Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Miért nem játszott Messi?

2018.05.14. 11:30

Egy percet sem játszott, mivel el sem utazott a Levante elleni idegenbeli meccsre Lionel Messi vasárnap este, amikor a Barcelona 5-4-re kikapott a liga 16. helyezettjétől, és összeomlott a veretlen bajnoki szezon álma.

A Barca tavaly április 8-án Malagában kapott ki legutóbb a spanyol bajnokságban, 43 meccse nem győzték le, a mostani bajnoki szezonban 36 meccs után veretlen volt. Mivel a 20 csapatos ligában még soha senki nem csinált veretlen szezont, Messiék fő célja ez volt. A bajnokságot már két hete megnyerték, azóta egy teljes félidőt 10 emberrel  játszottak a Real Madrid ellen, de hozták az ikszet, majd 5-1-re lelépték a Villarrealt. Két meccs maradt a történelemhez, a levantei és vasárnap otthon, a Real Sociedad ellen.

A Levante a bajnokság egyik legszerényebb csapata, 15 éve liftezik az első és másodosztály között, de most már biztos bentmaradóként léphetett pályára. Ráadásul nem is akármilyen mérleggel: a Barca előtti 9 meccsén az új edzővel, Paco Lopezzel 22 pontot szerzett a 27-ből, és utóbbi négy hazai bajnokiját megnyerte, ami klubrekordnak számított.

A Barcelona-edző Ernesto Valverde ennek ellenére nem nevezte a meccsre Messit, döntését a gigabukás után meg is indokolta:

"Korábban játszottunk már Messi nélkül, és azokat behúztuk."

Egyetlen olyan meccs volt a bajnokságban, amin Messi egy percet sem játszott, a tökutolsó, hetekkel ezelőtt kiesett Malaga elleni két hónapja, idegenben, azt 2-0-ra nélküle is hozták.

Ezen kívül háromszor kezdtek Messi nélkül, például Vigóban a Celta ellen és Sevillában. Előbbinél 1-1-es állásnál kellett beállnia Messinek, szinte azonnal megszerezték a vezetést, de a vége 2-2 lett, utóbbinál már 2-0-ra ment a Sevilla, mikor jött Messi, az utolsó öt percben rúgtak kettőt, Messi egyenlített.

Azaz Messi nélkül tényleg csak a 20 ponot szerző Malagát tudták megverni, ami 20 ponttal marad el jelenleg az első nem kieső helytől - az utóbbi évtized leggyengébb csapata a spanyol első osztályban.

Mindannyiunkat idegesít, hogy veszítettünk. A 37. meccsen jött, szóval fáj, hogy elbuktuk a veretlenséget, de jöhetett volna az első, a harmadik vagy a 14. meccsen is

- filozofálgatott elég röhejesen Valverde.

Csakhogy az utolsó előttin jött, amikor már mindenki biztosra vette, hogy meglesz, valószínűleg ő is.

A Barcánál persze előfordul, hogy van valami a háttérben, amit nem árulnak el, így most is akad egy furcsaság: a Barcelona szerdára leszervezett egy barátságos meccset a közeli Dél-Afrikában a Mamelodi Sundowns ellen.

Állítólag 7 millió eurót kapnak, hogy kiruccanjanak az utolsó két bajnoki között, és Messinek játszania kell.

(A Nelson Mandela-emlékünnepség fénypontja lesz a sörmeccs.)

Ami pedig azt jelenti, hogy a világbajnokságra készülő argentin a szezon utolsó 15 napjában 5 - végülis tét nélküli - meccset játszott volna, benne egy 10 ezer kilométeres repülőúttal. Nyugodtan feltételezhetjük, hogy az argentin szövetség nem tapsolt ehhez, így azt is, hogy akadhatott valamiféle megegyezés a válogatottal, hogy Messit ennyire nem terhelik le a vb előtt.

Mindez csak feltételezés, de ésszerűnek tűnik, hogy a dél-afrikai hakni helyett inkább a bajnokit áldozták be.

Bárhogy is volt, a történelmi szezon ráment.