Erzsébet
1 °C
4 °C

15 évesen lett felnőttek között a meccs legjobbja

2018.09.06. 09:13

Míg mások az iskolában a nyári kalandjaikat mesélték, addig egészen más sors jutott Luke Mathesonnak, a Rochadale 16. életévét majd csak október 2-án betöltő futballistájának. Az angol harmadik ligás klub szakmai stábja a kispadra nevezte a kedd esti, Bury elleni Ligakupa-meccsen (új nevén a Carabao Cup).

Történt aztán, hogy rögtön a találkozó elején Connor Randall, a jobbhátvéd megsérült, Keith Hill mester pedig Mathesont jelölte ki cseréjének, ő pedig 15 évesen és 336 naposan a klub legfiatalabb játékosaként lépett pályára tétmeccsen. Ez hagyján, a 2-1-re megnyert meccs végén a találkozó legjobbjának is választották.

„Kimagaslóan játszott – mondta róla a szakvezető a BBC-nek – Az első csapattal edzett, míg nyáron nem kellett iskolába járnia és örülök, hogy megadtam neki a lehetőséget. A lehetőség persze csak egy dolog, de bizonyítani is kell, hogy érdemes rá az ember. A szurkolók és a játékostársak is látták, hogy Luke bizonyított.”

Amúgy a klubrekord eddig egy bizonyos Dan Adsheadé volt, aki 16 évesen és 17 naposan mutatkozott be a felnőttek között. Angliában amúgy is számon tartják a fiatalsági rekordokat és ennek van egy magyar vonatkozása is.

  • Az összes profi (első négy) ligát is figyelembe véve a Barnsley 2008 szeptemberében pályára lépő játékosa, Reuben Noble-Lazarus a legfiatalabb, aki bemutatkozhatott, akkor 15 éves és 45 napos volt (nagy karriert nem futott be a grenadai válogatott játékos, 25 évesen, éppen a Rochdale-ben játszott utoljára a profi ligában).
  • Az FA-kupa főtábláján Luke Freeman (Gillingham) volt a legfiatalabb, 15 évesen és 233 naposan. A kupa selejtezőjében nála is fiatalabb játékos volt 1987-ben a Andy Awford (Worcester City)
  • Éppen Magyarország ellen, 2006 májusában mutatkozott be a válogatott Theo Walcott, aki Wayne Rooney helyett jött a pályára. Walcott akkor 17 éves és 75 napos volt.
  • Minden idők legfiatalabb válogatott futballistája pedig Lucas Knecht volt, aki a Mariana-szigetek csapatában lépett pályára Guam ellen 2007 áprilisában. Az Egyesült Államokban született, Új-Zélandon járt iskolába és az akkor harmadik ligás német VfL Osnabrückig jutott el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?