Szabina
-2 °C
15 °C

Váczi Zoli megszorítja-e a Vasas nagy legendáit?

2018.08.28. 16:29

Ki a Vasas?

A Futball Éjszakáján , szeptember hetedikén este megnyílnak a stadionok, a közelmúlt vagy akár a jelen sztárjaival lehet találkozni a vidéki helyszíneken vagy a fővárosban. A szervezők rajtunk keresztül készítenek egy szimpátialistát, kik azok, akikkel örömmel összefutnának azok, akik regisztráltak az egyébként ingyenes programokra. Íme a szavazás negyedik része.

Elsőre a Videoton/Vidi, másodszorra az MTK legjobbjaira lehetett szavazni, a harmadik állomás pedig Nyíregyháza volt.

Most pedig jöjjön az a Vasas, amelyik hatszor nyert bajnokságot, és az első után mindjárt a legjobb négyig menetelt a BEK-ben, csak a Puskással felálló Real Madrid tudta megállítani. Ismert sztori, nem 11 méterre volt a büntetőpont, mire mondta Puskás, az angyalföldieknek úgyis mindegy, mert nekik úgyse ad a bíró semmit. Abból a csapatból a 91 éves, kétszeres válogatott Raduly József még él, ő a második világháborúban hadifogságba esett.

A második bajnokcsapatból (1961) Mészöly Kálmán és Szentmihályi Antal ikonná emelkedett, de Ihász Kálmánt említhetnénk. Mindhárman olimpiai bajnok (1964) és mindhárman Európa-bajnoki bronzérmesek még abból az évből. (Farkas János is kivette a sikerekből a részét, de most csak az élőkre lehet szavazni, 10 nevet ikszelhetnek be.)

A Vasas a 60-as évek négy bajnoki aranya után 1977-ben szerzett még egyet, utána viszont már egyet sem. 1977-ben 100 rúgott góllal lett első. Akkor már Mészáros Ferenc áll a kapuban, Komjáti András a védelem tengelyében. Müller-Zombori-Gass, ezt a középpályát sokáig zengték a Fáy utcai lelátókon.

Kű Lajos csak egy szezont húzott le a klubnál, disszidált, és 1978-ban a Bruges színeiben BEK-döntőn játszhatott. Ebben az összevetésben ő az utolsó magyar. 

Kiss László csereként beállva - Salvador volt az ellenfél - ért el mesterhármast a 82-es világbajnokságon, ami egyedülálló bravúr.

Rájuk is lehet szavazni, de ha valakit Sowunmi lendülete ihletett meg, akkor adott a lehetőség. És persze nem utolsósorban ott van Váczi Zoli, aki cseleivel, lövéseivel lopta be magát a szurkolók szívébe.

A Vasas stadionja még nincs kész, ezért a legendákkal a központi helyszínen, az MTK pályáján lehet találkozni, de jövőre már remélhetőleg a Vasas öltözőjébe is be lehet kukkantani.

Húsz helyszín csatlakozott a Futball Éjszakája rendezvénysorozathoz.

  • Budapest: III. kerület, Ferencváros, MTK, Újpest, Csepel
  • Vidék: Békéscsaba, Cegléd, Csákvár, Debrecen, DVTK, Dorog, Győr, Gyirmót, Kaposvár, Kecskemét, Mezőkövesd, Nyíregyháza, Puskás Akadémia, Salgótarján, Szombathely, Tatabánya.