Ágnes
-3 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

A Vidit megsegítő osztrák bíró híres a katasztrofális tévedéseiről

2018.08.02. 17:46 Módosítva: 2018.08.03. 11:36

A Ludogorec kiverése hatalmas siker volt a Vidi FC részéről, de azért azt sem szabad elfelejteni, hogy ehhez jelentős segítséget nyújtott a mérkőzés osztrák játékvezetője is, aki az első félidő hajrájában egy nehezen értelmezhető második sárgával kiállította az ellenfél legjobb játékosát, Virgil Misidjant.

Manuel Schüttengruber ítélete általános elképedést okozott, persze akik esetleg ismerték a játékvezető előéletét, már sokkal kevésbé voltak meglepve. Azért az nem lehet pusztán véletlen, hogy a bírói pályán rekordfiatalon, amolyan csodagyerekként rajtoló osztrák már negyedik éve vezet a nemzetközi kupákban, de még egyszer sem kapott meccset a selejtezők után, és selejtezőkből is csak összesen hetet.

Schüttengruber ugyanis osztrák földön kifejezetten hírhedt botrányos tévedéseiről, illetve arról a szokásáról, hogy engedi a kemény játékot, sőt a durvaságokkal szemben is meglehetősen elnéző, ugyanakkor előszeretettel állít ki játékosokat véleményes szabálytalanságokért, és boldogan szórja a lapokat fegyelmezési célzattal. Az Austria Wien csapatából például 3 játékosnak adott lapot szimulálásért a Salzburg elleni 5-2-re elveszett kupaelődöntőben (2016).

A trendbe tökéletesen illett a keddi mérkőzés is, amin a játék tördelésére berendezkedő Vidi 27 elkövetett szabálytalanságára mindösszesen 4 sárgát osztott ki, míg a Ludogorec 13 szabálytalanságára 7 sárga lap jutott, illetve egy piros. 

Bár a bolgárokat ez valószínűleg nem vigasztalja különösebben, de Schüttengruber pályájának ismeretében nem is volt olyan kirívó hiba Misidjan kedd esti kiállítása.

Mégiscsak egy olyan játékvezetőről beszélünk, aki miatt precedenst kellett teremteni az osztrák bajnokságban, és utólag törölni egy piros lapot kapó játékos automatikus eltiltását, mert annyira látványos tévedésből született a kiállítás.

Az eset 2015. május 16-án történt, az osztrák bajnokság 33. fordulójában rendezett Altach-RB Salzburg mérkőzésen (a vendégeknél Gulácsi Péter védett). A 74. percben, 1-1-es állásánál a hazaiak játékosa, Patrick Seegers futott versenyt a salzburgi Hintereggerrel, a védő szerelt, a támadó pedig elesett.  Schüttengruber általános megdöbbenésre büntetőt ítélt és kiállította a bekket.

A mérkőzés végül a bíró szerencséjére 2-2-es döntetlennel zárult, ám  neki ennek ellenére is sikerült tovább fokoznia a botrányt. Ugyanis a mérkőzés után adott tévés nyilatkozatában azt mondta, hogy visszanézte az esetet, és a döntése helyes volt, mert volt kontakt a két játékos között.

Véleményével olyannyira egyedül maradt, hogy még az Altach, tehát a kedvezményezett csapat edzője is úgy minősítette a döntést, hogy

Abszolút téves ítélet volt.

A salzburgi szakvezető, Adi Hütter pedig egyenesen azt mondta, hogy a bíró a helyében átgondolná, nem kéne-e valami más pálya után néznie.

Sajnos az esetről nem találtunk ingyenesen hozzáférhető felvételt, de a reakciókból is teljesen egyértelmű, hogy  Schüttengruber döbbenetesen nagyot hibázott. Főként, hogy az ügyben az osztrák bírói kar vezetője is megszólalt.

Súlyos hibákat követett el, nincs minek örülnünk a teljesíténye láttán. Az ilyesmi sajnos előfordul, a tévében adott nyilatkozata viszont számomra teljességgel érthetetlen.

Majd így folytatta –

Egy FIFA-bíróról van szó. Ezen a szinten, az esetet tökéletesen bemutató felvételek megtekintése után egyszerűen elképzelhetetlen, hogy ne lássa, mi történt valójában.

A mérkőzést követően a fegyelmi bizottság az addigi gyakorlattal szakítva eltörölte Hinderegger automatikus eltiltását, részben annak is köszönhetően, hogy a játékvezető a jelentésében már elismerte hibáját. Schüttengrubert pedig az idény végéig szabadságolták.

Pályája azóta is botrányokkal tarkított, hogy csak a közelmúltat nézzük, 2017 novemberében két erősen vitatható büntető+piros lap kombóval támogatta meg az Altach 2-1-s győzelmét a Rapid ellen, majd decemberben lapot sem adott az Austria Wien játékosának, Friesenbichlernek, aki térdmagasságban, talppal szállt bele a sturmos Thorsten Röcher támaszkodó lábába (a szélső végül megúszta egy kéthónapos kihagyással az esetet).

A legutóbbi nagy húzása pedig a 2018 április 18-án játszott Mattersburg-Salzburg kupaelődöntőn volt, ahol 0-0-nál nem adta meg a Mattersburg gólját, noha a vendégek kapusa a gólvonal mögül ütötte ki a labdát. A meccs végül büntetőkkel dőlt el, a Salzburg javára.

Mindezek ismeretében tehát megállapíthatjuk, hogy  Schüttengruber kedden nem is fújt olyan rosszul.