Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újra pályán a 11-szer újraélesztett dabasi futballista

2018.07.31. 08:45

Ősztől újra futballozhat a 11-szer újraélesztett, 17 éves Duhaj Ádám, aki idén január 25-én a Pest megyei Kakucs pályáján lett rosszul, próbálták újraéleszteni, majd a klinikai halálból a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán hozták vissza, életmentő műtétet hajtottak végre rajta. Akkor orvosai elmondták: műtét közben derült ki, hogy ritkaságszámba menő veleszületett koszorúér-rendellenességben szenvedett, ennek következménye lett az infarktus.

Aztán június 25-én dr. Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektora, a városmajori klinika igazgatója egészségesnek nyilvánította, ezért felcsillant a remény, hogy a fiatal játékos újra futballozhasson. Ez most valóra is vált, Duhaj Ádám újra teljes értékű edzéseket tud végezni.

„Munkatársaimmal nem csak azért jöttünk el Ádám edzésére, hogy az edzőivel és a csapattársaival, valamint Kőszegi Zoltán polgármester úrral együtt örvendezzünk a visszatérésének, hanem azzal a céllal is, hogy mobil eszközeinkkel méréseket végezzünk el rajta” – nyilatkozta Merkely professzor az SzPress Hírszolgálat Dabasra ellátogató munkatársának.

„Miután a szív MR- és a szív CT-vizsgálatok teljes mértékben megnyugtató eredményt mutattak, örömmel közölhettem a fiúval, hogy a terhelést fokozatosan emelve folytathatja az edzéseket. Mostantól már abban is reménykedhet, hogy az őszi mérkőzéseken újra a csapata rendelkezésére állhat. Addig is folyamatosan rajta tartjuk a szemünket, a pályán elvégzett mérések, valamint a klinikai terheléses vizsgálatok erősíthetik meg az optimizmusunkat.

Minden jel arra mutat, hogy hamarosan magam adhatom meg Ádámnak a sportorvosi engedélyt – folytatta a neves szívgyógyász. – Azt tanácsoltam a velünk együttműködő dabasi edzőknek, hogy aerob, azaz kezdetben alacsonyabb intenzitású és kevésbé megerőltető gyakorlatokkal hozzák fel az állóképességét, aztán következhet az anaerob terhelés, amikor a tempó fokozódik, egészen az oxigénhiányos teljesítésig” – hangsúlyozta a professzor.

Duhaj Ádám mindehhez annyit fűzött hozzá, hogy már régen nem szúr a szíve, újra élvezi a mozgás örömét, de tudja, hogy nem ronthat ajtóstul a házba. Fokozatosan növeli a napi futóadagját, egyelőre nem próbál versenyre kelni a csapattársaival, de bízik abban, hogy rövidesen állhatja a versenyt velük.