Meghalt Kovács Ferenc, a Videotonnal kupadöntős edző

2018.05.30. 16:17

A Videotonnal 1985-ben UEFA-kupa-döntős mesteredző, Kovács Ferenc váratlanul halt meg - tudatta a klub hivatalos honlapja.

"Döbbenten és értetlenül állunk a tragédia előtt. Pár napja még felhőtlenül ünnepeltük az aranyérmet, és terveztük a jövőt"  

- mondta megrendülten a Videoton tulajdonosa, Garancsi István, miután megtudta a hírt.

Kovács játékosként (1964, MTK) és edzőként (1985, Videoton) is nemzetközi kupadöntős volt, ezt a magyar futballban Puskás Ferenc mondhatta el rajta kívül.

A Videoton tiszteletbeli elnöke 1934. január 7-én született Budapesten. Az MTK saját nevelésű játékosaként 1954-ben mutatkozott be az első osztályban, és több mint 10 éven keresztül viselte a kék-fehér mezt. A fővárosi csapattal bajnok, a Kupagyőztesek Európa Kupájában a Sporting ellen a kupadöntőben szenvedett vereséget. A 3-3-as első találkozó után a megismételt meccsen a portugálok nyertek 1-0-ra.

Az 1960-as római olimpián bronzérmet szerzett a válogatottal, a felnőtt válogatottban egyszer szerepelt.

Edzőként a Videotonnal az 1984-85-ös szezonban az UEFA-kupa döntőjéig jutott.

  • A nagy menetelésben a következő ellenfeleket búcsúztatták: Dukla Prága, PSG, Partizan Belgrád, Manchester United, Zseljenicsar.

A döntőben a Real Madrid várt a magyar csapatra, Székesfehérváron 3-0-ra nyertek a spanyolok, a visszavágón Májer Lajos góljával a magyarok nyertek.

"Amikor a legelső alkalommal megkerestek Fehérvárról, én egy lépcsőfoknak tekintettem a Videotont. Végül, kis túlzással, az életem lett ez a város. Bármelyik korszakra gondolok vissza, ragyogó csapatom volt Sóstón. Volt amikor jól ment, de nem engedték, hogy bajnokok legyünk, volt amikor átalakult a csapat, de ennek ellenére jó volt a közösség.

Volt, amikor remekeltünk a nemzetközi színtéren és divat lett a Videotonnak szurkolni. Soha nem felejtem el azokat az embereket, akik a lámpaoszlopokra kapaszkodva nézték a meccseinket.

Vagy azért, mert nem volt pénzük, vagy azért, mert elfogytak a belépők" - idézte fel a Vidi honlapja egy korábbi nyilatkozatát.

A futballba Orbán Viktor hívta vissza a mesteredzőt, mert 1992-ben elege lett, amikor kezdtek megjelenni az alpakaöltönyös menedzserek.

2014 nyarára Kováccsal együtt dolgozta ki Dárdai Pál a magyar utánpótlás reformját, a programból azonban nem lett semmi.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport