Natália
1 °C
7 °C

Kihúzták a kacsalábat a Fradi-palota alól

2018.06.07. 11:17

A Ferencvárosnál egészen mostanáig az volt az ismétlődő forgatókönyv a nemzetközi álmokról, hogy szeptembertől kezdve rettenetesen bizakodtak, télen már szinte kész tényként kezelték a csoportkörbe jutást, aztán jöttek a júniusi meccsek és az ismétlődő vereségek. 

Most viszont Orosz Pál, a Ferencváros Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója forradalmi újítással állt elő: már a selejtező kezdete előtt elparentálta a bejutás esélyét az Európa-liga csoportkörébe.

Orosz az Origo-nak adott interjújában tette padlógázzal rükvercbe a zöld reményeket:

"Nem vagyunk kiemeltek, szóval, most nem kezdek el a főtábláról álmodozni."

Hogy nem lehetnek kiemeltek, azt nagyjából már tavaly szeptemberben tudni lehetett, hiszen a 2,5-es UEFA-együttható nem elég.

Mindenesetre elég jelentős curikkolás ahhoz képest, amit 2017 szeptemberében mondott a nemzetközi elvárásokról a Sport TV-ben:

Azt mondom, hogy csoportkört fogunk játszani.

A vezérigazgató a Fradi játékoskeretére alapozta kora őszi önbizalmát, mint mondta:

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Kihúzták a kacsalábat a Fradi-palota alól

Orosz Pál kijózanodott, már egyáltalán nem ígéri, hogy bejutnak az El-csoportkörébe.

86 · Jun 07, 2018 11:17am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

 A mostani állománynak már nem kellene bravúr a csoportkör eléréséhez.

Decemberben is hasonlóképp optimista volt Orosz hangulata, a Nemzeti Sportnak adott interjúban így beszélt a célkitűzésekről:

"A jelenlegi játékoskeret, a pénzügyi és az infrastrukturális háttér arra predesztinálja a csapatot, hogy bejusson az Európa-liga csoportkörébe. Bajnokként nem annyira nehéz odajutni. Persze, a BL-csoportkör a cél, de ez nem feltétlenül reális."

És innen jutottunk oda, hogy most hirtelen álmodni sem merhetünk a csodáról, ami pár hónapja még elvárás volt. Persze közben történt egy apró gikszer: nem lett bajnok a Fradi. Ez pedig, úgy tűnik, kihúzta a kacsalábat a palota alól.

Tény, hogy így valamivel nehezebbé vált az út az El csoportkörébe, de ennyire? Reálisan nézve bajnokként az első fordulón még túljuthattak volna bravúrral a BL-ben, aztán a második selejtezőkörben kiesés és transzfer az Európa-ligába, ahol még két fordulót kell venni a csoportkörhöz. Ez három nyert párharcot jelent és egy vesztettet, míg ezüstérmesként rögön az El-ben rajtolva négyet kéne hoznia a Fradinak. Gyakorlatilag annyi a különbség, hogy most túl kellene jutni az El selejtezőinek második fordulóján. Ennek még talán nem kellett volna dugába döntenie a terveket, különösen, hogy az igazán nagy bravúrt kívánó utolsó egy-két forduló tekintetében semmit nem változott a helyzet. 

a selejtező első körében beeshet nekünk a dán Koppenhága, vagy a másodikban – ha eljutunk odáig – a spanyol Sevilla.

– panaszkodott Orosz, olyan alacsonyra téve a lécet, hogy még egy jóltáplált sas is kényelmesen át tudjon totyogni rajta.

A Fradi-vezér nem kerülgette a felelősség kérdését sem, az álmok lenullázódásáról az UEFA versenykiírása és a Bajnokok Ligájának szűk elitklubbá válása tehet. De szerencsére megnyugodthatunk, mert az FTC is tagja annak a bizottságnak, ami az Európa Liga esetleges átalakításán dolgozik, és ők 48 helyett 64 csapatot szeretnének látni a csoportkörben és a Bajnokok Ligájából se ejtőernyőzhessenek oda a kieső csoportharmadikok.

Hogy a létszámnövelés és a minőség csökkentésének kombinációja elegendő mankó lenne-e a Fradinak, legkorábban 2021-ben derülhet ki, már ha egyáltalán bevezetik az említett változtatásokat.

Addig viszont még van pár év, amikor – ha jól értjük – jobb, ha senki nem remél semmit. Kíváncsian várjuk a szeptembert. 

  

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?