Erzsébet
1 °C
4 °C

Az MLSZ kirúgta Leekenst, Marco Rossi az új szövetségi kapitány

2018.06.19. 19:33
Szeptemberben, a Nemzetek Ligája első selejtezőjében új kapitány vezeti Tamperében a magyar labdarúgó-válogatottat. Nincs kényelmes helyzetben az olasz Marco Rossi, az MLSZ rossz kinevezését tavasszal még javíthatta volna, de nem sikerült.

Marco Rossi veszi át a magyar válogatott irányítását Georges Leekenstől, jelentette be kedden az MLSZ.

A magyar kispadra 2017. október 30-án kinevezett belga edző tétmeccs és győzelem nélkül távozik a válogatott éléről:

márciusban Kazahsztán (2-3) és Skócia (0-1) verte a csapatot, majd június elején Fehéroroszországgal játszott idegenben döntetlent (1-1), amit az Ausztrália elleni 1-2-es vereség követett.

Marco Rossi edzői felfogása, az MLSZ elnökségének megítélése alapján, jól illeszkedik a magyar labdarúgás lehetőségeihez, ami alkalmassá teszi arra, hogy a magyar válogatott keretét hatékonyabb futballra vezérelje, és 2018–2019-ben elvégezze a 2020-ban ütőképes együttes kialakításának feladatát

– méltatja az MLSZ a frissen kinevezett olaszt.

Rossi neve korábban is felmerült a magyar kispad kapcsán, épp tavaly ősszel nyilatkozta, hogy elvállalná a felkérést, de akkor végül Leekens került a válogatott élére. 

Az olasz edző a 2016–17-es szezonban bajnok volt a Budapest Honvéddal, korábban bronzérmet is szerzett velük, majd a szlovák Dunaszerdahelynél folytatta a szakmai munkát, miután másképp képzelték el a folytatást a Honvéd-tulaj George F. Hemingwayjel.

Rossinak egyből tétmeccsekkel kell kezdenie, ősszel ugyanis már indul a Nemzetek Ligája – szeptember 8-án Finnországban, majd szeptember 11-én Görögországgal itthon játszik a válogatott. A csoportban még az észtek szerepelnek negyedik csapatként. „Az új kapitány feladata változatlanul egy versenyképes csapat kialakítása új, fiatal játékosok beépítésével” – áll az MLSZ közleményében.

Az elmúlt évtizedben ez a sokadik stílusváltás a válogatottnál, volt magyar, holland, német és belga kapitány is ez idő alatt, az MLSZ most az olaszos fociba is belekóstol a magyar viszonyokat azért legalább már ismerő Rossival.

A 3-5-2-es játékrendszert a Honvédnál tökéletesen leoktatta, most azonban erre nem lesz ideje, a válogatottal csak pár napot tölthet együtt.

Leekens menesztése kapcsán ezt írja az MLSZ:

A Georges Leekens által összeállított és irányított, különböző összetételű csapatok a lejátszott négy felkészülési mérkőzésen nem voltak eredményesek, és játékban sem mutattak határozott fejlődést. Noha voltak a négy mérkőzésen elfogadható, illetve biztató időszakok a játék tekintetében, összességében nem volt tapasztalható olyan tartós, biztos előrelépés a csapat teljesítményében, amely alapján kijelenthető lenne, hogy megvan a csapat gerince és játéka a Nemzetek Ligájára. Sem a fiatalítás, sem a játékstílus kialakítása nem haladt az előzetesen elvárt ütemben.

Az MLSZ már a 2020-as, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságot tartotta szem előtt, amire még mindig a kijutás az elvárás, addig a selejtezőben mutatott eredményes játékot, és egy új, fiatal játékosokra is épülő csapat kialakítását várják. Rossi éppen ezért 2020-ig szóló szerződést kapott.

Leekens nem tartott igényt végkielégítésre.

A belga szakember már az ausztrál meccs után lemondta a magyar vonatkozású programjait, érezte, hogy a négy meccsből egy döntetlen elfogadhatatlan.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?