Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Marco Rossi: Aki nem játszik, azt nem tudom figyelembe venni

2018.07.24. 12:26

A Magyar Időknek adott interjút a júniusban menesztett Georges Leekens helyére kinevezett Marco Rossi, a beszélgetés során pedig a másodedzőnek kinevezett Gera Zoltán mellett szóba került az is, hogy nem kerülhetnek be a keretébe azok, akiknek nincs csapatuk, így például Dzsudzsák helye is kérdéses lehet.

Az rögtön az elején kiderült, hogy Rossi nem ijedt meg a kihívástól, egyáltalán nem nyomasztja az, hogy reménytelen helyzetből kell alkotnia, azt ugyanakkor megjegyezte, hogy még sosem volt hasonló szituációban, eddig mindig klubcsapatokat edzett. Mint mondta, egy válogatottnál az idő és a lehetőség is kevesebb arra, hogy a maga képére formálja a csapatot, így most az a feladata, hogy minél előbb átadja a filozófiáját a játékosoknak a szeptember 8-i, Finnország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzés előtt.

Bizakodásra adhat okot, hogy a Honvéddal és a Dunaszerdahellyel is hasonlóan reménytelen helyzetben volt, mégis sikeres tudott lenni mindkét csapattal. A szakvezető reméli, hogy most is összejön majd egy hasonló mutatvány. Ezzel kapcsolatban egyébként azt is kiemelte, ha nincsenek az eredmények, sosem merült volna fel a neve a magyar kapitányi posztra, ezért elsősorban ő tartozik köszönettel a játékosainak, nem pedig fordítva.

A másodedzőnek kinevezett Gera Zoltánról is hosszan beszélt, elmondása szerint az elnökség hívta fel rá a figyelmét, ő pedig a legnagyobb örömmel kapott az alkalmon, mert ugyan korábban nem ismerte Gerát, játékosként nagy hatással volt rá. Gera szerinte Détári Lajos után az elmúlt 35 év második legjobb magyar futballistája, aki a világ legerősebb ligájában, a Premier League-ben is maradandó nyomot hagyott, de ennél is fontosabbak az emberi tulajdonságai.

Szerény, alázatos sportember, már-már fájdalmasan őszinte. Nekem ilyen segítőkre van szükségem, nem olyanokra, akik mindig azt mondják, amit az ember hallani akar

– mondta Rossi, hozzátéve, hogy Gera a mostani keret többségével együtt játszott, így ideális összekötő kapocs lehet közte és a játékosok között. A másik három segítőjét is dicsérte, egyelőre úgy tűnik, hogy teljes lesz majd az összhang a szakmai stábban.

A finnek elleni meccs előtt két héttel kell majd közzétenni a keretet, ezzel kapcsolatban pedig arról beszélt a kapitány, hogy itt – ellentétben mondjuk Belgiummal vagy Spanyolországgal – nincs 25 kiemelkedő játékos, 35-40 nagyjából egyforma képességű játékost kell megvizsgálnia.

Hozzátette ugyanakkor, hogy van egy óriási probléma, méghozzá az, hogy hiába jó játékos valaki, ha nincs csapata, nem játszik, vagy éppen játszik, de nem a válogatottnak megfelelő szinten, akkor nem tudja figyelembe venni. Ez azt jelenti, hogy

  • a jelenleg csapat nélküli Hidi Patrik,
  • a Salzburg fiókcsapatában, a Lieferingben futballozó Szoboszlai Dominik,
  • de akár a szintén csapat nélküli Dzsudzsák Balázs is kimaradhat a keretből.

Mint mondta, ismeri a fiatalokat, az Amerikában focizó Nikolics Nemanjával is felveszi majd a kapcsolatot, de ha valaki nincs játékban, akkor nem kerülhet be a csapatba, a játék ritmusát ugyanis kizárólag mérkőzéseken lehet felvenni.

Az NB I. első fordulóját is nézte, innen elsősorban Lovrencsics Gergőt és Varga Rolandot emelte ki, Újpesten pedig a teljes MTK játékáról áradozott, a másik két mérkőzésre pedig segítőit küldte el, nehogy bárkit elszalasszon. Azt persze hozzátette, hogy nem kell nagy változásokra számítani, nyilván nem fognak tíz újonccal felállni az első tétmeccsükön.

A válogatott jövőjével kapcsolatban elmondta, elsősorban a csapatépítés a cél, három-négy új fiatalt szeretne beépíteni a csapatba, de nem szabad megfeledkezni az eredményességről sem, a cél pedig a kijutás a 2020-as Eb-re, főleg mert Budapest is rendez majd meccseket.

Ehhez vagy a Nemzetek Ligáját kell megnyerni, vagy a hagyományos selejtezőben kell kiharcolni a szereplést, ami nem lesz egyszerű, kísérletezni pedig nincs idő, legfeljebb négy-öt edzés fog beleférni a finnek elleni meccs előtt. 

Mint mondta, ez idő alatt a legalapvetőbb taktikai elemeket lehet begyakorolni, ezért is evidens, hogy azokat a játékosokat kell behívni, akik adott pillanatban a legjobb állapotban vannak.

Húsz évvel ezelőtt volt a Boston Celtics kosárcsapatnak egy olasz származású edzője, Rick Pitinónak hívták. A bemutatkozó sajtóértekezletén azt mondta: ha sikeres lesz, ott öregszik meg Bostonban, ha nem, akkor csak megöregszik. Ez a futballedzőkre is áll

– mondta Rossi, mikor a terveiről kérdezték. Szerződése egyébként 2019 novemberéig tart, de imádja az országot, így elég valószínű, hogy ha sikereket ér el a válogatottal, akkor marad majd a kispadon.