Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Talpig Turulban fogadták a topolyai gyerekek Orbánt az akadémia megnyitóján

D KOS20180927004
2018.09.27. 18:49 Módosítva: 2018-09-28 00:50:38

Orbán Viktor közreműködésével került sor csütörtökön a szerbiai Topolya magyar állami támogatásból épülő labdarúgó akadémiájának ünnepélyes megnyitójára. Az enyhe többségben magyarok lakta településen mintegy 9,5 millió euró, azaz nagyjából 3 milliárd forintnyi magyar közpénzből épült négy edzőpálya és egy kollégium a szerb másodosztályban vitézkedő csapat számára, amely a támogatás megítélésekor még a harmadosztályban játszott. 

A Topolya SC első csapatában jelenleg a nevek alapján 6-7 magyar nemzetiségű játékos lehet a 25-ből. A klub a felcsúti Puskás Akadémia partnere, tulajdonosa Zsemberi János milliárdos nagyvállalkozó, a Fidesz által támogatott VMSZ pártjának önkormányzati képviselője. Az MTI híre szerint természetesen nem ezért esett pont Topolyára a kormány választása, hogy ott határontúli akadémiát építsen milliárdokért.

De a legjobb, ha magát Orbánt idézzük, aki az avatón azzal indokolta a döntést, hogy "a komoly dolgokhoz – tisztelt hölgyeim és uraim – társak kellenek." 

Bátor, elszánt és nagy képzelőerejű társak. Engem a jó sors összehozott Zsemberi Jánossal, aki vállalta a magyar sporttámogatások eljuttatását és ésszerű felhasználását Szerbiában. Az ő javaslata volt, hogy kezdjük itt.

– indokolta a miniszterelnök a helyszínválasztást.

Jegyezzük meg, furcsa is lett volna, ha Zsemberi nem az általa tulajdonolt klubot javasolja a célra, ugyanakkor lehet, hogy ésszerűbb lett volna az innen 40 km-re lévő, és elég régóta működő Nyers István Akadémiát választani Tóthfaluban, ahol a lakosság 99%-a magyar.

Ugyanakkor persze az is egy ésszerűségi szempont, hogy Zsemberi máris Mészáros Lőrinc halandók számára egyelőre elérhetetlen sportmárkájába, azaz 2Rule-ba öltöztette csapata utánpótlását.

Az egyébként, hogy a négy labdarúgópálya és a felcsútosan makoveczes kollégium került-e 3 milliárdba, vagy a pénzből még maradt valami a közeljövőben építendő UEFA 3-as besorolású stadionra is, nem derült ki egyértelműen a hírekből, de inkább úgy tűnik, hogy minden elment a most átadott, és még nem teljesen kész komplexumra.

Orbán a beszédét egy sokszor tévesen Puskásnak tulajdonított, de valójában Erenst Hemingwaytől származó idézettel zárta, miszerint a sport megtanít az élet két legfontosabb dolgára: becsületesen győzni és emelt fővel veszíteni. "Aki ezeket tudja, mindent tud".

Zsemberi János, a TSC topolyai labdarúgóklub elnöke pedig köszönetet mondott Magyarországnak, amiért melléjük állt, és komoly anyagi, valamint szakmai támogatást adott.

A topolyai akadémiát elmondása szerint nem csak az ő csapata fogja használni, de a helyi, illetve a közeli településeken lakó sportolók is itt edzenek majd. Illetve azt is elmondta, hogy az akadémiának jóváhagyott pénzből nemcsak a topolyai klub részesült, hanem a többségében magyarok lakta településeken működő labdarúgóklubok is. De hogy milyen mértékben, arra nem tért ki.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (első sor j3) a TSC Labdarúgó Akadémia megnyitó ünnepségén a vajdasági Topolyán 2018. szeptember 27-én.  Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI