötleteket egy hete a FIFA elnöke, Gianni Infantino jelentette be. A szervezet szerint az eddigi megbeszélések ígéretesek, és a tervezett új sorozatok mögött komoly befektetők állnak, amely biztonságos pénzügyi hátteret teremt, és a versenyekbe beszálló országoknak is megéri, mert az eredményes nemzetek és játékosok között sok pénzt osztanak szét.

Infantino nem nevezte meg a leendő szponzorokat, de a Financial Times szerint a japán Softbank nevű konzorcium és szaúdi befektetők állnak támogatás mögött. A cég 2017-ben 85 milliárd dolláros bevételt produkált, így a 12 évre szánt 25 milliárd nem is számít nekik olyan soknak. Természetesen a támogatást feltételekhez kötötték, így született meg a klub-vb bővítésével kapcsolatos ötlet, illetve a több mint kétszáz nemzetet felvonultató liga és annak gyakorlatilag a döntője, a mini-vb.

A játékosok és a klubok részéről azonban nem egyértelmű a támogatás, korábban a BBC-n jelent meg egy hosszabb elemzés, amely arra emlékeztet, hogy az európai elit klubok elsősorban kevesebb meccset, az egyes kontinenstornák jobb összehangolását, kötelező pihenőidőt kértek a FIFA-tól. Az új sorozatok ezek ellen dolgoznak. 

Mit hozhat a 48 csapatos vb?

Infantino korábbi ötlete volt a vb-n részt vevő csapatok létszámának emelése is, és a labdarúgás globális fejlődése miatt továbbra is téma a 48 csapatos világbajnokság. Egy megvalósíthatósági tanulmány szerint már a 2022-es katari vb-n be lehetne-e vezetni az emelt létszámot, de Katarral már eddig is voltak problémák, nem valószínű, hogy a plusz 16 csapat logisztikai feladatait el tudná látni. Valószínűbb, hogy a 2026-os vb-n lesz először 48 válogatott. A nyolc év múlva esedékes vb rendezésére eddig Marokkó, illetve közösen Kanada, az USA, Mexikó pályázott.

Az új lebonyolítás szerint a 48 csapatot 16 háromfős csoportba sorsolják, ahonnan az első kettő jut tovább az egyenes kieséses szakaszba. A bővítéssel Európa plusz három helyet kapna. A legjobban Dél-Amerika jár, hiszen az eddig négy vagy öt helyett hat ország biztosan ott lehet, tíz résztvevőből. Ázsia nyolc, Afrika kilenc, a CONCACAF-zóna hat, Óceánia egy, Európa pedig tizenhat helyet kap. A selejtezőkben lesz egy playoffkör, ahonnan majd ketten jutnak tovább.

De milyen új versenyeket rendezne a FIFA?

Elsősorban a klub-világbajnokságot akarja megreformálni, és az európai Nemzetek Ligája mintájára egy hasonló világtornát szervezne. A klub-vb-n az eddigi hét csapat helyett már 24 szerepelne, és négyévente rendeznék meg. A résztvevőket nyolc háromfős csoportba osztanák, és a csoportok első két helyezettje jutna tovább az egyenes kieséses szakaszba. A döntőbe jutottak így öt meccset játszanának a tornán, amelyet decemberben rendeznek, vélhetően Ázsiában.

A tervek szerint Európát 12 csapat képviselné, amely magában foglalná az adott időszak négy Bajnokok Ligája- és Európa Liga-győztesét. Arról egyelőre nem döntöttek, hogy mi van akkor, ha kétszer vagy többször is ugyanaz a csapat nyert. A további helyeket a négy év alatt elért európai kupaeredmények, azaz az UEFA-koefficiens alapján határoznák meg. Dél-Amerikát öt (négy Libertadores-kupa-győztessel), Afrikát, Ázsiát, a CONCACAF-zónát két-két, míg Óceániát egy csapat képviselné. Ezen utóbbi résztvevőkről majd a kontinensek szövetségei döntenek.

A költségvetési tervek szerint az első ilyen torna 2021 decemberében lenne, majd onnan minden negyedik évben. Minden egyes tornára minimum 3 milliárd dollárt szán a FIFA. 

Jön a globális Nemzetek Ligája

A globális Nemzetek Ligája nagyon hasonlít a már elfogadott és idén elinduló UEFA Nemzetek Ligájához. Tervek már vannak, de a konkrét versenyprogram még nem készült el a 223 indulóra. Ehhez a nemzetközi szövetségnek egyeztetni, sőt egyezségre kell jutnia a kontinentális szövetségekkel. A FIFA-vezetők az UEFA-val példálóznak: ha az európai sorozat valóban megszünteti az értelmetlen barátságos meccseket, akkor miért ne működhetne ugyanígy szerte a nagyvilágban, hogy a résztvevők közel azonos erősségű csapatok ellen játszhatnának?

Az alapelképzelés szerint hét osztályba osztanák a válogatott csapatokat, és minden osztályban nyolc-nyolc csoportot alakítanának ki. Ennek megfelelően az első osztályba kerülne három európai csoport (háromszor négy csapattal), két dél-amerikai csoport (2-szer három csapattal), egy-egy afrikai, ázsiai és CONCACAF-zónabeli csoport, ezek mindegyikében négy-négy csapat szerepel.

A sorozat 2021-ben kezdődne, és a csapatok a csoportjukon belül oda-visszavágós körmérkőzést rendeznének, azaz a négyes csoportokban mindenki hat, a hármasban négy meccset játszana. Az első osztály nyolc csoportjának győztese jutna a mini-vb-re, azaz a final 8-ba, ahol már egyenes kieséses rendszerben zajlana a döntőig a sorozat.

Az biztos, hogy a lenti ábra alapján beosztott hat divízióban is hasonlóan mennének a csoportmeccsek, de arról eddig csak találgatások jelentek meg, hogy a kiesés és a feljutás rendszere hogyan zajlana. Ha valóban így történne a beosztás, akkor az lenne logikus, hogy európai feljutó vagy kieső európai csoportba kerüljön. A beosztást az aktuális FIFA-világranglista alapján készítenék el. Mivel Magyarország jelenleg a 30. a kontinensen, így  a 3. osztályban indulhatna.

A finanszírozás

Az új sorozatból minden ország profitálhat, a hét osztályban már az indulást is megfizetik: az első osztályban 15 millió dollár, a hetedikben 500 ezer jár a részvételért, a magyar csoportban ez 3 millió dollár válogatottanként. Ezenkívül még az egyes osztályok győzteseit is külön jutalmazzák. Ez pedig azt feltételezi, hogy a csoportkörök után ugyanolyan egyenes kieséses szakasz lesz minden osztályban, mint a topligában. Itt a győztes 10, a második 5 millió dollárt kap, a hetedik divízióban 500 és 250 ezer jut ennek a két csapatnak majd. A tervek szerint a globális Nemzetek Ligája 2020-ban indulna, és 2021 júliusban lenne a döntő, és összesen egymilliárd dollárt osztanak majd szét.

Erre a két tornára egy új céget alapítana a FIFA a befektetőkkel, amelyben a nemzetközi szövetség 51 százalékos részesedést kapna. Mivel a befektetők nagyon komolyan gondolják és szilárdan ragaszkodnak az elképzeléseikhez, szinte biztos, hogy létrejön majd ez a két új sorozat. A 12 év alatt a Nemzetek Ligájára 13, a klub-világbajnokságra 12 milliárd dollárt szánnak. Az ígéretek szerint emellett 1 milliárd dollár értékben fejlesztik a FIFA digitális platformját, így a szurkolók mindenről a legrészletesebben tájékozódhatnak majd.

Hiába fest úgy, hogy ezen a vállalkozáson mindenki csak nyerhet, sokakban ellenérzést keltett az ötlet. Andrea Agnelli, az Európai Klubszövetség (ECA) elnöke azt mondta, nagyon rövid az idő a rajtig, szerintük csak 2024 után lenne értelme ezzel a tervvel érdemben foglalkozni. Az is nagy kérdés, hogy mi lesz vb-selejtezők sorsa, illetve a többi kontinensbajnokságot hogyan befolyásolná a Nemzetek Ligája. A játékosokra is sokkal több feladat hárul, sokkal több meccset kell játszaniuk. Egy biztos, a tárgyalások még folynak, a FIFA szerint jó irányba haladnak.