Timót, Xénia
2 °C
6 °C

Piros lap helyett sportszelet a bírótól, büfiztetés

2018.05.10. 11:41 Módosítva: 2018.05.10. 12:08

A Balmazújváros edzője, Horváth Ferenc többek közt a frappáns, odamondogatós nyilatkozatairól ismert. A volt válogatott játékos a Magyar Kupa elődöntőjének visszavágója után is hű maradt önmagához. A gól nélküli döntetlennel záródó és így az Újpest továbbjutását hozó szerda esti mérkőzést követően Horváth jelentős mértékben a játékvezetést tette felelőssé csapata kieséséért, különösen egy elmaradt kiállítást kért számon a meccset vezető Erdős Józsefen.

A játékvezető hibáztatása természetesen úgy kezdődött, hogy "nem akarok bírózni, mert nem a játékvezetésen múlott, de..." – a folytatás viszont már sokkal kevésbé volt kiszámítható.

Az 52. percben volt egy olyan kiállítás, ami után a bíró vett egy sportszeletet a játékosnak, megsimogatta, megbüfiztette, és ment tovább a játék, de a lap nem került elő, sajnos.

Sportszelet

Horváth Ferenc ezt követően még elmondta a bíróról, hogy 

ez már nem az első ilyen mérkőzésünk ezzel az úriemberrel, aki nagyon jó bíró, csak mindig azok a nehéz napok, amikor nekünk fúj.

Horváth csalódottsága persze érthető, hiszen a kiesés ellen küzdő Balmazújváros számára hatalmas siker lett volna a döntőbe jutás, egyben óriási lelki pluszt adhatott volna az utolsó fordulókra. Ugyanakkor Horváth  frappáns – vagy legalábbis annak szánt – nyilatkozatai könnyen elterelik a figyelmet az elhangzottak valóságtartalmáról.

Mint például a szerda este felhánytorgatott esetben is, amikor Erdős Józsefnek az égadta világon semmi oka nem lett volna kiállítani Novothny Somát. Ha nagyon szigorú, talán egy sárgát adhatott volna az újpestinek, aki kétségtelenül nagyot rúgott ellenfelébe. A dologban ugyanakkor semmi  szándékosság nem volt, és maga a mozdulat sem volt veszélyes, a felszabadításnak szánt rúgás azért találta el a balmazújvárosi Haris Attilát, mert Novothny szeme végig a labdán volt, és ezért nem vette észre a mögüle érkező játékost.

Fault

Nem is reklamált a pályán senki lapot, csak az edző utólag. Ráadásul Novothnynak egy sárga is belefért volna, hiszen korábban nem figyelmeztették.

Horváth nem csak a bíró ténykedését illetően látta sajátosan a meccset.

„Végig kézben tartottuk a mérkőzés, az utolsó néhány percben, amikor már kard ki kard játszottunk, akkor volt csak lehetősége az Újpestnek" – mondta például a meccs után, noha Szűcs a 71. percben teljesen egyedül léphetett ki a labdával, és csak a balmaziak szerencséjén múlt, hogy a kapussal együtt a kaput is átemelte.

Abban viszont valószínűleg igaza volt Horváthnak, hogy Magyarországon mindenki a Balmazújváros–Puskás döntőtől rettegett. Ennek több más mellett van egy egészen triviális oka is, nevezetesen hogy baromi lehangoló lett volna egy pár száz néző előtt lejátszott finálé a 22 ezres Groupama Arénában.

A Felcsút edzője ugyebár kedd este arról álmodozott, hogy bárcsak lenne 50-100 nézőjük, aki elkíséri a csapatot idegenbe.

Avagy nehéz lenne ékesebben bizonyítani a balmazújvárosi első osztályú futball szükségtelenségét a tegnap esti meccsnél.

A helyi labdarúgás történetének talán legfontosabb estéjén még félház sem volt az alig 2291 fős – persze vadonatúj – stadionban. Összesen 1086 néző ment ki a mérkőzésre, és ebből pár százan Újpestről érkeztek. Azaz helyi szinten még ezer embert sem érdekelt a dolog. 

(via NSO)