Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Erdoğan: Beszéltem Özillel, hazafias, amit tett

2018.07.24. 13:52 Módosítva: 2018-07-24 15:22:10

Mesut Özil, a török származású német középpályás vasárnap jelentette be, hogy nem viseli tovább a támadásokat, és lemondja a válogatottságot. 

A Bayern München elnöke, Uli Hoeness elég keményen beleszállt a játékosba a bejelentés után, akinek azonban ennél sokkal többet árthat az, hogy Recep Tayyip Erdoğan török elnök hétfőn este teljes mellszélességgel mögé állt – írja az AFP.

Beszéltem vele telefonon ma este, rendkívül hazafias, amit tett. A németek nem tudják elfogadni a közös fotónkat, én viszont mellette állok a szavai miatt

– nyilatkozta Erdoğan egy parlamenti ülés után, hozzátéve: elfogadhatatlan, hogy azok után, hogy mindent megtett a német válogatottért, a vallása miatt kritizálják a futballistát.

Ez akármilyen képmutató nyilatkozat, kétségtelenül kiváló politikai húzás, hiszen így most minden németországi török mutogathat arra, hogy lám, Erdoğan megvédi őket a rasszizmussal szemben. Özilnek viszont elég szerencsétlenül sülhet el ez a beszélgetés, innentől ugyanis nagyjából mindegy lesz, mit mond,

sose mossa le magáról, hogy egy diktátorral barátkozik.

Jürgen Todenhöfer, ismert újságíró egyébként Özil mellé állt, a Facebookon írt arról, hogy a játékos ezzel csak azt mutatta meg, hogy van gerince, hiszen a vb előtt és után is rengeteg rasszista támadás érte őt, így joga volt ahhoz, hogy keményen lépjen fel. Emellett azt is kiemelte, hogy Özil négy éve rengeteget tett hozzá a vb-győzelemhez, amiért köszönetet érdemelne, nem pedig támadásokat.

Özilnek igaza van, ha keresztény lenne, nem kellett volna szembenéznie ezzel, a fotói nem érdekeltek volna senkit

– tette hozzá Todenhöfer.

Aiman Mazyek, a németországi muszlimok központi tanácsának elnöke is támogatta a középpályást, és lemondásra szólította fel a a német futballszövetség elnökét, Reinhard Grindelt. 

Dagmar Freitag, a parlamenti sporttanács elnöke ugyanakkor bírálta Özilt, álláspontja szerint ugyanis a játékos későn szólalt meg az ügyben, ráadásul akkor is csak a Twitteren, így nem lehetett valódi diskurzus a dologból.