Edit
9 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

65 embertől kapott 1%-ot a felcsúti futballakadémia

2018.10.02. 10:03 Módosítva: 2018.10.02. 11:33

2018-ban 65 magánszemély gondolta úgy, hogy adójának egy százaléka a felcsúti futballakadémián lesz a legjobb helyen. A NAV összesítéséből derül ki, hogy 454 918 forint vándorolt ebből a forrásból az Orbán Viktor alapította szervezethez, áll az mfor.hu elemzésében. A közel félmillió forint felcsúti rekord, 2007 óta ennyit még sosem szedtek be 1%-okból.

Két évvel ezelőtt közel 400 ezer forint jött össze a támogatásból, tavaly viszont csak közel 350 ezer. A támogatók száma, illetve a támogatás összege még a rekord ellenére is meglepően kevésnek tűnik, és nem csak ahhoz képest, hogy a legutóbbi éves beszámoló szerint 570 gyerek és fiatal részesül a felcsúti intézmény mélyen közhasznú tevékenységéből, vagy hogy a tavalyi évben adományként bő 3,1 milliárd forintot kaptak, támogatásként pedig összesen 5,6 milliárd landolt náluk.

A beszámolót megnézve ugyanis kiderül az is, hogy az alapítványnak 2017-ben – elég hihetetlen módon – 930 millió forint személyi jellegű kiadása volt (szigorúan a profi csapat nélkül, ami egy külön cég). Ha ezt a pénzt alapvetően jövedelemként fizették ki, akkor csak az alapítvány saját munkatársainak 1%-os felajánlásából nagyjából 1 millió forinthoz juthattak volna, bő kétszer annyihoz, mint amennyi végül összejött.

A labdarúgás területén működő szervezetek közül a legtöbb felajánlás az Albert Flórián Labdarúgó és Sportalapítvány kapta, összesen 4,98 millió forintot (1029 támogatóval), a második a Honvéd utánpótlását nevelő Magyar Futball Akadémia Alapítvány 1,097 millióval (288 támogató), míg a harmadik a szigetvári Bódi Focisuli 640 ezerrel (260 támogató). Utóbbi intézmény felbukkanása ebben a társaságban meglepő, ugyanakkor mutatja, hogy nem csak a legnépszerűbb klubok képesek sok felajánlót vonzani.

A Felcsút az 1%-os felajánlásokat tekintve a 8. legjobban támogatott alapítvány és a 14. legtöbb támogatóval rendelkezik.

(via 444.hu)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?