Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Matthäus Budapesten kampányolt a marokkói futball-vb-ért

2018.05.29. 20:22

Az Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) meghívására Budapesten tartott prezentációt a 2026-os világbajnokság két pályázója, Marokkó és a United Bid.

A 2026-os vb minden idők legnagyobb tornája lehet, hiszen a tervek szerint már 48 csapat vehet majd részt, 1100 futballista szerepel 80 meccsen. 

Az MLSZ a térség szövetségeivel együttműködve (Lengyelország, Svájc, Szlovákia, Liechtenstein) adott most lehetőséget a bemutatkozásra. 

Elsőként az USA, Kanada és Mexikó által közösen pályázott esemény, a United Bid szereplői ismertették elképzeléseiket, melyek szerint a 23 lehetséges helyszínből majd 16 kerül be a végleges projektbe. A stadionok között találjuk az ikonikus mexikói Azteca Stadiont, amely már két vb-döntőnek is helyszíne volt, vagy a hatalmas, Los Angeles-i Rose Bowlt, amely 1994-ben játszott főszerepet a nemzetközi futball életében. Egyébként ez lehet az első olyan vb, amelyet három ország rendez meg közösen, írja az MLSZ.

A küldöttség a legmagasabb szinten képviseltette magát: jelen volt Budapesten Carlos Cordeiro, az Amerikai Egyesült Államok labdarúgó-szövetségének elnöke, Decio De Maria, a Mexikói Labdarúgó-szövetség elnöke és Steven Reed, a Kanadai Labdarúgó-szövetség elnöke is.

A második prezentációt az ötödször pályázó Marokkó tartotta, amelynek egyik nagykövete a korábbi német világklasszis futballista és magyar szövetségi kapitány, Lothar Matthäus. Mellette Moncef Belkhayat, a marokkói ifjúsági és sportminiszter, valamint Amaju Pinnick, az Afrikai Labdarúgó-szövetség alelnöke mutatta be a pályázatot.

Marokkó 12 várossal pályázik, közel vannak egymáshoz, keveset kellene utazniuk a szurkolóknak és a csapatoknak is. Azt is előnynek érzik, hogy a meccsek kezdési ideje az európai nézőknek ideális. 

A FIFA moszkvai kongresszusán, a nyári világbajnokság előtt dönt a 2026-as esemény helyszínéről.