Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Zseniális bajusszal hazudta magát 16-nak az indiai liga legifjabb góllövője

2018.10.10. 09:49

Kínos botrány tartotta izgalomban az indiai profi futballbajnokság szurkolóit az elmúlt napokban. Az ISL (Indian Super League) legutóbbi fordulójában rendezett Bengaluru–Dzsamedpur (2-2) mérkőzésen a vendégek első egyenlítő gólját egy bizonyos Gourav Mukhi nevű játékos szerezte, aki ezzel a liga történetének legfiatalabb gólszerzője lett.

A dicsőséges eseményt az ISL hivatalos Twittere egy azóta már törölt üzenetben is megünnepelte, az indiai szurkolók többsége viszont nem igazán osztotta a hivatalos lelkesedést.

Nehezen akarták ugyanis elhinni, hogy a nagy bajuszú Mukhi csak 16 éves.

A játékos életkorát nem csak pompás bajsza és férfias fizikuma miatt kérdőjelezték meg. Hamarosan az is kiderült, hogy korábban már büntették hamis születési adatokkal való visszaélésért, legutóbb három éve.

2015-ben Mukhi U15-ös korosztályos bajnoki címre vezette Dzsárkhand állam csapatát, a döntőben öt gólt szerzett, nem csoda, hogy a csatárt rögvest meghívták az U17-es válogatottba.

Ekkor derült ki, hogy a bajnokcsapat több játékosa, köztük Mukhi is fiatalabbnak hazudta magát valós életkoránál, a csalást pedig hamis születési dokumentumokkal fedezték.

Mukhi a vizsgálat alatt bevallotta, hogy 1999-ben született, vagyis 16 évesen játszott a 15 éven aluliaknak rendezett sorozatban. A játékost és csapatát megbüntették. Eltelt pár év, és az örökifjú Mukhi, mintha mi sem történt volna, 2018-ban 16 évesként regisztrált a bajnokságba.

A szövetség a botrány hatására azzal magyarázta az esetet, hogy a központi regisztrációs rendszert csak 2015 után vezették be, így nem tűnt fel az ellentmondás.

A rekordifjú gólszerző életkorából idén lecsípett 3 év csak a jéghegy csúcsa. Mukhi egy korábbi csapattársa a Fox Sport Asiának így nyilatkozott:

Ismerem Gouravot a kezdetek óta, a helyi szövetség többször is eltiltotta, mielőtt bekerült volna a Dzsmasedpur tartalékcsapatába. Tudják, hogy megy ez mifelénk. Mindenki hamis születési bizonyítványokat használ, Gourav csak egy a sok közül. Nem lehet csak a játékost hibáztatni, az edzők is bátorítják ezt a gyakorlatot.

Az ügyben az indiai szövetség kedden hivatalosan is vizsgálatot indított, megállapítandó Mukhi valós életkorát. A helyi futball szereplői és követői szerint az eset tökéletesen mutatja, mekkora problémáról van szó valójában, hiszen ha valaki sorozatos lebukások után is képes magát 16 évesként eladva feljutni a csúcsra, akkor milyen állapotok uralkodhatnak a kevésbé szem előtt lévő bajnokságokban?

Amire viszont eddig még senki nem adott racionális magyarázatot, hogy miért ragaszkodott ennyire méretes bajuszához a játékos, ha közben tizenhatnak akarta eladni magát.

Címlapkép: Facebook

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?