Angelika
-4 °C
3 °C

42 gólt lőttek, és zokognak a Fradi kézisei

D  CB20180523007
2018.05.23. 19:34 Módosítva: 2018.05.23. 19:48
Izgalmasabb végjáték még sohasem volt a női kézilabdában. Ha a Fradi utolsó támadása gól lesz, övék a bajnoki arany, így viszont a Győr ünnepelhetett. A Fradi gólkülönbsége +291, a Győré eggyel jobb.

A női kézilabda-bajnokságban pontegyenlőségnél az egymás elleni eredmények számítanak. Mivel a Ferencváros és a Győr is két-két góllal nyerte egymás elleni meccsüket, így a gólkülönbségnek kellett eldöntenie a bajnoki címet.

A szerdai utolsó forduló előtt a Ferencváros hat góllal jobb volt ebben a mutatóban, mint a címvédő és a BL-győztes Győr. A feladat tehát Ambros Martín utolsó magyarországi meccsén adott volt: a győrieknek legalább hét góllal jobban kellett megverni a Békéscsabát, mint a Fradinak a Vácot.

A kiesés ellen sikerrel harcoló, végül 12. helyen végző Békéscsaba lényegesen gyengébb a hatodik Vácnál, ahol világbajnok kapus (Barbara Arenhart, Brazília) van, ez csak fokozta az izgalmakat. Vácon ugyanakkor Kirsner Erika a szakosztály vezetője, aki a Fradiban érte el legnagyobb sikereit. Az M4-en el is ismerte az egykori szélső, már eddig is sok gyanúsítást kaptak, amire nem szolgáltak rá, és mindent bele fognak adni. 

A két meccs ugyanabban az időben kezdődött, és a 17. perc környékén úgy alakult, hogy teljes egyenlőség volt, mert a Győr kilenccel vezetett (14-5), a Fradi ellenben csak hárommal (10-7) volt jobb ellenfelénél.

A félidőben 20-8-as előnyt harcolt ki úgy is a Győr, hogy sok technikai hibát vétettek. Olykor érthetetlenül kapkodtak, még a holland Groot is, akire ez nem jellemző. A brazil Amorimot ezúttal is nélkülözte a csapat.

A Fradi-pályán 19-12 volt 30 perc után, ami meg is felelt a játék képének, bár a Fradi is elkövetett néhány ki nem kényszerített hibát.

Második félidő:

Hét perc után ismét egyenlő volt a két csapat gólkülönbség, a 40. percben Görbicz és van der Heijden is egyaránt hetest értékesített.

A 42. percben Görbicz 28-10-re módosította az ETO fórját, a fővárosiak ekkor 27-16-ra vezettek, vagyis először állt jobban, először mondhatta magát bajnoknak a Győr.

A 48. percben 32-10 és 30-18 volt a két helyszínen az eredmény, tehát már négy gól volt a Győr javára az összesített előny.

A Vác kettős emberhátrányban is gólt szerzett, ami ebben a kiélezett helyzetben dupla büntetés. Szamoránsky Piroska, a volt Fradi-játékos is lőtt fontos váci gólokat.

34-12 és 35-20 volt az állás, amikor a békéscsabai Walfisch teljesen feleslegesen két percre kiállítatta magát. Háfra három góljával ismét a Fradi állt jobban, a játékos felugrásból és talpról is tarthatatlan volt.

Három perccel a vége előtt 36-13 és 38-21 volt, Grimsbö védése után Broch következett, ezzel a Győr oldalára billent a mérleg.

Végül a két holland: Groot és Broch vette vállára a győrieket. 39-14-re nyertek, a Fradi meccse viszont még nem ért véget, volt két perc hátra.

40-23-ról két váci hiba után két Fradi-gól jött, ekkor a Elek Gábor csapata érezhette magát bajnoknak. A váci Kovács ejtése hetesből pontos volt, az edző időt kért 25 másodperccel a vége előtt.

Nem volt kicsi a tét: ha az utolsó támadásból gólt lőnek, övék a bajnoki arany.

Háfra azonban kicsit elsiette az utolsó lövést 10 másodperccel a vége előtt.

D  CB20180523013
Fotó: Czagány Balázs / MTI

A 42-24-es győzelem kevés volt, eggyel több gól kellett volna. Ha bent van a 43. találat, akkor a Fradi ünnepel - így viszont a könnyek maradtak. 26 forduló után ennyi, egyetlen gól döntött a magyar bajnoki címről.