Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Az MLSZ kirúgta Leekenst, Marco Rossi az új szövetségi kapitány

2018.06.19. 19:33
Szeptemberben, a Nemzetek Ligája első selejtezőjében új kapitány vezeti Tamperében a magyar labdarúgó-válogatottat. Nincs kényelmes helyzetben az olasz Marco Rossi, az MLSZ rossz kinevezését tavasszal még javíthatta volna, de nem sikerült.

Marco Rossi veszi át a magyar válogatott irányítását Georges Leekenstől, jelentette be kedden az MLSZ.

A magyar kispadra 2017. október 30-án kinevezett belga edző tétmeccs és győzelem nélkül távozik a válogatott éléről:

márciusban Kazahsztán (2-3) és Skócia (0-1) verte a csapatot, majd június elején Fehéroroszországgal játszott idegenben döntetlent (1-1), amit az Ausztrália elleni 1-2-es vereség követett.

Marco Rossi edzői felfogása, az MLSZ elnökségének megítélése alapján, jól illeszkedik a magyar labdarúgás lehetőségeihez, ami alkalmassá teszi arra, hogy a magyar válogatott keretét hatékonyabb futballra vezérelje, és 2018–2019-ben elvégezze a 2020-ban ütőképes együttes kialakításának feladatát

– méltatja az MLSZ a frissen kinevezett olaszt.

Rossi neve korábban is felmerült a magyar kispad kapcsán, épp tavaly ősszel nyilatkozta, hogy elvállalná a felkérést, de akkor végül Leekens került a válogatott élére. 

Az olasz edző a 2016–17-es szezonban bajnok volt a Budapest Honvéddal, korábban bronzérmet is szerzett velük, majd a szlovák Dunaszerdahelynél folytatta a szakmai munkát, miután másképp képzelték el a folytatást a Honvéd-tulaj George F. Hemingwayjel.

Rossinak egyből tétmeccsekkel kell kezdenie, ősszel ugyanis már indul a Nemzetek Ligája – szeptember 8-án Finnországban, majd szeptember 11-én Görögországgal itthon játszik a válogatott. A csoportban még az észtek szerepelnek negyedik csapatként. „Az új kapitány feladata változatlanul egy versenyképes csapat kialakítása új, fiatal játékosok beépítésével” – áll az MLSZ közleményében.

Az elmúlt évtizedben ez a sokadik stílusváltás a válogatottnál, volt magyar, holland, német és belga kapitány is ez idő alatt, az MLSZ most az olaszos fociba is belekóstol a magyar viszonyokat azért legalább már ismerő Rossival.

A 3-5-2-es játékrendszert a Honvédnál tökéletesen leoktatta, most azonban erre nem lesz ideje, a válogatottal csak pár napot tölthet együtt.

Leekens menesztése kapcsán ezt írja az MLSZ:

A Georges Leekens által összeállított és irányított, különböző összetételű csapatok a lejátszott négy felkészülési mérkőzésen nem voltak eredményesek, és játékban sem mutattak határozott fejlődést. Noha voltak a négy mérkőzésen elfogadható, illetve biztató időszakok a játék tekintetében, összességében nem volt tapasztalható olyan tartós, biztos előrelépés a csapat teljesítményében, amely alapján kijelenthető lenne, hogy megvan a csapat gerince és játéka a Nemzetek Ligájára. Sem a fiatalítás, sem a játékstílus kialakítása nem haladt az előzetesen elvárt ütemben.

Az MLSZ már a 2020-as, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságot tartotta szem előtt, amire még mindig a kijutás az elvárás, addig a selejtezőben mutatott eredményes játékot, és egy új, fiatal játékosokra is épülő csapat kialakítását várják. Rossi éppen ezért 2020-ig szóló szerződést kapott.

Leekens nem tartott igényt végkielégítésre.

A belga szakember már az ausztrál meccs után lemondta a magyar vonatkozású programjait, érezte, hogy a négy meccsből egy döntetlen elfogadhatatlan.  • Vennék
  • Hírek