Meghalt a tulajdonos, aki megismételhetetlen csodát hozott a futballba

2018-10-27T205521Z 1409541580 RC18FEA41D90 RTRMADP 3 SOCCER-ENGL
2018.10.28. 23:25
Szombat este helikopterbalesetben vesztette életét a thai Vichai Srivaddhanprabha, aki a Leicester City futballcsapat tulajdonosa volt, erősítette meg hivatalosan egy nappal később a futballklub. Zseniális üzletember és érző szívű futballvezető vesztette életét.

A 60 évet élt üzletember a Leicester City–West Ham-bajnoki után indult Londonba, ahogy mindig, magángépén, ami a felszállás után pár másodperccel lezuhant a stadion parkolójába. A helikopter a becsapódás után azonnal lángba borult.

Szombaton még nem lehetett tudni, kik voltak a gépen, bár erősen valószínűsíthető volt, hogy Srivaddhanprabha is azzal utazott, ahogy azt oly sokszor megtette a hazai meccsek után. A gép a stadion közepén a pályára szállt le és arról fel. A hivatalos megerősítés vasárnap késő este érkezett, a klub ekkor közölte a férfi halálhírét.

Az angol lapok beszámolói szerint a baleset után még több, a stadionban tartózkodó futballista könnyes szemmel vigasztalta egymást. A tragédiában a szurkolók körében is népszerű embert veszítettek el.  Srivaddhanaprabha volt az, aki néhány év alatt naggyá és Premier League-bajnokká tette a kiscsapatnak számító Leicester Cityt.

Srivaddhanaprabha thaiföldi üzleteiből alapozta meg vagyonát, 1989-ben egyetlen vámmentes bolttal kezdte a karrierjét. Gyorsan nagyra nőtt, koncessziót szerzett a stratégiailag fontos repülőtereken és kereskedelmi központokban. King Powers nevű cége megkerülhetetlen, az üzletember a király család bizalmát is élvezte, – együtt lovaspólózott például a trónörökösökkel – , ami szintén előnyös pozícióba hozta a piacon.

Az angol futballban 2011-ben tűnt fel, először mezszponzorként jelentkezett az akkor a másodosztályban, a Championshipben szereplő Leicesternél, aztán váratlanul meg is vette 38 millió fontért a klubot. A Leicester már elég rég óta a radarján volt, fia 1997-ben látta először élőben a csapatot, amikor a Wembley-ben a Ligakupa döntőjénben a Leicester a Middlesbrough-val játszott, és nyert.

Bő tíz évvel később nem látszott sok fantázia a Leicesterben, mert a másodvonalban is csak középcsapat volt, ráadásul elég nagy adósságállománnyal küzdött a klub. Srivaddhanaprabha állta a cechet, kifizette a 123 millió eurós adósságot és a játékosigazolások miatti veszteségeket is lenyelte. A klub évről évre több tízmilliós veszteséget okozott, miközben azért egyre jobban szerepelt a Championshipben, amit aztán 2014-ben meg is nyert.

A thai tulajdonos víziója valósággá vált, a Premier League-be került csapathoz végre folyni kezdett a pénz a közvetítési jogokból. Eddig azért nem a legegyenesebb úton jutott el, a klub folyamatosan megszegte volna a pénzügyi fair playt, jóval többet költött, mint amennyi bevételt termelt. Hogy szabályosnak látszódjon a finanszírozás,  Srivaddhanaprabha saját cégét, a King Powert tette meg főszponzornak, és átfolyatta a klubon a pénzt. Üzletileg zseniális húzás volt.

A szurkolók persze ezeken a machinációkon nem nagyon akadtak fenn, mert a csapat egyre sikeresebb lett, sőt, véghez vitt egy csodával felérő tettet, megnyerte a 2015/16-os Premier League-et. Ezzel az 1884-ben alapított klub legnagyobb sikerét érte el. A bajnokság előtt egy az ötezerhez volt az esélye annak, hogy ők nyernek, mégis megcsinálták Jamie Vardyék Claudio Ranieri edzővel.

Srivaddhanaprabha nemcsak ezzel szerezte meg a népszerűségét, a csapaton belül családias viszonyokat alakított ki, és a szurkolókat is megnyerte magának. A sikerek és a fontmilliók ellenére megmaradt a kiscsapathangulat. Több születésnapja Happy Beer Day lett, ilyenkor a hazai szurkolók egy-egy sörre vagy vízre a vendégei lettek, de volt, hogy ingyen fánk és hot dog is járt nekik. Hatvanadik születésnapján pedig 60 ingyen bérletet is biztosított a Leicester-drukkereknek. A helyi árvaház lakóit és súlyos beteg gyerekeket is meghívott, akinek játékmackót is gyűjtetett. Az idegenbeli meccsekre is segítette a drukkerek eljutását, fejenként 10 fontot fizetett nekik hozzájárulásként, míg a hazai bajnokik jegyárait igyekezett alacsonyan tartani. 

A játékosokkal is barátságban volt, szívesen elbeszélgettek vele a futballistái, akiket elég gálánsan jutalmazott, a bajnoki cím megnyerése után például mindegyikük kapott egy 105 ezer font értékű BMW-t. 

Srivaddhanaprabha nem szerette előtérbe tolni magát, a sikereket nem csak magáénak vallotta, hanem azokénak, akik részt vettek benne. Kerülte a nyilvánosságot is, interjúkat is nagyon ritkán adott. Hívő buddhista volt, ami a klub életében is megjelent. Szerzeteseket hívott, akik megáldották a stadiont és az edzőpályákat is, a játékosok pedig amuletteket kaptak tőlük. A tulajdonos a csapatot is elvitte egy bangkoki templomba, miután megnyerték a bajnokságot. 

Az üzleteit és a futballcsapat működtetését legnagyobb fia, Aiywatt viheti tovább, de valószínűleg apja népszerűségét nem fogja tudni megközelíteni. Az viszont biztos, a Leicestert még nagyobb szimpátia fogja övezni a tragédia után.

 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?