Aliz
6 °C
14 °C

A rasszizmusra húzta fel a vb legnagyobb trükkjét Dél-Korea

2018-06-01T120554Z 1189580060 RC1508C399D0 RTRMADP 3 SOCCER-WORL
2018.06.18. 11:57 Módosítva: 2018-06-18 17:29:12

Az ázsiaiakkal szemben régóta létezik az a rasszista sztereotípia, hogy ugyanúgy néznek ki. Sin Tejong, a dél-koreaiak szövetségi kapitánya a jelek szerint pont ezt használja ki, vasárnap ugyanis azt nyilatkozta, hogy a vb előtti felkészülési meccseken és az edzéseken szándékosan mindig más számmal játszatta a futballistáit, hogy a nyugatiak nehezebben tudják őket megkülönböztetni – írja a BBC.

Azért cserélgettük a számokat, mert össze akartuk zavarni a svédeket. Ki Szungjuenget (a Swansea-ból) és Szong Hungmint (a Tottenhamből) mindenki ismeri, de a többieket nem biztos, hogy felismerik. Nyugaton elég nehezen tudnak különbséget tenni közöttünk, ezért csináltuk

Ez a rasszizmus nem olyan rasszizmus

Bár a dolognak a rasszhoz van köze és tényleg egy sztereotípiáról van szó, a szó köznapi értelmében mégsem feltétlenül rasszizmus, hanem az ún. cross-race effect az, ami megjelenik itt.

Ennek a lényege az, hogy a saját rasszunkba tartozókat ismerjük fel legkönnyebben, míg a többi rasszba tartozókat óhatatlanul is hajlamosabbak vagyunk összekeverni, azaz ebben az esetben szándékosságról és a klasszikus értelemben vett negatív rasszista felhangról nincs szó.

– mondta a szövetségi kapitány, mikor a kavarásról kérdezték. Elsőre úgy tűnt, hogy viccelt, de nem, tényleg más számmal játszott mindenki Kin és Szongon kívül.

A dolog azért különösen érdekes, mert a rasszizmus még most is elég komoly probléma a fociban, ráadásul az orosz drukkerek élen is járnak ebben, úgyhogy

egy oroszországi vb-n mindenképpen bizarr vállaltan kihasználni a nyugatiak rasszista sztereotípiáit, még akkor is, ha a dél-koreai Edző valószínűleg nem gondolta véresen komolyan a dolgot. ettől még persze jó ötlet és ügyes húzás, de nem feltétlenül pc.

Különösen azután érthető a koreai kapitány trükkje, hogy a svédek állítólag megfigyelőt küldtek a dél-koreaiak vb előtti edzőtáborába. Janne Andersson, a svéd tréner egyébként pont amiatt méltatlankodott, hogy túl könnyű bejutni az ő oroszországi edzéseikre, ami ennek fényében különösen érdekesen hangzik.

Andersson azóta megpróbálta megmagyarázni a dolgot, állítása szerint a megfigyelőjük hallott egy edzésről, de azt nem tudta, hogy zárt lesz, aztán mikor kiküldték, távolról nézte végig. Szerinte ez nem nevezhető kémkedésnek, mert nem próbálták meg eltitkolni a dolgot, de azért nem felejtett el odaszúrni a dél-koreai edzőnek sem, kiemelte ugyanis, hogy rajta áll, hogy ő milyen trükköket vet be.

Sin Tejong szerint ugyanakkor természetes, hogy nagy meccsek előtt megpróbálnak minél többet megtudni egymásról a csapatok, emiatt pedig minden kapitány úgy érezheti, hogy ellenfele kémkedik utána.

A Svédország–Dél-Korea meccs ezek után hétfőn kettőkor igazi ütközet lett, még ha kissé meghökkentő is, hogy éppen e között a két nemzet között alakult ki ekkora rivalizálás. A mérkőzést nem volt jó nézni, egy büntető döntött, amit videóról fújt be a spori, a svédek 1-0-ra nyertek.

Különösen fontos lehet nekik a három pont a továbbjutás szempontjából, hiszen a németek kikaptak Mexikótól, így a csoport végső sorrendje még kiszámíthatatlanabbá vált.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?