15 évesen lett felnőttek között a meccs legjobbja

2018.09.06. 09:13

Míg mások az iskolában a nyári kalandjaikat mesélték, addig egészen más sors jutott Luke Mathesonnak, a Rochadale 16. életévét majd csak október 2-án betöltő futballistájának. Az angol harmadik ligás klub szakmai stábja a kispadra nevezte a kedd esti, Bury elleni Ligakupa-meccsen (új nevén a Carabao Cup).

Történt aztán, hogy rögtön a találkozó elején Connor Randall, a jobbhátvéd megsérült, Keith Hill mester pedig Mathesont jelölte ki cseréjének, ő pedig 15 évesen és 336 naposan a klub legfiatalabb játékosaként lépett pályára tétmeccsen. Ez hagyján, a 2-1-re megnyert meccs végén a találkozó legjobbjának is választották.

„Kimagaslóan játszott – mondta róla a szakvezető a BBC-nek – Az első csapattal edzett, míg nyáron nem kellett iskolába járnia és örülök, hogy megadtam neki a lehetőséget. A lehetőség persze csak egy dolog, de bizonyítani is kell, hogy érdemes rá az ember. A szurkolók és a játékostársak is látták, hogy Luke bizonyított.”

Amúgy a klubrekord eddig egy bizonyos Dan Adsheadé volt, aki 16 évesen és 17 naposan mutatkozott be a felnőttek között. Angliában amúgy is számon tartják a fiatalsági rekordokat és ennek van egy magyar vonatkozása is.

  • Az összes profi (első négy) ligát is figyelembe véve a Barnsley 2008 szeptemberében pályára lépő játékosa, Reuben Noble-Lazarus a legfiatalabb, aki bemutatkozhatott, akkor 15 éves és 45 napos volt (nagy karriert nem futott be a grenadai válogatott játékos, 25 évesen, éppen a Rochdale-ben játszott utoljára a profi ligában).
  • Az FA-kupa főtábláján Luke Freeman (Gillingham) volt a legfiatalabb, 15 évesen és 233 naposan. A kupa selejtezőjében nála is fiatalabb játékos volt 1987-ben a Andy Awford (Worcester City)
  • Éppen Magyarország ellen, 2006 májusában mutatkozott be a válogatott Theo Walcott, aki Wayne Rooney helyett jött a pályára. Walcott akkor 17 éves és 75 napos volt.
  • Minden idők legfiatalabb válogatott futballistája pedig Lucas Knecht volt, aki a Mariana-szigetek csapatában lépett pályára Guam ellen 2007 áprilisában. Az Egyesült Államokban született, Új-Zélandon járt iskolába és az akkor harmadik ligás német VfL Osnabrückig jutott el.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla