Albert, Lipót
2 °C
12 °C

A bíró, akinek tényleg kuka van a szíve helyén

2018.05.15. 11:01

Nagyon szigorú volt a bíró az U17-Eb holland-ír negyeddöntőjén, amikor 1-1-es 120 perc után tizenegyesekkel döntötték el a továbbjutást.

A két gól a 62. és a 64. perc között esett, az írek egyenlítettek, de a szétlövésnél már hátrányban voltak, amikor az utolsó - holland - odaállt rúgni: ha belövi, az írek kiesnek. Jimmy Corcoran kapus óriásit vetődött, és kiütötte a labdát.

A játékvezető - a cseh Zbynek Proske - viszont szólt, hogy Corcoran elmozdult a vonalról még a lövés előtt, ezért sárgát ad neki, és mivel az már a második neki a meccsen, kiállítja. A tizenegyest pedig megismételteti.

Corcoran kénytelen volt átadni a kapusmezt egyik mezőnyjátékosuknak, aki persze tehetetlen volt az újrarúgásnál, Hollandia 5-4-es tizenegyespárbaj végén továbbjutott.

Hogy miért kellett kiállítani szerencsétlen kapust, ne kérdezzék, a szabályok szerint persze lehet ilyenért lapot adni.

Főleg, hogy a szabályt - mint a kezezéseknél és mint sok más futballszabálynál - rém slendriánul fogalmazták meg, idézem

a kapusnak a vonalon kell maradnia, a kapufák között, míg a labdát el nem rúgták.

Mit jelent az, hogy a vonalon maradni? Legyen rajta mindkét lába? Vagy elég csak az egyik, hát akkor is a vonalon van, nem? És ha egyik lába sincs rajta, de a feneke a vonal fölött van?

Esetünkben Corcoran a jobb lábával tényleg jóval a lövés előtt ellépett a vonalról, de a bal lábával rajta volt. Az meg, hogy nem mozoghat a lövés előtt, nincs a szabályban. Szóval elméletileg még a szabályoknak is megfelelt, mégis a lehető legszigorúbban büntették.

Nem lett volna sportszerűbb simán megismételtetni a büntetőt, spori?

Gianluigi Buffon pár hetes nyilatkozata jut eszünkbe, amikor azt mondta, a Real-Juve bírójának szemetesláda volt a szíve helyén.

Valami ilyesmit gondolhatott az ír nagyválogatott szövetségi kapitánya, Martin O'Neill is, aki kint volt a meccsen, és utána le is ment kérdőre vonni a bírót.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?