Friderika
12 °C
29 °C

5-4: a 16. helyezett elverte a Barcát, elvette a veretlenségét

2018.05.13. 23:14

Mindössze két meccset kellett volna kihúznia ikszre a Barcelonának, hogy meglegyen a történelmi rekord, veretlenül végigvinni egy teljes bajnoki szezont, vasárnap Levantéban kellett volna egy pont, jövő vasárnap még egy otthon a Real Sociedad ellen.

A terv viszont három meccsel azután, hogy a Barca már megnyerte a bajnokságot, befuccsolt, a Levante az utolsó előtti körben legyőzte a bajnokot: őrült meccsen, 5-4-re.

Ott kell kezdenünk,

hogy Messit el sem vitte a meccsre Ernesto Valverde edző,

hivatalosan nem tudni, miért, majd középhátvédbe a B párost, a poszton 3-4. embereket, a  Yerry Mina-Vermalen kettőst állította, Piquét a kispadra ültette.

Gyorsan meglett az eredménye, Mina díszkíséretben nézte, hogy Morales - aki két hete az évad szólógólját lőtte - elindul, és gólpasszt ad Emmanuel Boatengnek, 1-0.

Közel a félórához mintha a jó ég segítette volna a Barcát, Vermalen meghúzódott, cserét kért, lesántikált. De Valverde csapatának ebből is sikerült rosszul kijönnie: Piqué még nem állt készen, vagy ki tudja miért nem jött be azonnal, és a 10 emberes Barcát megkontrázta a Levante, Boateng épp a középhátvéd helyéről duplázott a 30.-ban, még a kapust is kicselezte, Semedo meg lepattant róla, 2-0.

Azt, hogy a Barca elfogadható helyzetben ment a szünetre, egy megpattanó lövésnek köszönheti, Coutinho bikázta rá, egy védő beleért, csak ezért nem védte a kapus, 1-2 a 38.-ban.

Gondolhatnánk, hogy Valverde a szünetben összekapta a csapatot, hogy koncentráltan menjenek ki a második félidőre:

saját középkezdés után 32 másodperccel sikerült gólt kapni.

A védelem újra elpasszolta a labdát, két passz után az exújpesti Bardinak tették vissza 16-ra lövésre, gyönyörűen becsavarta, 3-1.

Az 50.-ben újabb töketlen védekezés, ügyes Levante-támadás, Boateng egy az egyben állt Ter Stegennel, higgadtan begurította, 4-1, mesterhármas.

56. perc: 4 Barca-védőt játszott át Boateng és Bardi, utóbbi lőtt gólt ziccerből, közelről.

5-1, a Barcelona nem hogy padlóra, az alá került.

Valverde legalább cserélt, igaz hogy Iniestát és Dembelét lehozni - utóbbi még a jobbak között is volt - lutri volt, valahogy mégis bejött: bár Denis Suarez és Paco Alcacer a semminél is kevesebbet tett hozzá a meccshez, az így alakult:

  • Az 56.-ban Coutinho elé pattant ki egy rossz beadás, közelről bevágta, 5-2
  • A 64.-ben újra Coutinho lőtt 18-ról, most Luis Suarezen pattant meg a labdája, 5-3
  • A 70.-ben Luis Suarezt rúgták meg egy szögletnél, büntető, a sértett behelyezte, 5-4

Ott volt 20 perc plusz a hosszabbítás a Barcának lőni egy gólt, és megmenteni a szezon célját, a veretlenséget, amit nem épp a forduló előtt 16. Levante ellen gondoltak elveszíteni.

Négy perc volt a hosszabbítás, ami csak azért volt izgalmas, mert Busquets horrorpasszát a 6-4-hez valahogy mellérúgta a percekkel korábban beállt Ruben Rochina.

A plusz négy perc alatt a Barca helyzetfélét sem tudott kialakítani, ostobán szögletet reklamáltak a 92.-ben Piquével az élen - tényleg szöglet lett volna, de elment jó fél perc a vitával meg hogy a bíró kiosztott pár sárgát a reklamálásért. Utána Denis Suarez állt oda a félpályánál egy szabadrúgáshoz, hogy addig rendezgesse a helyzetet, amíg elment egy perc, majd a beívelésből - amiből a Barca szökőévente szerez gólt - feladta a kapusnak a labdát. Ezzel el is illant a négy perc.

A Levante 5-4-re győzött, a Barcelona bajnoki veretlensége 43 meccs és 13 hónap után megszakadt, a rekord kútba esett.

A Barcelona kiröhögtette magát

A Barca igazi balfasz módon, edzői töketlenséggel és a cserék alkalmatlansága miatt taccsra tette az egész szezonját egy kiesőjelölt ellen. Hiába a veretlenül megnyert bajnokság - amíg számított, nem veszítettek meccset -, hiába a négy év alatt negyedik kupagyőzelem, és ezzel az újabb duplázás, a drukkerekben az fog megmaradni, hogy az egyetlen dolgot, amit még sosem ért el a klub, a veretlenség, nem jött össze. Ráadásul nem bírói hiba vagy sérülések vagy rossz idő, vagy bármi, hanem csak és kizárólag a saját töketlenség miatt. Iniesta búcsúmeccse vasárnap, az utolsó fordulóban lesz a Nou Campban a Real Sociedad ellen. Fergeteges hangulatban. Madridban meg röhöghetnek. Jogosan.