Máté, Mirella
4 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Új európai sorozatot hozna létre az UEFA

2018.09.11. 11:41 Módosítva: 2018.09.11. 15:31

Újabb európai labdarúgósorozatot hozna létre az UEFA 2021-től a Bajnokok Ligája és az Európa Liga mellé – írja a BBC.

Andrea Agnelli, az Európai Klubszövetség (ECA) elnöke elmondta, az új torna zöld utat kapott, most a jóváhagyásra várnak, egyelőre azonban semmit nem közölt arról, hogy hogyan és mikor bonyolítanák le.

Modernizálni kell a jelenlegi rendszert.

– jelentette ki Agnelli, aki az ECA horvétországi éves találkozóján azt is elmondta, hogy először a jelenlegi nemzetközi versenynaptárat kell értékelni, mielőtt 2024 után újat mutatnának be.

Az MTI sajtóhírekre hivatkozva azt írja, a versengésben összesen 96 klubcsapat vehet majd részt, ebből 32-en szerepelhetnek a főtáblán. Ezzel egy időben az Európa-liga csoportkörének létszáma a jelenlegi 48-ról 32-re csökkenne, a Bajnokok Ligája-helyek száma pedig 32 maradna.

Dariusz Mioduski, az ECA alelnöke elmondta, lassan ki fog derülni, hogy miként fog majd kinézni Európa labdarúgásas a következő években, de a részletek kidolgozása még hátra van, így a kvalifikációs folyamatról vagy a sorozat nevéről túl korai lenne bármit is mondani.

Mioduski azt is hozzátette, hogy a másik ötlet az EL-mezőny 64 fősre duzzasztása lett volna, de ezt végül elvetették. 

Az UEFA közleményében úgy reagált, folyamatosan felülvizsgálja az európai sorozatokat, és több ötlet is van a reformra, ám mielőtt döntést hozna, sok mindent kell megtárgyalnia.

A Kupagyőztesek Európa Kupája 1999-ben szűnt meg, az Intertotó Kupa 1961 és 2009 között negyedik, majd harmadik számú kupasorozatként működött.