Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Berágott a német szövetség, mert Özil és Gundogan Erdogannal fotózkodott

2018.05.15. 09:29

Mesut Özilt és Ilkay Gundogant azzal vádolja a Német Labdarúgó-szövetség, hogy megsértették a német futball értékrendjét a török elnökkel, Recep Tayyip Erdogannal való találkozásukkal. A szövetség szerint a londoni esemény a török választási kampány egyik attrakciója volt, a két német válogatott mellett még az Everton csatára, Cenk Tosun szerepelt a török nagykövetségen készült fényképeken.

A közös fotók a török elnök és az Egyesült Királyság miniszterelnöke Theresa May találkozója előtt készültek. Az Arsenal sztárja és a Manchester City középpályása aláírt mezével is meglepte az elnököt.

Kurzer PR-Termin vor der WM. Was haltet Ihr davon??? 🤔 #özil #gündogan #erdogan #kick11

A post shared by Kick11 (@kick11_official) on

A három labdarúgót és Erdogant ábrázoló képet Özil hivatalos Instagramján osztotta meg a nyilvánossággal (a képet azóta eltávolította). A találkozó kampányjellegét a török IHA felvételei is igazolják.

A német szövetség az esetet követően kiadott egy közleményt, amiben a két török származású német válogatott játékost bírálják, amiért részt vett a találkozón.

A szövetség elnöke, Reinhard Grindel azt nyilatkozta:

A DFB természetesen tiszteli azt a különleges helyzetet, amiben a  bevándorlóktól származó játékosaink vannak, de a labdarúgás és a DFB olyan értékeket képvisel, amiket Mr. Erdogan nem tisztel eléggé. Ezért nem jó, hogy válogatott játékosaink hozzárjárultak ahhoz, hogy Erdogan választási kampányának eszközeivé váljanak. Ez semmiképpen nem segíti a DFB integrációs törekvéseit.

A válogatott koordinátora, Oliver Bierhoff hozzáfűzte:

Továbbra sincs semmi kétségem Mesut és Ilkay elkötelezettségéből a nemzeti csapat és az értékeink iránt. Nincsenek tisztában a képek szimbolikus erejével, de ettől még nem mehetünk el szó nélkül az eset mellett, és meg fogjuk beszélni a dolgot a játékosokkal is.

A török elnök választási kampányra időzített látogatása miatt az Egyesült Királyságot is sok hazai és nemzetközi kritika érte.