Jenő
-2 °C
6 °C

Kemény vádak: a FIFA-elnök segített a szabályszegésben

2018.11.02. 22:00

Nagy botrány van kialakulóban, miután a Football Leaks ismét akcióba lépett, és olyan adatokat szivárogtatott ki, amik kellemetlenek a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség jelenlegi elnökének, Gianni Infantinónak. A német Spiegel péntek délután írt erről először.

A szervezet vezetőjét érzékenyen érintheti, hogy amikor még az Európai Labdarúgó Szövetségben (UEFA) dolgozott főtitkárként, akkor 2014-ben segített az arab pénzen feltőkésített két sztárklubnak, a PSG-nek és a Manchester Citynek.

2011 és 2013 között mindkét csapat lényegesen nagyobb hiánnyal rendelkezett, mint szabadott volna nekik - 45 millió euró ez az összeg -, de Infantino titkos találkozókon elmondta, mit kell tenniük.

  • A PSG mínusza 218 millió euró volt
  • Man City hiánya sem sokkal kevesebb: 188 millió. 

Egy emailt is kiszivárogtattak, amelyiket Infantino a City második számú vezetőjének írt.

Ha nagyon leegyszerűsítjük, Infantino segített a 2009-ben hozott saját belső szabályok megsértésében, de legalábbis jelentős felpuhításában.

Pár héttel később, 2014 májusban pedig mindkét klub megállapodott az UEFA-val, és azóta is ott lehetnek a Bajnokok Ligájában.

A skót Brian Quinn, aki a vizsgálatot vezette, hamarosan lemondott az UEFA-ban betöltött pozíciójáról. Úgy gondolta, hogy az UEFA túlságosan engedékeny. Most úgy tűnik, jelentősen túlárazták a szponzori bevételeket, és tizedannyi pénz volt csak mögöttük, így hozták kedvezőbb helyzetbe mérlegüket.

A két klub óriási összegeket költött azóta játékosokra, elég csak Neymar 222 millió eurós vételárára tekinteni.

Ugyancsak a Spiegel írja, hogy 11 klub saját szuperligát szeretne, 5 csapatot meghívnának, és szívesen kikerülnének az UEFA égisze alól. 2021-től indulna a sorozat, az érintettek azt is vállalják, hogy a nemzeti bajnokságukban nem szerepelnek.

A 11 kiugrani készülő klub: 

  • Real Madrid, Barcelona, Manchester United, Manchester City, Chelsea, Arsenal, Liverpool, PSG, Juventus, Milan, Bayern München

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?