Jolán
2 °C
4 °C

Megpróbáljuk a lehetetlent, levezetjük a Nemzetek Ligáját

D CB20171114013
2018.09.06. 13:14
A 2020-as Európa-bajnokság csoportjait még nem sorsolták ki, így még csak találgatni sem lehet, milyen esélyekkel vág neki a selejtezőnek a magyar válogatott. A Nemzetek Ligája miatt viszont könnyen elképzelhető, hogy csak 2020 márciusában derül ki, ott lehet-e a válogatott a részben hazai rendezésű tornán.

A Nemzetek Ligáját (NL) azért hozta létre az UEFA, hogy egy komoly téttel bíró, presztízses tornával váltsa ki a teljesen értelmetlen és fölösleges barátságos mérkőzéseket (az A és B divízióban azonban kevesebb csapat van, mint a C és D divíziókban, így előbbieknek azért egy-két barátságos mérkőzés be fog csúszni). Az NL-t úgy is fel lehet fogni, mint az Európa-bajnokság kisöccsét, ahol minden egyes gól, sárga lap, idegenben szerzett győzelem aranyat, közvetve Eb-részvételt érhet. 

Az utóbbi évek tapasztalatai szerint ez lehet a magyar válogatott egyetlen reális esélye a európa-bajnokságra.

Pótselejtező már nincs, kvázi azt pótolja a NL-playoff, de ne szaladjunk annyira előre.

Az Eb-selejtező a nehezebb út

A 2020-as Eb-re való kijutás alapvetően ugyanúgy működik, mint korábban: az 55 válogatottat 5 darab öt- és 5 darab hatcsapatos csoportba osztják (hogy ki melyik kalapba kerül, azt a Nemzetek Ligájában elért eredmények alapján döntik el, de erről később), az összesen tíz csoport első és második helyezettje pedig automatikusan kvalifikálja magát a tornára. 

A harmadik helyezettnek azonban nem jár semmi.

Magyarország úgy jutott ki a 2016-os Eb-re, hogy harmadikként pótselejtezőt játszott Norvégiával, és sikerült is győznie. Legutóbb 1980-ban sikerült bármilyen Eb-selejtezőcsoportban második helyen végezni, de az sem ért kijutást. Az 1998-as vb-selejtezőn voltunk még másodikok.

Húsz hely tehát el fog kelni 2019 novemberben, az Eb-selejtezők végeztével. Négy csapatra azonban továbbra is szüksége van a tornának, és itt jön képbe a Nemzetek Ligája.

A Nemzetek Ligája divíziók, vagy mondjuk inkább úgy, hogy osztályok szerint működik. Van A, B, C és D osztály:

 • az A-ban szerepel Európa legjobb 12 csapata;
 • a B-ben az utánuk jövő 12 nemzet;
 • a C-ben a kontinens 25–39. legerősebb válogatottja;
 • a D-ben (nem megbántva senkit) pedig a maradék 16 ország.

Az osztályokat (divíziókat) egyenként négy csoportra osztják. Az A és B divízióban értelemszerűen négy darab háromfős csoport lesz, a C-ben egy háromfős és három négyfős csoport, a D-ben pedig négy darab négyfős. 

Ahogy bármelyik másik nemzetközi tornán, úgy a csoportellenfelek most is egymás ellen játszanak, és próbálják megnyerni a csoportjukat. Magyarország például Görögországgal, Észtországgal és Finnországgal került egy csoportba, mindenkivel kétszer fog játszani, és ez alatt a hat meccs alatt fog eldőlni, ki hol végez a csoportban.

A csoportkör 2018 szeptemberétől novemberig tart, minden hónapban két-két mérkőzést játszanak a csapatok. A kapott eredmények alapján az UEFA felállít egy erősorrendet:

 • az A divízió 12 csapata kerül az első 12 helyre,
 • a B divízió 12 válogatottja a 13–24., 
 • a C divízió 15 tagja a 25–39.,
 • a D divízió 16 nemzete pedig a 40–55. pozíció valamelyikére kerül.

Az A divízió első négy helyéről egy playoff fog dönteni, amit 2019 júniusában rendeznek. A négy csoportgyőztes vesz rajta részt: először két elődöntőt játszanak a csapatok, majd pedig egy döntőt és egy bronzmérkőzést. A győztes válogatotthoz kerül a Nemzetek Ligája első trófeája.

Az elismerés azonban semmilyen módon nem befolyásolja az eb-részvételt (magyarán az NL-győztes nem jut automatikusan ki az eb-re).

A divíziókon belüli erősorrend úgy fog kialakulni, hogy az első négy helyre kerülnek a csoportgyőztesek, utánuk jönnek a második, majd a harmadik és negyedik helyezettek. Az elsők, másodikok, harmadikok és negyedikek között pedig  szerzett pontok, a gólkülönbség, a lőtt gólok, az idegenben lőtt gólok, győzelmek, idegenbeli győzelmek, a fair play és végül az UEFA-koefficiensek alapján döntik el a sorrendet.

Példa a divíziós rangsor felállítására

Legyünk optimisták, tételezzük fel, hogy Magyarország megnyeri a csoportját a C ligában. Hazánkon kívül pedig Skócia, Szlovénia és Románia is csoportgyőztesként zár. Mivel Skócia csoportjában csak három csapat volt, így a másik három csoportgyőztes esetében nem számítanak a csoportutolsók ellen elért eredmények – ahogy ezt a selejtezőjében például már megszokhattuk.

Ezek után megnézik, hogy ki szerezte a legtöbb pontot. Tegyük fel, hogy Skóciának 10, Magyarországnak és Szlovéniának kilenc, Romániának nyolc pontja van. Ezek alapján Skócia lesz a C liga legjobbja, Románia pedig a liga negyedik helyét szerzi meg. Magyarország és Szlovénia között pedig a fent felsorolt kritériumok szerint (gólkülönbség, lőtt gólok, stb.) döntenek. 

Ugyanezt elvégzik a második és a harmadik helyezettek esetében is (náluk sem számít a csoportutolsók elleni eredmény), illetve a negyediknél is ezek alapján állítják össze a rangsort (értelemszerűen náluk minden elért eredmény számít).

Mivel a C liga csapatai a 25–39. helyekért küzdenek, ez azt jelenti, hogy a Nemzetek Ligája végső rangsorában Skócia a 25., Magyarország a 26., Szlovénia a 27., Románia a 28., a legjobb a második a 29. helyet fogja megszerezni, és így tovább egészen a végéig.

Miután az UEFA összeállította a végső sorrendet (1-től 55-ig), decemberben jön az Eb-selejtezők sorsolása. A Nemzetek Ligájában elért eredmények alapján létrehozzák a kalapokat (a magasabban rangsorolt csapatok a magasabb kalapokba, az alacsonyabbak az alacsonyabbakba kerülnek), majd kisorsolják a tíz csoport összetételét. A második kalapba tehát nem kerülhetünk, jó esetben a harmadikba, rosszabb esetben a negyedikbe.

Ezután 2019 márciusa és novembere között lezajlanak a selejtezők, és húsz csapat kvalifikálja magát az Európa-bajnokságra, majd 2020 márciusában ismét az NL-é a főszerep.

A Nemzetek Ligája sorsolása 2018 január 21-én
A Nemzetek Ligája sorsolása 2018 január 21-én
Fotó: Robert Hradil / Getty Images Hungary

A Nemzetek Ligája-playoff

Miután kiderült, melyik húsz csapat jutott ki az Eb-re, előveszik a Nemzetek Ligája-sorrendet. A már kvalifikált húsz válogatottat egyszerűen kihúzzák,

majd a maradék 35 csapat közül az NL-csoportkörben legjobban szereplő 16 válogatott küzdhet tovább az eb-kijutásért.

A csoportgyőztesek automatikusan helyet kapnak a legjobb 16-ban. Ha viszont egy csoportgyőztes már kvalifikálta magát az Eb-re, akkor a helyén a divíziója legjobb csoportmásodikja kap helyet. Ha az is kvalifikálta magát, akkor a második legjobb csoportmásodik pótolja, és így tovább, egészen addig, míg nem lesz négy csapat egy adott divízióban. 

Persze az is előfordulhat, hogy például az A divízióból csak egy csapat nem jut tovább a selejtezőkön, így az A divízióba fel kell hozni három csapatot a B divízióból. Azonban egyik csoportgyőztest sem szívathatnak meg azzal, hogy egy erősebb divíziós ellenféllel kelljen játszania, így a csoportmásodikok és csoportharmadikok kerülnek fel jelen esetben az A divízióba. Így alakul ki a Nemzetek Ligájának négy playoffága, és 

ezért lenne fontos magyarországnak megnyernie a csoportját: ha csoportmásodik, akkor lehet, hogy a b divíziós oroszország vagy svédország ellen kell játszania a c divíziós szlovénia vagy skócia helyett.

A playoff feltöltése 2019. november 22-én lesz, és alulról felfelé kezdődik. Ez azt jelenti, hogy Málta, Azerbajdzsán vagy Andorra is kijuthat az Eb-re, hisz a D divíziósok biztos, hogy csak a saját divíziójukban lévőkkel játszanak.

Ha pedig egy divízióból több mint négy csapat fért be a legjobb 16-ba, akkor a nem csoportgyőztesek közül egyszerűen kisorsolják, ki játsszon a magasabb divízióban lévő ellenféllel. Ez így leírva elég bonyolultan hangzik, épp ezért egy példán keresztül levezetjük, hogyan is néz majd ez ki.

A Nemzetek Ligája-playoffkör összeállítása

Lement az Eb csoportköre, továbbjutott húsz csapat. Őket ki kell húzni a Nemzetek Ligája ranglistájából:

A divízió: 

1. csoport: 1. Franciaország, 2. Németország, 3. Hollandia

2. csoport: 1. Belgium, 2. Svájc,3. Izland

3. csoport:  1. Portugália, 2. Olaszország, 3. Lengyelország

4. csoport:  1. Spanyolország, 2. Anglia, 3. Horvátország

B divízió: 

1. csoport: 1. Ukrajna, 2. Szlovákia, 3. Csehország

2. csoport: 1. Svédország,  2. Oroszország, 3. Törökország

3. csoport: 1. Ausztria, 2. Bosznia-Hercegovina, 3. Észak-Írország

4. csoport: 1. Wales, 2. Írország, 3. Dánia

C divízió: 

1. csoport: 1. Skócia, 2. Albánia, 3. Izrael

2. csoport: 1. Magyarország, 2. Görögország, 3. Finnország, 4. Észtország

3. csoport: 1. Szlovénia, 2. Norvégia, 3. Bulgária, 4. Ciprus

4. csoport: 1. Szerbia,2. Románia, 3. Montenegró, 4. Litvánia

D divízió: 

1. csoport: 1. Grúzia, 2. Lettország, 3. Kazahsztán, 4. Andorra

2. csoport: 1. Fehéroroszország, 2. Luxemburg, 3. Moldova, 4. San Marino

3. csoport: 1. Azerbajdzsán, 2. Feröer, 3. Málta, 4. Koszovó

4. csoport: 1. Macedónia, 2. Örményország, 3. Liechtenstein, 4. Gibraltár 

Az áthúzott válogatottak azok, amelyek a selejtezőből kijutottak. A vastaggal jelzett nemzetek pedig azok, akik vagy megnyerték a csoportjukat, vagy az NL-ranglista alapján bekerültek a legjobb 16 még nem kvalifikált csapat közé.

Ez a 16 válogatott fog négy playoffcsoportot adni az Eb-re. Mivel a D divízióból valószínűleg esélytelen, hogy bárki is kvalifikálja magát az Eb-selejtezőről, így a négy csoportgyőztes egymás ellen játszik a D divízió playoffjában, a győztes pedig részt vehet az Eb-n. A D divízió playoffjába jutott csapatok: Grúzia, Azerbajdzsán, Macedónia, Fehéroroszország. Közülük valaki ott lesz az Eb-n.

A C divízióban a random jóslatunk szerint öt csapat fért be a legjobb 16-ba. A csoportgyőztes Magyarország és Szlovénia helye biztos, a maradék három csapat közül pedig kisorsolnak egyet, aki felmegy a B divízióba. Ez legyen most Románia. Így a C divízió 2020. márciusi playoffjából Magyarország, Szlovénia, Görögország és Norvégia közül juthat ki egy csapat az Eb-re.

A B divízióban csak egyetlen csoportgyőztes van, Wales, illetve felkerült ide a C-ből Románia. A maradék öt csapatból hármat feltöltenek az A divízióba, ők most legyenek Írország, Csehország és Szlovákia. Így a B divízió playoffjában Wales, Románia, Bosznia-Hercegovina és Észak-Írország küzd az Eb-részvételért.

Az A divízióban nem maradt csoportgyőztes, de ez nem is lényeges: Izland, illetve a B divízióból Írország, Csehország és Szlovákia egyike juthat ki innen az Eb-re

Tegyük fel, hogy a playoffokat Izland, Magyarország, Wales és Macedónia nyerte meg, így velük lesz teljes a 24 fős mezőny. 

A legfontosabb tudnivalók még egyszer

 • A Nemzetek Ligája az Európa-bajnokság kisöccse, ezzel váltják ki a barátságos mérkőzéseket, illetve a legjobb csoportharmadikok playoffkörét. Az NL-ből négy csapat kvalifikálja magát az Eb-re.
 • Az NL-nek négy divíziója van, Magyarország éppen átcsúszott az andorrai vereséggel a C-be.
 • A divíziókat csoportokra osztják, a csoportellenfelek egymás ellen küzdenek. Magyarország Görögországgal, Finnországgal és Észtországgal van egy csoportban.
 • A Nemzetek Ligája csoportmeccseit 2018 szeptemberében, októberében és novemberében rendezik.
 • Az NL-csoportmeccsek után kialakul egy egységes európai erősorrend: az A divízióban lévő 12 csapat adja Európa legjobb 12 csapatát, a D divízióban szereplők pedig a 40–55. helyezett csapatokat. Magyarország, ha megnyeri a csoportját és több ponttal vagy nagyobb gólkülönbséggel, mint a többi csoportgyőztes a C divízióban, akkor Európa 25. legerősebb csapata lehet.
 • Az 55 csapatot az erősorrend alapján kalapokba osztják, majd ezek alapján 2018 decemberében kisorsolják a 10 Eb-selejtező csoportot.
 • 2019. márciusa és novembere között lezajlanak az Eb-selejtezők. Az elsők és másodikok ott lesznek az Eb-n.
 • 2019. november 22-én feltöltéssel kialakítják a Nemzetek Ligája négy divíziójának playoffkörét. A már az Eb-re kvalifikált húsz csapatot kihúzzák a listáról, és létrehoznak egy 16-os toplistát a megmaradt csoportgyőztesekből és legmagasabban rangsorolt nem kvalifikált csapatokból (hogy ez pontosan hogy néz ki, lásd fentebb a A Nemzetek Ligája-playoffkör összeállítása című keretesben).
 • 2020 márciusában lezajlik az NL playoffköre, és négy csapat kijut az Eb-re.
 • 2020 júniusában és júliusában megrendezik a 2020-as Európa-bajnokságot 12 városban, köztük Budapesten. Ideális esetben a magyar válogatott két csoportmeccset az addigra megépülő Puskás-stadionban játszhat.

(Borítókép:  A magyar labdarúgó-válogatott tagjai a budapesti Groupama Arénában 2017. november 14-én. - f otó: Czagány Balázs / MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?