Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Platini beismerte, manipulálták az 1998-as vb sorsolását

platini98
2018.05.18. 13:06

A korábbi UEFA-elnök Michel Platini egy francia tévében szerepelve ismerte el, hogy manipulálták az 1998-es franciaországi világbajnokság sorsolását, hogy csak a döntőben jöhessen össze a Franciaország-Brazília mérkőzés, ami sikerült is, a döntőben 3-0-ra nyertek a házigazda franciák.

Amikor összehoztuk a sorsolást, egy kicsit trükköztünk, hogy ha mi is és a brazilok is első helyen végzünk a csoportban, akkor csak a döntőben találkozhassunk. Nem azért untuk magunkat halálra a vb szervezésével töltött hat éven át, hogy aztán ne trükközzünk kicsit

– mondta Platini a Bleu Sport adásában. A trükközést az interjút készítő tévés viccesnek, és nagyon okosnak találta.

A címvédő brazilokat automatikusan az A csoportba rakták, a házigazda franciákat aztán a C csoportba tették, szintén sorsolás nélkül, a maradék 30 csapatot viszont már sorsolással osztották szét.

Platini akkor társelnök volt a vb-t szervező bizottságban.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Platini beismerte, manipulálták az 1998-as vb sorsolását

Úgy irányították a csoportokat, hogy csak a döntőben jöhessen össze a francia-brazil. Sikerült.

412 · May 18, 2018 01:06pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Az 1998-as vb előtt Brazília az első, Franciaország a második volt a világranglistán, mindenki a két csapat döntőjéről álmodott. A házigazdákat a C csoportba, a brazilokat az A-ba tették a sorsolásnál, így az egyenes kieséses szakaszra külön ágra kerültek.

Brazília két nyert és egy vesztes meccs után lett csoportgyőztes, a franciák százszázalékos eredménnyel mentek tovább a nyolcaddöntőbe. Itt Brazília sorban Chilét (4-1), Dániát (3-2) és Hollandiát (1-1, tizenegyesekkel 4-2) verték a döntőig, a franciák hosszabbításban ütötték ki Paraguayt (1-0), egy 0-0 után tizenegyesekkel verték Olaszországot (4-3), majd az elődöntőben 2-1-re nyertek Horvátország ellen.

A döntőben Zinedine Zidane duplájával, illetve Emmanuel Petit találatával nyert 3-0-ra Franciaország, az év végén Zidane megkapta első Aranylabdáját. A tornának köszönhetően Platini sportpolitikai karrierje meredeken ívelt felfelé, 2007-ben UEFA-elnöki posztig jutott.

Platinit 2015-ben tiltotta el a korrupciós botrány után a futballügyektől a FIFA etikai bizottsága eredetileg nyolc évre, ezt később hat, majd négy évre csökkentették. A tiltás után Platininek az UEFA-elnöki posztjáról is le kellett mondania.