Jolán
2 °C
4 °C

Gyors gól, két finn kapufa, és mégis bosszankodunk

K EPA20180908149
2018.09.08. 20:15
Magyarországnak is elkezdődött a Nemzetek Ligája, a válogatott Finnország vendége volt szombat este. A magyar csapat borzasztóan kezdett, de helyenként uralta a meccset, Szalai egyenlíthetett is volna. Igaz, a finnek kétszer is a kapufát találták el, amivel eldönthették volna a meccset. A vége így is szoros volt.

A 40 ezer fős Helsinki Olimpiai Stadiont 2016-ban renoválni kezdték és csak 2019-re készülnek el a munkálatokkal. Emiatt nem a fővárosban, hanem Tamperében lévő Ratina Stadionban rendezték meg a finn-magyar Nemzetek Ligája mérkőzést.

A Helsinkitől 170 kilométerre fekvő Tampere az ország harmadik legnépesebb települése, egy nagyon kellemes, tiszta, nyugis város. Az itt élőket azonban nem különösebben érdekel a futball – vagy legalábbis a magyar válogatott –, 330 ezer ember nem tudott megtölteni szombat este, kellemes 22 fokos melegben egy 16 ezer fős stadiont (szemre 8-10 ezer néző lehetett).

Hideg zuhany az első félidőben

A várakozásoknak megfelelően Marco Rossi nem erőltette a három középső védős rendszerét, helyette a 4-1-4-1-es felállással kezdett a magyar csapat. Kisebb meglepetésre a Román CFR Clujban többnyire csak csere Lang Ádám helyett kapott a kezdő védelem közepén, mellé Kádár Tamás került, Fiola Attila pedig a védelem szélére tolódott ki. Nagy Ádám helyett pedig Pátkai Máté kezdett a védelem előtt a középpályán.

GULÁCSI – LOVRENCSICS, Lang, KÁDÁR, Fiola – Pátkai – Stieber, KLEINHEISLER, KOVÁCS, SALLAI – SZALAI felállással kezdett a magyar csapat.

Nem mondhatni, hogy ez a felállás jól működött volna. A mérkőzés elején Kovács veszítette el a labdát a pálya közepén, Fiola teljesen lemaradt a finn kontráról, Kádár pedig borzalmasan védekezett, simán lecselezte Teemu Pukki, aki a 7. percben meg is szerezte Finnországnak a vezetést.

A bekapott gól teljesen megfogta a magyar csapatot, két ordító helyzetet is kihagytak a finnek, két-három góllal is vezethetett volna a hazai csapat az első 20 perc után.

Az első félidő második felére már sikerült stabilizálni a helyzetet, fokozatosan átvette az irányítást a magyar csapat, bár ez nagyobb helyzetekben nem nyilvánult meg. Ellenben a finn csapat nagyon módszeresen aprította a magyar játékosokat, meg sem próbáltak nem nyújtott lábbal becsúszni. Különösen Szalai kapott sokat, aki a félidő végére kicsit el is borult és tette némileg harcképtelenné az ellenfelét egy sárga lapért cserébe:

Nagyon érződött a hazai pálya 

A második játékrészt is a finnek kezdték jobban, Soiri már a második percben megszerezhette volna csapata második gólját egy 17 méteres tekerés után. A magyar válogatott egyáltalán nem találta a saját játékát, nem tudott mit kezdeni a rugdosódó finn játékosokkal. Esély azonban így lett volna az egyenlítésre:

Kovács adott tökéletes labdát Szalainak az 56. percben, aki a 16-oson belül kapura is tudott fordulni, a lövése azonban elakadt a kapusban.

Ezután többnyire a hazaiak veszélyeztettek, bár ebben nagy szerepe volt a bírónak. A hazai pályára egyáltalán nem lehetett panasza a finneknek, kétszer is kaptak egy ajándéknak tűnő szabadrúgást a magyar 16-os előtt: az egyikből egy hatalmas kapufa, a másikból egy Gulácsi védés lett.

Marco Rossi közben elhasználta mindhárom cserelehetőségét, Stieber, Sallai és Kovács helyére érkezett Varga, Kalmár és Eppel, a 70. perctől kezdve pedig elkezdett nyomni a magyar csapat. Három védővel játszottunk, hogy meglegyen a fölény a középpályán.

Akadtak is kisebb-nagyobb helyzetek, de ziccerig és kapufáig megint a finnek jutottak el, akik ha nem is szép vagy látványos játékkal, de megnyerték a mérkőzést. Egyedül a magyar szurkolókra nem lehetett panasz, akik végig tapsolva biztatták a csapatot, bár ezért a mérkőzésért kár volt elutazni Finnországba.

A finnországi vereséggel egyébként még nincs nyert meccse a magyar csapatnak 2018-ban, az eddigi öt mérkőzésből négyet elvesztett a válogatott. 

(Borítókép: Mauri Ratilainen / MTI / EPA)

Végeredmény

Finnország-Magyarország 1-0 (1-0)

Gólszerzők: Teemu Pukki (7').

Sárga lapok: Jere Uronen (41'), illetve Szalai Ádám (45'), Fiola Attila (59'), Lovrencsics Gergő (63') és Kádár Tamás (68').

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?