Ödön
2 °C
11 °C

Az UEFA elnöke csak egy európai vb-pályázót akar

2018.08.31. 18:57

Egyetlen európai pályázót akar a 2030-as labdarúgó-világbajnokság rendezési jogára Aleksander Ceferin, írja az MTI. Az európai szövetség (UEFA) elnöke szerint Anglia tökéletes jelölt lehetne.

A nemzetközi szövetség (FIFA) rotációs elve alapján európai ország legközelebb csak 2030-ban lehet házigazda. A 2022-es vb-nek Katar, a 2026-osnak pedig az Egyesült Államok, Kanada, Mexikó hármasa ad otthont. Ceferin szerint emiatt

NEM SZABAD EURÓPA VB-RENDEZÉSI ESÉLYEIT CSÖKKENTENI TÖBB PÁLYÁZÓVAL, ÍGY A KONTINENSNEK CÉLSZERŰ LENNE EGYETLEN JELÖLTET INDÍTANI.

Az angol szövetség (FA) augusztus elején kezdett hatástanulmányba arról, megpályázza-e a 2030-as vb rendezési jogát, de döntés 2019-ig biztosan nem születik. A tanulmány azt vizsgálja, hogy Anglia egyedül vagy az Egyesült Királyság más országainak (Skócia, Észak-Írország, Wales) egyikével közösen pályázzon, esetleg mind a négyen együtt.

A legutóbbi jelentős torna az 1996-os Európa-bajnokság volt Angliában, ahol eddig egyszer, 1966-ban rendeztek világbajnokságot. Anglia korábban indult a 2018-as vb-ért is, de a pályázatot Oroszország nyerte meg.

A 2030-as vb-re erős közös pályázat érkezik Argentína, Paraguay és Uruguay részéről, ráadásul akkor lesz száz éve annak, hogy utóbbiban megrendezték az első világbajnokságot. Ezen túl Marokkó – ami eddig ötször próbálkozott sikertelenül –jelezte, hogy 2030-ra újra próbálkozik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?