Erzsébet
1 °C
4 °C

Löw már nem bűnbak, hanem a német foci hőse

2018.09.10. 11:19

Németországban nem szoktak kapkodni, ha a labdarúgó-válogatott kapitányi posztjáról van szó. Az idén nyári történelmi világbajnoki bukás bűnbakja könnyen lehetett volna Joachim Löw, de a németek hagyták tovább dolgozni, ha már 2014-ben világbajnok lett, ért a szakmához és kapott még egy esélyt. 

Néhányan persze őt találták felelősnek, igazából fel sem merült, hogy keressenek egy másik kapitányt, aki amúgy tizenkettedik lett volna a sorban.

Önmagában sokatmondó tény, amióta létezik a német válogatott, összesen tíz kapitány volt, mert még a kezdetekkor (1908 és 1926 között) egy bizottság állította össze a nemzeti csapatot.

Löw pedig vasárnap este a Peru elleni barátságos meccsen elérte a 167 meccses határt, amivel Sepp Herberger mellé került az örökrangsorban.

A 2-1-es győzelem azt jelentette, hogy 109. meccsét nyerte meg a kispadon, egyetlen más kapitány sem jutott még 100 fölé.

Herberger nyerte az NSZK első világbajnoki aranyát, a számunkra fájdalmas berni döntőben. A vesztes háború után 1950-ben lépett először pályára a válogatott, ezért nevezték csodának a győzelmüket 1954-ben.

Löw mindenesetre október 13-án a hollandok elleni Nemzetek Ligája-meccsen már egyedüli csúcstartó lesz. A szakember 2004-ben lett Klinsmann pályaedzője, előtte az Austria Wien vezetőedzője volt. Nagy klubnál sokáig sohasem dolgozott, de volt például a Karlsruhénál, vagy a török Fenernél és Adanaspornál.

A sikerességi rangsort meglepetésre nem Löw vezeti, hanem Jupp Derwall, akivel az 1980-as Európa-bajnokságot nyerték meg, és két év múlva a vb-n másodikok lettek az olaszok mögött. A sikerességet úgy számolták ki, hogy az összes meccs hány százalékát nyerte meg az érintett.

Meccsek a kispadon:

  • Löw és Herberger - 167
  • Helmut Schön - 139
  • Berti Vogts - 102

Sikeresség, százalékban:

  • Derwall - 65,67
  • Löw - 65,56
  • Vogts - 64,71

Az 1990-es vb-aranyat elérő Beckenbauer győzelmi mutatója: 51,52

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?